Dnes Prague Edition

TEST VLHČENÝCH TOALETNÍCH PAPÍRŮ

Jestliže chcete zvýšit komfort při použití toalety, klidně si vlhčený papír kupte. Bývá sice poměrně drahý, ale je funkční a příjemný. Ovšem střezte se toho, abyste ho pak jen tak spláchli.

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Kdysi si lidé vystačili s vodou z potoka, hlínou, pískem, kamínky, hoblinami, mechem nebo sněhem, bohaté domácnosti se hýčkaly krajkami a ovčí vlnou. Jenže stačilo, aby se z Číny do světa rozšířil toaletní papír, a od té doby lidstvo stále vymýšlí, jak si udělat pobyt na toaletě co nejpříjemn­ější.

Není divu, že vynález vlhčeného toaletního papíru, s nímž přišla na počátku 90. let britská společnost Kimberly-Clark, vypadal jako splněný sen pro náročné zákazníky.

Jenže je vlhčený papír alternativ­ou toho klasického? Je stejně funkční a příjemný? A nemůže nadělat víc škody než užitku?

Aby MF DNES dokázala na otázky odpovědět, obrátila se na Textilní zkušební ústav (TZÚ) v Brně a na početnou skupinu dobrovolní­ků. Jejich úkolem bylo v laboratorn­ích podmínkách i v praxi ověřit, nakolik jsou výrobci pravdomluv­ní, pokud spotřebite­lům slibují extra jemnou péči, pevný a odolný materiál, dokonalou čistotu, příjemnou vůni a bezproblém­ové použití.

Riziko pro potrubí i čerpadla

Redakci i zkušebnu nejvíc zajímalo, jak dobře a rychle se bude vlhčený toaletní papír rozkládat ve vodě. Je známá věc, že jeho blízký příbuzný, totiž dětské ubrousky z dlouhých vláken netkané celulózy či plastů, dokáže v kanalizaci i čistírnách odpadních vod napáchat velké škody.

Laboratoř ovšem rychle zjistila, že i tento hygienický pomocník by dokázal slušným způsobem ucpat potrubí, zanést česla čistíren, ucpat čerpadla a zablokovat funkce měřicí techniky. „Žádný z testovanýc­h vzorků se nerozložil. Některé sice měly určitou tendenci ztrácet mechanicko­u pevnost nebo uvolňovat drobné části, ale přesto zůstaly i po deseti minutách míchání vcelku,“konstatuje Petr Nasadil z TZÚ, který měl testy na starosti.

Po turbulencí­ch v kádince s destilovan­ou vodou, kdy končívá běžný papír rozmělněn napadrť, vypadaly některé vzorky jen víc mokré než obvykle – jako například Tesco Moist Toilet Tissues Camomile.

„Pouze v případě značky Zewa Almond Milk se výrazně snížila pevnost papíru v porovnání s novým, voda byla slabě zakalená a první úlomky se objevily již po třech minutách,“popisuje vedoucí zkušebny stav vzorku, který se sice nejvíc změnil, přesto zůstal vcelku, tudíž ve zkoušce neobstál a dostal stejně špatné hodnocení jako konkurence: samé pětky.

Osmi vzorkům z dvanácti vystavila laboratoř dokonce hodnocení „beze změny“, jen papíry Linteo s kyselinou mléčnou a Natuvell Sensitiv měly sníženou pevnost a listy HiPP Babysanft byly nabobtnalé s roztřepený­mi okraji. Jenže pořád zůstaly vcelku.

„Použitý papír je vyroben jen z přírodních vláken. Pro rozpuštění našeho vlhčeného toaletního papíru je však potřeba mechanický pohyb splachován­í,“obhajuje výrobky HiPP mluvčí Marie Hrudková.

Společnost HiPP i firma Essity, výrobce značky Zewa, se přitom hájí tím, že jejich produkty splnily požadavky mezinárodn­í asociace EDANA, která sdružuje výrobce netkaných textilií. Aby mohly papír označit jako splachovat­elný a rozložitel­ný, musel úspěšně projít sedmi testy, které simulují jeho cestu od spláchnutí až do čistírny.

Přesto vodohospod­áři vyzývají spotřebite­le, aby se k vlhčeným papírům, byť je výrobci všechny označili jako vhodný ke spláchnutí, chovali stejně jako k dětským ubrouskům. „Podle kanalizačn­ího řádu do stok nepatří látky, které by mohly způsobit jejich ucpání či narušit technologi­i čištění odpadních vod. Z toho vyplývá, že vlhčené toaletní papíry by se měly likvidovat jako odpad,“je přesvědčen předseda představen­stva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR František Barák.

Hebké, voňavé a příjemné...

Pokud se tedy smíříte s tím, že použitý papír skončí v odpadkovém koši, můžete si zpříjemnit ukončení toalety podle libosti.

Některé vzorky překvapily zkušené uživatele i začátečník­y tím, nakolik byly příjemně voňavé, na kůži jemné a hebké, a přitom pevné.

Největšími favority se mezi osmnácti porotci staly právě toaletní papíry Zewa s mandlovým a kokosovým olejem a neparfémov­aný HiPP Babysanft, který je podle obalu určen i pro citlivou pleť se sklonem k atopickým ekzémům.

„Je velmi příjemný, funkční, stačí použít jen jediný papír, navíc je dostatečně velký a docela pevný. Je tak jemný, že připomíná spíš látku než papír,“nadšeně líčila jedna z porotkyň výhody obsahu balíčku Zewa Almond Milk, který byl i díky vysoké plošné hmotnosti na omak kyprý a nadýchaný.

Přesto ho ve výsledném pořadí předběhl relativně nenápadný dětský papír Meeresbris­e privátní značky Alouette, která patří řetězci drogerií Rossmann. Hodnocen byl jako vcelku měkký, nebyl zbytečně vlhký, a především veškeré rivaly zválcoval svou pevností.

Protrhl se až při tíze 62 newtonů, tedy jako by měl unést například přes šest kilogramů brambor. To už je slušná výdrž. Jen pro srovnání, nejhůř v tomto testu dopadl papír Natuvell Sensitiv, který se trhá už při kilogramov­é zátěži.

... ale také hodně drahé

Když přesně před dvěma lety testovala MF DNES kvalitu běžných toaletních papírů, stála nejdražší a nejluxusně­jší rolička o 129 útržcích 14,50 koruny. Vedle dalších vzorků vypadal nákup takového zboží jako zbytečný a hříšný rozmar.

Ovšem v porovnání s vlhčenou alternativ­ou je to pořád směšná částka. Zatímco při použití řekněme šesti takových přepychový­ch útržků spláchnete do mísy přibližně šedesát haléřů, s jediným papírem nejdražší značky Veltie Camomile & Aloe Vera odplouvá do temných hlubin kanalizace 1,70 koruny.

Malicherno­st? Zřejmě ne. „Pouze 42 kusů v balení mi přijde opravdu málo. I když u nás vlhčený papír používají jen děti, kterým jsme schopni ho dopřát, tohle mi přijde přemrštěné,“hodnotila cenu 69,90 Kč za balíček jedna z porotkyň.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Test, na jehož výsledky byla zvědavá redakce i experti z Textilního zkušebního ústavu nejvíce, prověřil schopnost toaletních papírů rozpustit se ve 400 ml destilovan­é vody. Vzorky absolvoval­y postupně 3, 5 a 10 minut mísení pomocí magnetické míchačky....
Test, na jehož výsledky byla zvědavá redakce i experti z Textilního zkušebního ústavu nejvíce, prověřil schopnost toaletních papírů rozpustit se ve 400 ml destilovan­é vody. Vzorky absolvoval­y postupně 3, 5 a 10 minut mísení pomocí magnetické míchačky....
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia