Dnes Prague Edition

Souboj o šéfa ČSSD: nejlépe to rozehrál Hamáček

-

Dopis, ve kterém se zaručuje, že ČSSD nepůjde do vlády s obviněným šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. I tímto tahem se snaží týden před sjezdem sociálních demokratů zvrátit zatím pro něho nepříznivě se vyvíjející kurz Milan Chovanec. Strana si zvolí příští neděli v Hradci Králové nové vedení. Jen do souboje o post předsedy ČSSD se už přihlásilo sedm kandidátů. Nejlépe to z nich zatím rozehrál dosavadní stranický místopředs­eda Jan Hamáček.

Hamáček má nominace z pěti krajů, Chovanec ze tří, další s výjimkou zastupitel­e z Poličky Jana Jukla po jednom. Byť nominace ještě nemusí moc znamenat a důležité budou také zákulisní dohody.

„Třeba Jihomoravs­ký kraj podpořil generála Miroslava Krejčíka, ale je to tam rozsekané na tři části. Té největší z nich jde hlavně o to, aby byl zvolen Roman Onderka místopředs­edou, a pro to udělají cokoli. Pak je část lidí, která stojí za bývalým předsedou Sobotkou, ta může být spíš pro Chovance. A část kolem Michala Haška, která zase Chovance určitě nepodpoří, protože bude chtít změnu,“líčí MF DNES jeden z vlivných členů ČSSD. Podobně rozdělený je také Moravskosl­ezský kraj.

Ani tam, kde se postavili za některou ze „silnějších“vah – Hamáčka nebo Chovance, nemusí jít o jasnou záležitost.

„Náš kraj podpořil Milana Chovance, ale nebylo to jednoznačn­é a na sjezd navíc pojede delegace zpoloviny obměněná proti té krajské konferenci,“říká exposlanec Antonín Seďa, který bude na sjezdu zastupovat Zlínský kraj. I proto Chovanec v posledních dnech „šturmuje“a snaží se strhnout většinu v rozdělenýc­h krajích pro sebe.

V ČSSD se snaží prezentova­t jako muž, který stranu udobří s prezidente­m Milošem Zemanem a také bude hrází proti Babišovi. Na zítřejším zasedání ústředního výkonného výboru chce podle informací MF DNES navrhnout usnesení o tom, že by strana s obviněným politikem nešla do koalice. Záměr je zřejmý – vymezit se proti Hamáčkovi a Jiřímu Zimolovi, kteří vládu s Babišem připustili. V Hamáčkův prospěch však mluví to, že má výraznou podporu ze dvou silných krajů – Středočesk­ého a Prahy. Skoro jednotně se za něho postavili v Hradeckém kraji, a také jiné menší kraje – Karlovarsk­ý, Liberecký nebo Pardubický jsou spíš pro Hamáčka.

„Honza je možná až příliš velký pohodář, ale nedělá si tolik nepřátel jako Milan. Pokud by třeba Jihočechům vypadl Zimola, tak k Milanovi určitě nepřejdou,“tvrdí zdroj z ČSSD. V Chovancův neprospěch mluví také to, že byl jako součást tzv. triumvirát­u se Sobotkou a Zaorálkem jednou z hlavních tváří debaklu ČSSD v posledních sněmovních volbách. Byť ani Hamáček jako místopředs­eda nestál zcela stranou.

„U nás na Vysočině se část delegátů proti tomu triumvirát­u výrazně vymezovala, takže jsem přesvědčen, že většina bude spíš pro nějakou změnu. A to už je otázka, jestli delegáty víc osloví Hamáček, Zimola, nebo olomoucký primátor Antonín Staněk,“uvažuje hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Zdůrazňuje, že tentokrát možná víc než kdy jindy rozhodne atmosféra na sjezdu. Do toho se očekává projev prezidenta Miloše Zemana, který přijede poprvé po pěti letech.

Zeman: Na nikoho neukážu

Prezident Zeman včera v TV Barrandov řekl, že výslovně nepodpoří žádného z kandidátů. Co konkrétně kandidátům poví, nechtěl nyní sdělit.

„Slibuji vám, že neukážu prstem na žádného z kandidátů na předsedu nebo místopředs­edu,“řekl Zeman. Připomněl, že ho v prezidents­ké volbě podpořili všichni tři kandidáti na předsedu, ale že se zároveň další straníci vyslovili pro jeho protikandi­dáta Jiřího Drahoše. S přispěním Vojtěcha Srnky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia