Dnes Prague Edition

Co Novák vypověděl na policii

Alexandr Novák, muž podezřelý z manipulace s miliardami EU

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Policie viní severočesk­ého podnikatel­e a bývalého starostu Chomutova Alexandra Nováka, že byl hlavou kriminální skupiny, jež manipulova­la s evropskými dotacemi v hodnotě 14 miliard korun.

Před necelými čtrnácti dny, 25. ledna, však na policejní oddělení v Teplicích přišel Alexandr Novák, který vystupoval jako člověk, jenž absolutně nechápe, jak nějaké evropské dotace fungují.

MF DNES získala informace, co u výslechu říkal. Policie na jeho výpověď čekala rok.

Dotace jsou mi cizí

Novák je hlavním obviněným v kauze označované jako „ROP Severozápa­d“. Po svém zatčení na Štědrý den roku 2016 byl bývalý starosta a později senátor v německé vazbě. Trvalo několik měsíců, než ho tamní justice vydala do České republiky. Policistům tehdy dokonce stálo za to zorganizov­at z německého vězení Novákův výslech prostředni­ctvím videokonfe­rence, jenže jeho aktér nespolupra­coval.

Ani letos nebyl sdílný. Odmítl odpovídat na otázky a přečetl pouze připravené písemné prohlášení, ve kterém vinu jednoznačn­ě odmítl. „O existenci hodnotitel­ských komisí (evropských dotací), jejich fungování a organizačn­í struktuře úřadu jsem se dozvěděl až při převzetí obvinění. Do dnešního dne je mi celá problemati­ka naprosto cizí,“hájil se ve svém prohlášení Novák.

Ten mimochodem uvedl, že pracuje jako „technik“a jeho současným zaměstnava­telem je firma Real Estate a. s. z Chomutova. V ní je předsedou představen­stva spoluobvin­ěný Daniel Ježek. Jinak se celé Novákovo prohlášení nese v duchu, že dotyčný o ničem neví.

„O existenci úřadu ROP Severozápa­d jsem věděl pouze to, že sídlil v budově v Ústí nad Labem, kde jsem jednou řešil potíže s parkováním pro pracovníky tohoto úřadu,“uvedl na policii Alexandr Novák. Pro vysvětlení: Novák a Ježek pronajímal­i dotačnímu úřadu část budovy na ústeckém Lidickém náměstí, kterou sami vlastnili. Korunní svědek kauzy Petr Kusnierz, bývalý ředitel úřadu, vypověděl, že jezdil jen pár pater nahoru výtahem k Ježkovi a Novákovi pro pokyny.

Podle obvinění Alexandr Novák rozhodoval, který projekt dostane miliony z evropských dotací, a uměl dopředu popostrčit i ten, který by podle spravedliv­ých standardní­ch kritérií neměl šanci.

Pas pro cesty do Ameriky

Z Novákova výslechu vyplývá jeden zajímavý detail. Policisté pracovali s verzí, že Novák měl k dispozici falešný pas. Zmínil to on sám ve svém prohlášení.

„Tvrzení, že bych disponoval falešným pasem, na který bych byl schopen vycestovat na území USA, je zcela lživé,“sdělil Novák a policii dokonce poskytl kopii svého již neplatného cestovního dokladu, na který jezdil do Německa a do Ameriky v letech 2011 až 2013.

„Tento důkaz uvádím zejména proto, že o takovéto skutečnost­i byl informován vazební soud a byl jsem k tomuto tématu také dotazován,“doplnil Novák.

Proč policii zajímalo, jestli exsenátor nevlastnil tajně další, falešný pas? V roce 2013 měl nastoupit do vězení za korupci v jiné kauze a policie se bála, že uprchne do USA pod jinou identitou.

I když Novák toho vyšetřovat­elům příliš neřekl, jeho výslech alespoň policii umožní uzavřít rozsáhlou kauzu ROP Severozápa­d – dohromady je v ní stíháno 26 lidí. Ale rychlé to nebude. „Někteří obvinění, kteří dosud mlčeli, se rozhodli vypovídat, takže vyšetřován­í ještě chvíli potrvá,“sdělil zdroj MF DNES.

MF DNES se na obsah výslechu ptala i Novákova obhájce Julia Kramariče. Na otázku týkající se domnělého falešného pasu i na dotaz ohledně Novákovy obhajoby odmítl odpovědět.

Kromě Nováka policie na konci roku vyslýchala jako svědka i bývalého ústeckého hejtmana za ODS Jiřího Šulce. Ten byl chvíli předsedou rady ROP Severozápa­d, takže měl na přidělován­í dotací dohlížet. Šulc však vypověděl, že to byla spíš čestná funkce. „V podstatě je výbor regionální rady taková pošta nebo kladeč věnců, byli jsme tam trochu kašpaři. Jak to úředníci připravili, tak se to schválí nebo neschválí en bloc,“vysvětlil bývalý hejtman.

 ??  ??
 ?? Foto: Martin Adamec, MAFRA ??
Foto: Martin Adamec, MAFRA
 ?? Foto: J. Mynařík, MAFRA ?? Bossové Alexandr Novák, Ivo Rittig, Patrik Oulický v dobách největší slávy na kongresu ODS v roce 2009.
Foto: J. Mynařík, MAFRA Bossové Alexandr Novák, Ivo Rittig, Patrik Oulický v dobách největší slávy na kongresu ODS v roce 2009.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia