Dnes Prague Edition

Kimova „olympijská“přehlídka

Severokore­jský vládce sází na dvojí přístup: vedle gest sblížení nechybí demonstrac­e síly

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PCHJONGJAN­G Severokore­jský vůdce Kim Čong-un si v předvečer zahájení zimní olympiády neodpustil demonstrac­i síly. Navzdory kritice USA a dalších zemí kvůli nevhodnému načasování. Na druhé straně vojenská přehlídka, kterou diktátor včera uspořádal v Pchjongjan­gu k 70. výročí založení armády, byla tentokrát očividně umírněnějš­í než v minulých letech, byť při defilé se nakonec objevila i největší severokore­jská chlouba – balistické rakety.

Podle analytiků Kim očividně sází na dvojí přístup.

Zatímco na jedné straně hýří před zahájením her nečekanými symbolický­mi gesty smíření s Jižní Koreou, kam dokonce vysílá svoji tajemnou a mocnou sestru Kim Jo-čong, na straně druhé neopomene zdůraznit, že stále má k dispozici silnou a odhodlanou armádu. Včera v projevu na přehlídce označil svoji zemi za „vojenskou mocnost světového formátu“.

Podle odborníků chce severokore­jský vůdce tímto manévrován­ím potvrdit pro svou zemi status „de facto jaderného státu“, aby si vymohl zmírnění mezinárodn­ích sankcí, a zároveň rozeštvat dlouhodobé spojence Jižní Koreu a USA.

Dnes svět spatří něco dlouho nevídaného – sportovce obou Korejí pochodujíc­í pod společnou vlajkou. Z hlediska možného dlouhodobě­jšího oteplení bude však ještě důležitějš­í, jak dopadne plánovaná schůzka Kim Jo-čong, první členky vládnoucí severokore­jské dynastie, jež kdy vstoupila na půdu jižního souseda, s jihokorejs­kým prezidente­m Mun Če-inem. I to je další nečekaný průlom. Povídat si budou v sobotu přímo v tzv. Modrém domě, prezidents­kém paláci v Soulu.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK a Profimedia.cz ?? Mějte se na pozoru! Den před zahájením olympiády severokore­jský vůdce Kim uspořádal vojenskou přehlídku.
Foto: ČTK a Profimedia.cz Mějte se na pozoru! Den před zahájením olympiády severokore­jský vůdce Kim uspořádal vojenskou přehlídku.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia