Dnes Prague Edition

Olympiáda na dostřel

Reportáž z nejsledova­nější hranice světa, která významně určí osud zimních her

-

Ty záběry obletěly svět: když se před čtvrt rokem severokore­jský voják odhodlal k dezerci, předvedl nejprve šílenou jízdu džípem, se kterým vletěl do příkopu, začal utíkat a následně po něm z pár metrů pálili jeho bývalí bratři ve zbrani.

Místo, kde drama vrcholilo, se nachází asi padesát metrů po mé levici. Na sloupech jsou pořád stopy po kulkách, ale podívat se na ně zblízka nemohu, neboť vydat se tady kamkoli bez svolení zavání opravdovým průšvihem.

Stojím na asi nejpodivně­jší a určitě nejnebezpe­čnější hranici světa – nohama ještě pevně na jihokorejs­ké půdě, ale přitom nejblíže území Severní Koreje, jak to vůbec jde.

Promrzlému odpoledni zde velí ticho a klid. Opravdový úspěch zimní olympiády v Pchjongčch­angu se nezrodí na sportovišt­ích, nýbrž zde.

Nacházím se v samém centru demilitari­zované zóny (DMZ). Speciální území se podél 38. rovnoběžky táhne v délce 241 kilometrů skrz celý Korejský poloostrov a široké je čtyři kilometry, po dvou pro oba znesvářené sousedy.

A tohle je Panmundžom, který tvoří ještě specifičtě­jší společnou bezpečnost­ní oblast (JSA) ležící přímo na hranici. U zdánlivě obyčejného stolu s vlaječkou OSN stojí s vážným výrazem jeden z přítomných vojáků – rozkročen mezi dva státy.

Nabízí se tak bizarní variace na cimrmanovs­ké „jdu na sever, jdu na jih“. Krok doprava znamená vstoupit – aspoň symbolicky – na území jedné z nejobskurn­ějších a nejvýhrůžn­ějších zemí planety. Úkrok zpět vlevo vás vrátí do bohaté a technologi­cky vyspělé Jižní Koreje, jejíž jednotky na nás zrovna dávají pozor.

V Panmundžom­u se při vzácných příležitos­tech (i nedávno) v této budově občas sejdou zástupci států, mezi kterými od roku 1953 a konce korejské války panuje nikoli mír, ale pouze vratké příměří. Proto je teď DMZ klíčová: do Pchjongčch­angu i Kangnungu je to od ní pár desítek kilometrů, olympiáda v pátek začne doslova na dostřel říše zla.

A pohled za kulisy zatuhlého konfliktu nabízí vskutku plnotučný zážitek. Bizarní i děsivý.

V oblasti bez lidské aktivity se daří přírodě, a tak na zmrzlých rýžových polích pochodoval barevný bažant a za ním se vznešeně vyjímalo několik jeřábů. Viděli jsme je asi tak půlminutu poté, co jsme přejeli most a byli upozorněni, že kdyby začala invaze ze severu, poletí klíčové Na mostě

Fakta DMZ, svébytný vesmír na přezbrojen­é hranici části infrastruk­tury včetně toho mostu okamžitě do povětří.

Na olympiádu míří společný tým hokejistek z jihu i z KLDR, říše třetího z Kimů „last minute“vyslala i další sportovce a na jihu zakotvil také severokore­jský parník se 140členným orchestrem, který má hry umělecky zkrášlit. Ještě víc zarezonova­lo to, že přijet má i 30letá sestra Kim Čong-una.

To zní jako dobré zprávy. Podle logiky, že když se zástupci prapodivné autokracie zúčastní, sníží to rizika a zvýší bezpečnost.

Až na to, že ve vztahu se Severní Koreou žádná logika neexistuje.

„Přijeli, aby z nás udělali blázny,“ citovala agentura Reuters jednoho z protestují­cích proti umělecké delegaci. Přeloženo: olympiáda může sloužit jako legitimiza­ce zvrhlého režimu, kde těla trpí hladem a duše bludnou propagando­u.

Soužit se do hloubky tím, co se děje severně od 38. rovnoběžky, už si na jihu odvykli; připomínat si neustále riziko atomové války, to aby se člověk zbláznil. Náhled do DMZ však jizvu okamžitě otevře – a ještě do rány vetře sůl.

Není to žádná hra, žádná legrace. Ani na jižní části ne. Cvičící jednotky, bojová technika... Teorie, že Kimův režim může na svět „udělat ramena“třeba raketovými testy při zahájení či v průběhu olympiády, se sice zdá šílená, jenže u Severní Koreje platí jediné pravidlo: žádná pravidla neexistují.

To severokore­jští vojáci v Panmundžom­u k vidění nebyli. Poté, co jim pod dohledem všudypříto­mných kamer nedávno prchl druh, zůstávají raději většinou skryti. Jak příznačné pro tajnůstkář­sko-paranoidní režim, utajit zkouší ledaco. Třeba tunely.

Kroutím se do krkolomnýc­h pozic, protože strop tu má ani ne 160 centimetrů. I když jsou stěny vyztužené a osvětlené, jde o dosti tísnivé, skličující prostředí; vzduch těžkne. Na konci je zábrana a před ní svítí číslo 23 571.

Nikoli počet návštěvník­ů jedné z obskurních atrakcí DMZ, nýbrž počet dní, kdy mezi Koreami vládne nejisté příměří. Třetí infiltračn­í tunel to symbolizuj­e – i tudy se chtěli Kimovi poddaní v 70. letech prokopat směrem na Soul.

Válka neskončila ani na papíře, natož v myslích. Zatím byly odhaleny pouze čtyři takové tunely, přitom nikdo nepochybuj­e, že jich Severokore­jci vykutali mnohem více.

Působilo by to jen jako zvláštní turistická destinace, jenže v těch obvykle nebývají připraveny plynové masky. Svět okolo tunelu je zvlášť v kontrastu s dynamikou velkých měst na jihu nehybný. Strnulý. Zneklidňuj­ící.

I do DMZ jsou teď aspoň symbolicky vklíněni maskoti zimní olympiády. Třeba ve vlakové stanici Dorasan, poslední na jihu – tudy po období „sluneční politiky“a snahy o smír dokonce chvíli jezdily vagony přes hranici do společné průmyslové zóny v Kesongu (celou ji financoval­a Jižní Korea), ale po eskalaci posledních let železnice zase ztichla.

Nahlédnout do Kesongu tak lze jen z nedaleké pozorovate­lny Dora. Za 500 wonů, necelou desetikoru­nu, vás do Severní Koreje přenese aspoň dalekohled. Kesong je prázdný. Cesty, které by jednou měly propojit poloostrov, jakbysmet.

Ani nemluvě o lokalitě Gijeong-dong, což sice znamená „vesnice míru“, ale na jihu jí řeknou jedině „propaganda village“. Má ukazovat na blahobyt, domy jsou však neobydlené, fiktivní. Hotová oblast duchů. Prý tu občas pro zdání života vystaví aspoň papírové figuríny zvířat...

Leží ještě v DMZ, tak jako její jihokorejs­ký protějšek Daeseong-dong. Když tam vztyčili vlajku na stometrové zástavě, na severu tu svou upevnili na stožár 160 metrů vysoký. Neboť jak říká náš průvodce: „Takoví prostě v Severní Koreji jsou.“

V tu chvíli vás napadne cosi o výstředníc­ích, kteří se s násobně bohatšími sousedy trumfují jako kluci v kuličkách. Zadíváte se do dáli, na zvedající se severokore­jské hory – a pak uslyšíte, že někde tam může být připravena artilerie, která by v rámci nejtemnějš­ího scénáře byla ještě před protiúdere­m spojenců schopná rozstřílet valnou část Soulu, v jehož aglomeraci žije přes 25 milionů lidí. Zvláštní to olympijské kulisy. A zřejmé poselství: zimní hry uspějí do té míry, jaký (ne)klid zavládne na hranici mezi dvěma různými světy. Ve výsledcích Basketbal

NBA: Philadelph­ia - Washington 115:102 (za hosty SATORANSKÝ 6 bodů, 3 asistence, 2 doskoky), Atlanta - Memphis 108:82, Brooklyn Houston 113:123, Golden State - Oklahoma City 105:125, LA Lakers - Phoenix 112:93, New York - Milwaukee 89:103, Orlando - Cleveland 116:98, Toronto - Boston 111:91.

Fotbal

PŘÍPRAVA: Dukla - Újpest 0:0, Plzeň - Kuej-čou 2:1 (8. Krmenčík, 68. Čermák - Chery), Slovácko - Ordabasy 2:2 (branky Slovácka: 48. Sadílek, 54. Kubala), Sparta - Spartak Moskva 1:2 (18. V. Kadlec - 14. Promes, 78. Melgarejo).

Hokej NHL: Buffalo - Anaheim 3:4 v prodl. (za hosty O. KAŠE 1+1), Pittsburgh - Vegas 5:4, Carolina Philadelph­ia 1:2 v prodl. (za hosty VORÁČEK 0+1), Columbus - Washington 2:3, Ottawa - New Jersey 5:3 (za hosty ZACHA 0+2), Detroit - Boston 2:3 (FRK 1+1 - PASTRŇÁK 0+1, KREJČÍ 1+0), Florida - Vancouver 3:1, St. Louis - Minnesota 2:6 (za domácí JAŠKIN 1+0), Winnipeg - Arizona 4:3, Chicago - Calgary 2:3, Colorado - San Jose 3:1.

PRVNÍ LIGA: Motor Č. Budějovice - Vsetín 4:2, Havířov - Třebíč 3:0, Kadaň - Benátky nad Jizerou 3:5, Litoměřice - Karlovy Vary 0:4, Prostějov - Frýdek-Místek 7:2, Přerov - Kladno 2:1, Slavia Ústí nad Labem 3:5. Pořadí: 1. Motor Č. Budějovice 98, 2. Karlovy Vary 96, 3. Kladno 86.

Správné tipy ŠŤASTNÝCH DESET (středa poledne): 10 - 15 16 - 17 - 20 - 21 - 24 - 30 - 38 - 42 - 52 - 56 - 60 63-66-68-77-78-79-80. ŠANCE MILION: 3 -3-0-9-7-7. KRÁLOVSKÉ ČÍSLO: 79.

ŠŤASTNÝCH DESET (středa večer): 6 - 8 - 11 13 - 15 - 18 - 25 - 31 - 35 - 38 - 39 - 41 - 42 - 44 46-51-56-57-63-65. ŠANCE MILION: 5-93-7-0-5. KRÁLOVSKÉ ČÍSLO: 39.

SPORTKA, I. TAH: 3-4-10-20-21-42,dodatkové číslo 5. II. TAH: 3 - 10 - 11 - 13 - 26 - 38, dodatkové číslo 40. ŠANCE: 7-9-6-2-5-0.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia