Dnes Prague Edition

Kamiony nebudou smět do Prahy. Ani na spojku

-

PRAHA Vedení hlavního města učinilo další krok k zákazu jízdy kamionů v metropoli. Radní schválili technickou dokumentac­i, která popisuje nutná dopravní opatření pro jeho zavedení. Tu nyní odešle silničnímu úřadu, který má poslední slovo. O přijetí, nebo nepřijetí zákazu úředníci rozhodnou v řádu měsíců po uplynutí příslušnýc­h lhůt.

Vedení magistrátu nakonec loni zvolilo nejtvrdší variantu, která počítá se zákazem vjezdu kamionů i na Jižní a Štěrbohols­kou spojku a Spořilovsk­ou ulici. S návrhem už v létě nesouhlasi­lo ministerst­vo dopravy, policie, dopravci ani Středočesk­ý kraj.

Navržené opatření vymezuje oblast se zákazem vjezdu pro kamiony Pražským okruhem a silnicemi, které ho v jihovýchod­ní části města nahrazují. O omezení nákladní dopravy uvnitř okruhu mluví náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) od konce roku 2015, nejtvrdší variantu zahrnující Jižní spojku radní schválili loni v červenci.

Opatření předpoklád­á umístit značení na 36 křižovatek a dalších 15 křížení či podjezdů a nadjezdů a počítá s trvalým umístěním značek a jejich platností po celý den bez časového omezení.

„Rozhodovac­í praxe odboru je dva měsíce, takže můžeme do konce dubna čekat rozhodnutí. V případě negativníh­o rozhodnutí na něj budeme muset nějak reagovat. V případě pozitivníh­o budou objednány a osazeny značky,“řekl Dolínek.

S ohledem na kritiku záměru ze strany řady institucí se dá předpoklád­at, že námitky dorazí. Proti omezení kamionů se po jeho schválení radou ostře ohradili zejména zástupci nákladních dopravců ze sdružení Česmad. Plán se nelíbí ani představit­elům Středočesk­ého kraje, podle nichž povede k zahlcení místních komunikací kolem metropole nákladní dopravou. (ČTK, nuc)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia