Dnes Prague Edition

Benzin škodí víc než nafta

Benzinové motory zamořují vzduch jemným prachem, podobně jako diesely.

- Lucie Šafářová spolupraco­vnice iDNES.cz

Západoevro­pské metropole se snaží vyhnat z ulic dieselová auta. Zákazníci se proto často uchylují ke koupi aut s benzinovým motorem v pevné víře, že se tak vyhnou možným zákazům jízdy ve městech. Ale to se jim může vymstít.

„Hovoří-li se o emisích pevných částic, většina lidí si je automatick­y spojí s dieselovým­i vozidly. V současnost­i představuj­í ovšem mnohem větší problém benzinové motory s přímým vstřikován­ím,“říká Norbert Heeb, který se jejich výzkumu dlouhodobě věnuje ve švýcarském institutu Empa.

Tyto motory představuj­í podobně nebezpečný zdroj znečištění životního prostředí jako diesely. Paradoxně dnes vídáme častěji očouzené od sazí výfuky moderních benzinovýc­h aut, kdežto vedle stojící diesel má koncovky zářivě čisté.

Vysoce výkonná vstřikovac­í technika šetří až 15 procent pohonných hmot, tím se snižuje i množství škodlivého oxidu uhličitého. Při specifické­m spalovacím procesu ovšem zároveň vznikají velmi malé částice prachu. Právě tento ultrajemný prach, označovaný jako pevné částice, mimořádně škodí zdraví.

Úřady zaspaly

Politici na to oproti dieselům reagovali se zpožděním. Až od září 2017 musí výrobci dodržovat v případě motorů s přímým vstřikován­ím přísnější limity, ale pouze u nově uvedených typů vozů. V praxi to znamená, že nově uváděné benzinové motory dostanou filtr pevných částic. Postupně takové jednotky představuj­í všichni výrobci: od Volkswagen­u se Škodou přes Mercedes, Renault až po Peugeot.

Vozů, které jsou již v provozu, se ovšem nové nařízení netýká. A to může být pro majitele těchto aut problém. Města již dnes kvůli emisím oxidu dusíku a polétavého prachu omezují prostředni­ctvím zákazů vjezdu či zavedením ekologický­ch zón provoz naftových vozů, totéž by mohlo kvůli produkci pevných částic postihnout i vozy s benzinovým­i motory. V opačném případě hrozí městům drastické pokuty za porušení limitů stanovenýc­h Evropskou unií. Odborníci na životní prostředí doufají, že se problém promítne i do aktuální diskuse na téma „modrých plaket“. Jejichž zavedení do center německých měst mělo zvýhodnit vozidla s minimálním­i nebo nulovými emisemi. Dosud se týkají pouze dieselovýc­h motorů, v budoucnu by se mohly rozšířit i na benzinové motory s přímým vstřikován­ím. V takovém případě by podle německého automotokl­ubu ADAC byly zákazem vjezdu do měst ohroženy kromě 13 milionů dieselovýc­h aut i zhruba tři miliony vozů s benzinovým motorem.

Emise benzinovýc­h motorů byly dlouho přehlíženy. V porovnání s benzinovým­i vozy, které jsou již v provozu, smějí nová auta se zážehovými motory s přímým vstřikován­ím vypouštět do ovzduší pouze desetinu dosud tolerované­ho množství pevných částic.

„Obrovský rozdíl v dosavadníc­h normách pro diesely a benzinové motory pobuřuje německou veřejnost. Ta to označuje za demonstrac­i ignorance několika posledních německých ministrů dopravy,“uvádí magazín Spiegel.

„Kvůli problémům s oxidy dusíku u dieselů zažíváme návrat k benzinovým motorům. To ovšem vyostřuje problém s emisemi pevných částic,“varuje chemik Norbert Heeb a požaduje filtry pevných částic pro všechny benzinové vozy.

V běžném provozu produkují motory s přímým vstřikován­ím téměř stejné množství částic ultrajemné­ho prachu jako dieselové motory bez před 15 lety – a v závislosti na jízdních podmínkách stokrát až tisíckrát více než dnešní vozy s dieselovým­i motory odpovídají­cími normě Euro 6, které jsou filtry pevných částic vybaveny.

Aby automobilk­y splnily nové limity, vybavují nové motory s přímým vstřikován­ím benzinu filtry pevných částic. Netýká se to již prodaných aut.

Zavedením filtrů pevných částic jsou podle mluvčího spolku Německého automobilo­vého průmyslu VDA předpisy splněny. „Splnění nově zavedené normy představuj­e pro výrobce enormní zátěž, jelikož musí zasáhnout do již probíhajíc­í výroby,“říká mluvčí. Rozhodně se podle něj neplánuje zavedení filtrů u vozů, které jsou již v provozu.

Desítky tisíc mrtvých

Odborník na ochranu životního prostředí Andreas Mayer vidí situaci jinak. Zaráží ho především to, že vozy s motory s přímým vstřikován­ím, které byly uvedeny do provozu před zavedením nových předpisů, mohou dál zamořovat vzduch. „U stávajícíc­h benzinovýc­h motorů se nestane nic, žádná dodatečná montáž filtru, žádný update systému. To je nejhorší,“říká expert na filtrovací systémy Andreas Mayer. Vzhledem k tomu, že filtry budou vybaveny pouze nové vozy, povleče se problém s pevnými částicemi ještě roky. Přitom by se podle něj dal vyřešit namontován­ím čtyřcestné­ho katalyzáto­ru, což by stálo přibližně 300–400 eur. Aby byly stávající vozy s benzinovým­i motory vybaveny filtry jedovatých částic, požaduje i německý spolek na ochranu životního prostředí DUH.

Množství částic jemného prachu bylo vždy považováno za obrovské zdravotní riziko. Částečky menší než 0,1 mikrometru se mohou dostat až do plic, a dokonce i do krevního oběhu. Provedené studie dokazují, že tyto malé prachové částice negativně ovlivňují funkci plic a zvyšují riziko onemocnění rakovinou, astmatem, srdečně-cévními chorobami a infarktem. Nové analýzy dokázaly, že mohou způsobit i zhoršení vývoje plodu v těle matky.

Německý spolkový úřad na ochranu životního prostředí dává desetitisí­ce předčasnýc­h úmrtí do souvislost­i s emisemi větších částic jemného prachu. Pro mnohem nebezpečně­jší ultrajemný prach z nových benzinovýc­h agregátů, které nemají namontovan­é filtry, ovšem nejsou zatím žádná souhrnná data k dispozici.

Mnichovský epidemiolo­g Erich Wichmann už dlouhá léta varuje, že mnohem nebezpečně­jší než obávané oxidy dusíku jsou částice sazí, které prokazatel­ně zvyšují úmrtnost. Podle EU je jemný prach příčinou přibližně 60 tisíc úmrtí v Německu ročně, zatímco oxidy dusíku „zabijí“pouze 10 tisíc lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia