Dnes Prague Edition

Letní, zimní, či oba?

Evropská komise začne zkoumat, zda zrušit střídání zimního a letního času

- Jakub Pokorný reportér MF DNES S přispěním Roberta Oppelta

Hodinky si Češi přeřizují kvůli střídání času už desítky let a dlouho to vypadalo, že letní a zimní čas jsou tu už navždy. Jenže od včerejška je zrušení tohoto zvyku docela reálné.

Europoslan­ci schválili rezoluci, podle které musí Evropská komise všechna pro a proti dvojího času pečlivě přezkoumat a pak rozhodnout.

Boj proti střídání času se dlouho omezoval na stesky úzké skupiny lidí na jaře a na podzim. Nejprve ho táhl pekař Stanislav Pecka a po jeho smrti v roce 2009 senátor Petr Šilar (KDU–ČSL). Od včerejška je to však vrcholné politické téma.

Pravda, původní návrh byl tvrdší, ale poslanci ho včera nakonec změkčili. „Místo původní přímé výzvy k legislativ­ní činnosti je tam výzva k celoevrops­ké hlubinné analýze,“připouští i předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda, který by střídání času zrušil.

Zimní a letní čas se střídají jednotně od Estonska po Portugalsk­o v celé EU. Zrušení by tak bylo povinné pro celou Unii, pokud by prošlo.

I Svoboda připouští, že pro drtivou většinu lidí jsou dva časy samozřejmo­stí,

protože jsou na ně zvyklí od narození a nic jiného neznají.

„V té debatě dnes zazněl zajímavý argument, že kdyby se dnes čas nestřídal a někdo s tím nápadem přišel, tak ho jednomysln­ě vyženeme,“dodal Svoboda.

Ani Junckerova Evropská komise by podle české mluvčí europarlam­entu Ireny Kubáškové ještě neměla poslední slovo. Kdyby směrnicí střídání času rušila, návrh by se vrátil do europarlam­entu a pak by se k němu asi ještě vyjadřoval­i premiéři na evropské radě.

Části odpůrců dvojího času je vcelku jedno, jestli by fungoval jen letní, nebo jen zimní čas (jde jim jen o zrušení střídání). Mnozí další přímo chtějí, aby zůstal ten letní. Kdyby platil jen zimní čas, o hlavních prázdninác­h a o dovolených v červenci a v srpnu by byla dřív tma.

Rozhozené hodiny v těle

Biologický­mi hodinami v organismu a vlivem střídání času se vědecky zabývá bývalá předsedkyn­ě Akademie věd ČR Helena Illnerová.

Ta potvrdila, že změna času může mít prokazatel­ně negativní vliv na organismus. Teď jde jenom o to, u kolika lidí se to projevuje a jak vážně. „Když mívám přednášky, tak vyzvu posluchače, aby se vyjádřili, komu to vadí. Vždycky se zvedne pět až deset procent rukou. To není málo. Ale někdo řekne: Mně to vadí týden. Týden zase není tak dlouho,“řekla už dříve v rozhovoru pro MF DNES Illnerová.

V USA dokonce existovaly průzkumy, podle kterých v dolech pár dní po změně času přibylo pracovních úrazů o 5,7 procenta.

Hůře se lidé obecně vyrovnávaj­í s jarní změnou, kdy hodiny poskočí dopředu. Najednou skokově vrací vstávání za šera.

Teď se spor o čas přenáší více do politiky. Například předseda lidovců Pavel Bělobrádek za svým europoslan­cem stojí. „Kdyby se střídání času zrušilo, asi by to pomohlo. Mně osobně je to třeba jedno, ale vím, že jiným lidem to hodně vadí,“vyjádřil se Bělobrádek.

Naopak europoslan­ec Jan Zahradil (ODS) pro rezoluci nehlasoval. „Nějak mi to střídání nevadí,“uvedl Zahradil. Europoslan­kyně Dita Charanzová z ANO považuje spor o čas za malicherno­st a připomněla, že Evropská unie má palčivější problémy.

Příští přehazován­í ručiček přijde na řadu 25. března, kdy se posunou ve dvě v noci o hodinu dopředu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia