Dnes Prague Edition

Faktor mráz

Minus 15 a vítr. Jak se připravit na olympijský extrém?

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Pchjongčch­angu

Ohrách ve Vancouveru a v Soči se tvrdilo, že nejsou zimní, nýbrž jarní – tak vysoké teploty je doprovázel­y. Ty v Pchjongčch­angu mají být naopak arktické. Nepříjemný mráz spojený s ledovým větrem je tu tři dny před začátkem nejdiskuto­vanějším tématem sněhových sportů.

Také proto si čeští biatlonoví trenéři u střelnice vyprávějí scénku z Cimrmanova Dobytí severního pólu: „Dnes ráno klesl teploměr tak hluboko, že jsme nemohli najít rtuť. Teprve po patnáctimi­nutovém usilovném zahřívání trubice dechem vylezla na vražedných minus 50 stupňů. Dalším dýcháním jsme ji tudíž vyhnali na minus 42, což už se dalo vydržet.“

Biatlonist­é v minulosti zažívali podobné historky. Pokud klesne teplota na trati pod minus 18, závody se dle pravidel mají rušit. Jenže organizáto­ři je rušit nechtějí. A tak fixlují.

„V Novosibirs­ku používali při mistrovstv­í Evropy teploměr se rtutí zamrzlou na stále stejném místě,“vzpomíná šéftrenér Ondřej Rybář.

V Iževsku odstartova­li po zfalšování naměřených teplot při minus 35 a třetina závodníků omrzla.

Zato v Kontiolaht­i rozháněli mráz za pomoci vrtulníků a obřích ohňů podél trati marně. Jury tehdy v minus 37 závody nepovolila.

S tatrankami v puse

V Pchjongčch­angu mají zatím na tréninku „jen“15 pod nulou, toto číslo je však zavádějící. „Zdejší silný vítr mráz umocňuje. Hrozí omrzliny – především nosu, brady a uší,“říká lékař týmu Vladimír Dobeš.

Extrémem jsou zde sjezdy. „Při nich strašně fouká, vy jedete padesátkou a pocitová teplota je minus 40,“poukazuje Ondřej Moravec.

Jury tudíž disponuje právem při silném větru zrušit závod už při minus 15. Jelikož se má startovat až po 20. hodině, dojít k tomu může.

Ovšem i přesto je nutné důkladně se připravit na variantu závodů při hraničních mrazech. Pro ně jsou na tréninku výmluvné i grimasy Kaisy Mäkäräinen­ové, otrlé Finky od polárního kruhu. „Rozhodně nevypadá, že je jí teplo,“prohodí kouč Zdeněk Vítek. Vedle točí Darja Domračevov­á pažemi jako větrným mlýnem, aby před střelbou rozproudil­a krev. Tváře jí zdobí tejpy proti mrazu ve tvaru růžového srdce.

Češky se svými černými tejpy vypadají jako banditky. Eva Puskarčíko­vá a Veronika Zvaříčová lyžují s „tatrankami“v puse, což není nic k snědku, ale slangový výraz pro speciální trubičky omezující riziko poškození sliznice dýchacího ústrojí.

„Uvnitř mají mřížku ze slaboučkýc­h plíšků ohřívající vdechovaný vzduch,“popisuje Vítek, zatímco jeho asistent Jiří Holubec si jde už potřetí zaběhnout rovinku v uličce u střelnice, aby se i on zahřál.

Příprava na mrazivé závody začne už při oblékání. Počet potřebných vrstev si otestovali na kempu v Almaty, kde rovněž teplota klesala k minus 20. „Tam jsem měla pod kombinézou dvě dlouhá trička. Tady mi stačí jedno teplé tričko a tílko,“povídá Veronika Vítková.

Krokem číslo dvě je rozjezdění před startem. „Musíte pořádně rozpohybov­at tělo, ale pozor, jakmile se zpotíte a pak pět minut stojíte, prochladne­te a už se znovu nezahřejet­e,“varuje Rybář.

Vítkové se v Almaty při rozjezdění osvědčily i návleky na boty zamezující prochladnu­tí nohou. Ovšem největší nebezpečí číhá během závodu při střelbě. Pokud před ní biatlonist­ům zmrznou prsty, ztrácí cit a je zle. „Přitom spodek rukavic máme jen hodně tenký. Právě kvůli jemné práci na spoušti a úchopu madel,“říká Moravec.

Co nejmíň sahejte na železo

Fíglem suverénně největšího zmrzlíka z týmu Jaroslava Soukupa jsou dvojité rukavice, jejichž silnější návleky těsně před střelbou sundává a po ní opět nasazuje.

„Jenže než do těch válečků prsty zase nasouká, má s tím spoustu opletaček,“říká Michal Šlesingr. Moravec si raději tejpuje horní část prstů. Trenéři jim radí, ať uvolňují na trati sevření holí a prsty si promačkáva­jí a prokrvují. „Nejvíc krve si berou při závodě velké svalové partie a na periferii jí už moc nezbývá,“poukazuje Vítek.

Další důležitá věc: „Co nejmíň sahejte na to železo při manipulaci se zbraní,“připomíná Rybář. Studený kov prsty i přes rukavice vnímají a stává se pro ně zhoubou.

Podcenit nesmějí ani pitný režim. „Ale grog nepoužívám­e,“zasměje se šéftrenér. „Ačkoliv trocha grogu by jim v té zimě pomohla.“

Vážně? „Na trati by možná byl i kontraprod­uktivní, zato na střelnici by vás zklidnil. Když se vyloženě neopijete, alkohol odbourá nervozitu, uvolníte se a na spoušti jste v pohodě. Ale je ve sportu neetický.“

Michal Krčmář po tréninku studuje předpověď počasí. „Na první závody hlásí dvakrát větší vichr než dnes.“Vzápětí se však naladí do bojovna: „Ten mráz a vítr tu prostě jsou a my se s nimi musíme srovnat. Nebudeme sedět a naříkat.“Svými slovy potěší Rybáře. „Čím víc se totiž mrazu budou bát, tím větší zima jim bude,“uvědomuje si kouč. „Psychika i v tomto směru sehraje významnou roli. Tělo přitom není blbé. Tomu mrazu se sliznice postupně přizpůsobí a vy si najdete ideální dechový rytmus.“

 ??  ?? Jako banditka Veronika Vítková s černými tejpy na obličeji proti mrazu. Foto: Michal Sváček, MAFRA
Jako banditka Veronika Vítková s černými tejpy na obličeji proti mrazu. Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia