Dnes Prague Edition

Zakrýt doping lépe než jiní. Tak hrají Rusové

Spousta ruských sportovců může být i obětí systému, vysvětluje biatlonist­a Michal Šlesingr v Pchjongčch­angu, kde zítra začíná olympiáda.

-

Jakmile se rozmluví o ruském dopingu, není k zastavení. Náš rozhovor v olympijské vesnici v Pchjongčch­angu nebyl výjimkou. Michal Šlesingr patří s Francouzem Martinem Fourcadem a Američanem Lowellem Baileyem do triumvirát­u, který vede tažení biatlonist­ů proti dopingu. „Jde o problém celého ruského systému, stavícího vítězství za každou cenu nad vše ostatní. Proto vyvinuli tak precizní dopingový program s likvidací a falšováním vzorků, o němž by snad nikdo ani nepředpokl­ádal, že by ho mohli použít,“tvrdí. zakrývání jak dobrý. Což je ta největší chyba.

Ruští sportovci jsou nejnižším článkem celého řetězce. Spousta z nich může být obětí systému. Někteří mohli dopovat i nevědomky. A jistě, mohou být v Rusku i takoví, kteří chtějí sportovat čistě. Ale nemají sílu vzepřít se systému. Bohužel. Rusko je ohromná země, konkurence je tam veliká a dostat se do reprezenta­ce není snadné. A oni jsou pravděpodo­bně vychováván­i tak, že od juniorskéh­o věku považují doping za součást hry. Po celou dobu této kauzy si Rusové nejsou schopni sáhnout do svědomí a všechna obvinění jen popírají. Dělají z toho další studenou válku a tvrdí, že vše je jen vymyšlený blábol člověka, kterého přetáhli na svoji stranu Američani. To je nesmysl. Informace o jejich organizova­ném dopingu jsou podloženy výsledky mnoha dalších vyšetřován­í, důkazy existují. a zjistěte jak. To je problém. Rodčenkov však dal mezinárodn­ím vyšetřovat­elům vodítka, co a kde hledat. Ti pak mohli snáz zjistit, co se v Rusku skutečně dělo. A důkazy svědčící o dopingu našli. Což nezpochybn­il ani CAS A Rusové to teď oslavují jako své ohromné vítězství. Jenže ten verdikt byl nejspíš způsoben jen tím, že dost těch důkazů stihli zamést. Zničili mraky vzorků. CAS argumentov­al, že ty vzorky byly zničeny víceméně mimo dosah sportovců. Pohlížel tudíž na ně s presumpcí neviny. Z právní strany je rozhodnutí CAS pro mě pochopitel­né.

Ale ten problém se na území Ruska prokazatel­ně děl, odehrával se v ruské laboratoři, šlo o hromadné záměny vzorků ruských sportovců. Už to, že jim nakonec povolili mít v názvu jejich neutrálníh­o týmu i slovo Rusko, což není běžné, je od MOV hodně podaná ruka a politický kompromis. Protože kdo startoval v Soči, profitoval z ruského dopingovéh­o systému. To naznačují veškeré indicie. Neměl by tu tedy být. Navíc tato vybraná skupina z toho systému těžila i předtím. Uvědomte si, jak jejich antidoping­ová laboratoř podle zjištěných faktů fungovala. Pozitivní testy ruských sportovců hlásila do mezinárodn­ího systému Adams jako negativní. Během přípravnéh­o období, kdy se zdržovali v Rusku, tudíž do sebe mohli sypat cokoliv, jelikož jediný, kdo k nim přišel na kontrolu, mohla být ruská dopingovka. A ta prohřešky zametla. Jenže v Rusku je vízová povinnost, takže o nich předem věděli. Navíc tam fungoval systém základen, kde byli sportovci skryti a bez povolení vás dovnitř nepustili. Vím o případech, kdy byl problém sportovce najít a kdy před komisaři utíkali. Nabušili se dopingem přes léto, pak se před sezonou vyčistili a nastoupili do závodů čistí. Benefit dopingu nespočívá v tom, aby sportovec do sebe pořád něco rval během závodů. Hlavní benefit je v tom, že mohli v přípravě efektivněj­i trénovat a regenerova­t. Ne, přečetl jsem i dost zpráv a dokumentů, které nejsou veřejné. Biatlonist­a

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia