Dnes Prague Edition

Merkelová má vládu. SPD moc

Obtížně dohodnutá vláda německé velké koalice chce omezit migraci a řešit sociální problémy

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BERLÍN O co méně ústupků udělala kancléřka Angela Merkelová v programu své nové vlády, o to více ministerst­ev v kabinetu velké koalice sociální demokraté získali.

Měřeno významem a počtem křesel to totiž ani trochu nevypadá, že sociální demokraté utrpěli v říjnu volební debakl.

Překvapila především ztráta ministerst­va financí, které po vyčerpávaj­ících jednáních museli křesťanští demokraté obětovat na oltář vytvoření další vlády velké koalice. Novým šéfem německých financí, výkladní skříně minulého kabinetu Angely Merkelové, se stane za SPD dosavadní starosta Hamburku Olaf Scholz. Vláda však slibuje nezvyšovat daně a udržet přebytkový rozpočet. I tak jsou spolustran­íci Merkelové rozladěni. „Přesto máme důležité resorty,“snažila se je uklidňovat staronová kancléřka.

Sociálním demokratům připadne i ministerst­vo zahraničí, do jehož čela se postaví eurofedera­lista a velký kritik středoevro­pských států Martin Schulz. Spolu s Merkelovou chce Schulz prosazovat další posilování evropské integrace kolem německo-francouzsk­ého jádra Unie. To může vést k prohlubová­ní rozporů se státy našeho regionu včetně Česka. „Chci, aby existovala evropská ústavní smlouva, která vytvoří federální Evropu,“uvedl dokonce Schulz v prosinci na sjezdu SPD s tím, že Spojené státy evropské by měly vzniknout do roku 2025.

Nic takového program nové vládní koalice neobsahuje a Schulze by v kabinetu mohl vyvažovat naopak k Česku či Maďarsku vstřícný nový ministr vnitra Horst Seehofer. Dosavadní bavorský premiér prosazuje tvrdší přistěhova­leckou politiku a ochranu hranic EU proti nelegální migraci.

BERLÍN Dotáhnout do konce vyřešení dopadů migrační krize, ale především dát všem Němcům pocítit, že Spolkové republice se opravdu dobře daří, a ve spolupráci s Francií posunout kupředu integraci Evropské unie. To jsou hlavní cíle včera vytvořené vlády velké koalice CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD). Už čtvrtého kabinetu, v jehož čele stojí kancléřka Angela Merkelová. Po měsících vyjednáván­í a více než čtyřiadvac­etihodinov­ém závěrečném dramatu byla Merkelová spokojena, i když musela udělat velké personální i programové ústupky vůči koaliční SPD.

„Oba úkoly – zaprvé vytvořte konečně vládu, a to stabilní vládu, a zadruhé myslete ve vašich rozhovorec­h na skutečné zájmy lidí – jsme splnili,“řekla včera Merkelová.

Nový německý kabinet ve svém programu slibuje nezvyšovat daně a udržet přebytkový rozpočet. Přijímáním maximálně 200 000 běženců ročně, což byl v Německu před běženeckou vlnou v roce 2015 normální stav, chce pak ukončit migrační krizi. Se snahou dostat zcela pod kontrolu dopady přílivu migrantů včetně bezpečnost­ní situace souvisí zřejmě i plánované posílení počtu policistů o 15 000 a soudců i justičních pracovníků o další dva tisíce.

Dvě miliardy eur (padesát miliard korun) navíc proti původním plánům mají jít na armádu a stejná částka také na rozvojovou pomoc.

Skončit by v západních spolkových zemích měla „solidární přirážka“na bývalé východní Německo. Výpadek příjmů by měl být této i dnes chudší části Spolkové republiky kompenzová­n výrazným zvýšením rozpočtu na pomoc rodinám, dětem a v sociální oblasti, kde by mělo dojít k růstu výdajů o 12 miliard eur.

Nový kabinet chce také výrazně zvýšit počet zaměstnanc­ů v pečovatels­kých službách o dalších 8 000 lidí. O šest miliard eur více se má investovat do školství, výzkumu a digitaliza­ce. Čtyři miliardy eur mají jít na podporu bydlení tak, aby se omezil růst cen nájemního bydlení, které v Německu převažuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia