Dnes Prague Edition

My a pes. Jak nahrává Franz Ferdinand

-

Skotští Franz Ferdinand vydávají nové album Always Ascending, které za měsíc přijedou představit do Prahy. Kapela s výrazným rukopisem slibuje, že na něm bude znít nově. které jim pomohly upevnit jejich pozici v rámci britské nezávislé scény.

Na letošní rok však Franz Ferdinand chystají novinku Always Ascending, která prý má trochu vybočit z jejich dosud jasně daného rukopisu. Změny se asi daly čekat, kapelu totiž už loni opustil kytarista Nick McCarthy, aby se mohl věnovat své rodině. Nahradil ho Julian Corrie z glasgowské hudební scény, který doplnil stávající členy Alexe Kapranose, Boba Hardyho a Paula Thomsona.

Nové skladby vznikaly během minulého roku kdesi na západě Skotska. „Bydleli jsme spolu na jednom místě. My a pes. Bylo to opuštěné místo a to jsme potřeboval­i. Nedělali jsme jenom desku. My jsme vytvářeli kapelu. Sound. Vesmír. Začali jsme od nuly: bez žádného očekávání. Bylo to osvobozují­cí. Vytvořili jsme si nový svět, který můžeme společně zabydlet,“popisuje baskytaris­ta kapely Bob Hardy.

Desku Always Ascending, která oficiálně vychází v pátek, produkoval Philippe Zdar známý svou spoluprací se skupinou Cassius anebo Phoenix. „S Philippem jsme už dlouho chtěli spolupraco­vat,“přiznává zpěvák Alex Kapranos. „Když jsme spolu mluvili naposledy, nahrával zrovna s Beastie Boys. Poprosil jsem šéfy labelu Domino, aby nás dali dohromady, ale řekli nám, že on je takovou hádankou, že ho nikdo nenajde. Že může být na Ibize nebo v Paříži, že prostě nemají ani tušení, jak ho najít. Ale pak jsem si vzpomněl, že mám jeho číslo, tak jsem mu poslal esemesku, že si myslím, že spolu natočíme skvělé album, a on hned odpověděl, že do toho jde,“popisuje lídr kapely.

„S Philippem byla nádherná spolupráce. Chápe, co je v emocích důležité. Jednak v emocích, které inspiroval­y skladbu, jednak v emocích, které ta skladba ve vás vyvolává, když ji poslouchát­e. To je důležité. Odtud všechno pochází: zvuk, provedení, tempo, instrument­ace, jak daleko stojíte od mikrofonu. Prostě všechno,“pochvaluje si spolupráci Hardy.

Franz Ferdinand přivezou novinku představit i českým posluchačů­m. Koncert 9. března hostí pražské Forum Karlín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia