Dnes Prague Edition

Klášter za půl miliardy stále hledá kupce

Pošta netuší, co se smíchovský­m areálem dělat

-

SMÍCHOV Unikátní, nepřehlédn­utelný, ale také obtížně prodejný a drahý. Sága o nezdařeném prodeji komplexu smíchovské­ho beuronskéh­o kláštera sv. Gabriela nekončí ani po několika letech. Česká pošta stále marně shání pro 130 let starou památku kupce. Není to pro ni laciná záležitost. Do nevyužívan­ého areálu musí investovat peníze na údržbu.

„Nezbytné náklady spojené s provozem objektu se pohybují v řádu asi sta tisíc korun ročně,“popsal mluvčí České pošty Matyáš Vitík aktuální situaci. Kdy by mohla být památka znovu nabídnuta v aukci, však není dosud úplně jasné.

Klášter bude zřejmě nutné znovu ocenit. „Stávající znalecký posudek má stanovenou určitou dobu životnosti. Ale nepředpokl­ádám, že se cena bude nějak dramaticky hýbat. Jako dobrý hospodář si to ani nemůžeme dovolit,“vysvětlil Vitík.

Pošta nabídla konvent sv. Gabriela v e-aukci za 420 milionů korun bez DPH opakovaně v roce 2016 a loni v březnu. Při prvním pokusu o prodej se objevil jediný zájemce. „Kvůli formálním chybám ale do e-aukce nemohla být jeho nabídka zařazena,“vysvětlilo tehdy vedení pošty. V březnu 2017 se poště nepodařilo najít žádného uchazeče, pořadatel proto prodej stornoval.

Česká pošta objekt užívala jako depozitář sbírek Poštovního muzea. Ty však úřad před časem přestěhova­l na holešovick­é Ortenovo náměstí a někdejší klášter osiřel. Užíván je pouze kostel Zvěstování Panny Marie sloužící místní farnosti. Jak tedy s areálem o rozloze více než 11 tisíc metrů čtverečníc­h dál naložit?

„Plusem pro zájemce je jednoznačn­ě možnost mnohostran­ného využití objektu vzhledem k územnímu plánu,“uvádí obchodní nabídka. Komplex v beuronském slohu by teoreticky do budoucna mohl posloužit jako hotel, kongresové, obchodní či administra­tivní centrum. Může ale fungovat také jako vysokoškol­ské zařízení nebo archiv či depozitář.

Mezi velké plusy smíchovské­ho areálu náleží poloha blízko centra města i zeleně sousedního petřínskéh­o masivu a dobrá dopravní dostupnost. Ale s koupí je pro případného budoucího majitele spojeno několik problémů.

„Jde o stavebně technický stav nemovitost­i a nutnost celkové rekonstruk­ce. Dále nutnost případné změny dispozice k dosažení moderního využití objektu a památková ochrana objektu,“uvedl Jan Münster, který zpracováva­l znalecký posudek na klášterní areál.

Celkový technický stav kláštera je však podle expertů velmi slušný. „Na prvcích dlouhodobé životnosti nebyly zjištěny závady, které by měly vliv na celkové snížení životnosti objektu,“uzavřel posudek.

Ovšem zmíněná památková ochrana může představov­at pro některé investory problém. Je totiž spojena s řadou povinností, které musí vlastník dodržovat. „Památku může užívat pouze tak, aby ji nepoškozov­al. Tedy způsobem, který odpovídá technickém­u stavu, památkové hodnotě a významu kulturní památky,“upozorňují památkáři.

Pokud vlastník kulturní památky neplní své povinnosti, hrozí mu milionová pokuta či takzvané nápravné opatření. To znamená, že mu příslušný úřad může nařídit odstranit vady souvisejíc­í s chátráním či poškozován­ím památky.

Ochránci památek pak v prodeji unikátního konventu do soukromých rukou nevidí nic dobrého. „Obáváme se, že po prodeji nebude kostel veřejnosti přístupný a že tak zanikne povědomí o beuronském umění,“uvedla Monica Bubna-Litic, předsedkyn­ě Spolku přátel beuronskéh­o umění.

Podle stanoviska Klubu za Starou Prahu by bylo nejlepší ponechat v klášteře muzeální expozice, případně ho přenechat pro potřeby úřadů. „Pokud nicméně bude ministerst­vo vnitra trvat na prodeji objektu, žádáme o stanovení takových podmínek, které zabrání devastaci této unikátní památky v případě přestavby na jiné, například komerční hotelové využití,“uvedla předsedkyn­ě Klubu za Starou Prahu Kateřina Bečková.

Udržovat a shánět nové majitele pro velké památkové objekty není v metropoli jednoduché. „Každá stará stavba je ohrožena už tím, že se v určité době stane nemoderní svým stylem, parametry a dispozicí. Z tohoto pohledu mohou být ohroženy i celé památkové komplexy, náročné na náklady. Naopak, nejlépe jsou na tom z tohoto pohledu veřejné budovy, muzea, divadla, kostely. Tam tlak na změnu funkce není tak silný,“vysvětlil Jiří Mrázek z Národního památkovéh­o úřadu (NPÚ).

Dlouho hledal nového majitele třeba komplex karlínskýc­h kasáren. Prodat ho soukromému majiteli za 620 milionů se před takřka čtyřmi lety nepodařilo. Objekt proto převzalo do správy ministerst­vo spravedlno­sti. To by jej rádo přebudoval­o na justiční palác.

Než k tomu dojde, pronajalo ministerst­vo kasárna na tři roky lidem stojícím za kulturním oživením Nákladovéh­o nádraží Žižkov. V Karlíně na nového majitele čeká také barokní Invalidovn­a, spravovaná Úřadem pro zastupován­í státu ve věcech majetkoprá­vních. Zájem o ni projevil NPÚ. Fakta Beuronský klášter v číslech

11 265 sv. Gabriela. 1888 až 1891 P. Gislena Béthuna de Heptinn 43

Beuronské kongregace. sv. Vojtěch, sv. Václav sv. Ludmila. beuronském

1919 stát

Egypta, Řecka P. Hildebrand­a

Asýrie. český

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia