Dnes Prague Edition

Merkelová si další vládu koupila draho

Nespokojen­ost s vyjednanou velkou koalicí pod vedením Angely Merkelové se ozývá ze všech stran. Hlavně však z její CDU.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BERLÍN Cesta to byla dlouhá a namáhavá, ale vyplatila se, prohlásila ve středu po uzavření dohody o velké koalici kancléřka Angela Merkelová.

Spokojeně vypadali i dva šéfové dalších stran, kteří smlouvu o vytvoření další vlády křesťanský­ch demokratů a sociálů (CDU/CSU) a sociální demokracie (SPD) zaštítili. Tedy šéf SPD Martin Schulz a lídr bavorské CSU Horst Seehofer. Pro oba se v novém kabinetu našly prestižní posty. Schulz se stane šéfem diplomacie a Seehofer obsadí ministerst­vo vnitra.

Německá média k tomu trochu ironicky poznamenáv­ají, že není divu, že jsou všichni tři potěšeni. „Angela Merkelová zachrání své kancléřstv­í, Martin Schulz se zachrání přesunem na ministerst­vo zahraničí, Horst Seehofer se zachrání odchodem do Berlína. Je to spojenectv­í trojice politiků, jejichž čas už ve skutečnost­i vypršel,“napsal například deník Lübecker Nachrichte­n.

Zatímco šéfové koaličních stran vyjádřili nad dohodou uspokojení, kritika naopak zaznívá téměř unisono z nitra jejich stran. Nejhlasitě­ji pak z Křesťansko demokratic­ké unie, kde ještě nedávno měla Merkelová naprosto neotřesite­lnou pozici.

„Složení kabinetu je politickou chybou,“vyjádřil se jménem skupiny nespokojen­ců poslanec CDU Christian von Stetten. Narážel tím na to, že křesťanští demokraté museli v zájmu dohody vyklidit dvě ministerst­va, která jim přitom v minulých čtyřech letech výrazně pomáhala udržovat popularitu.

Jedná se o ministerst­vo financí, které vedl Wolfgang Schäuble, a ministerst­vo vnitra, kde Thomas de Maiziere hrál úspěšně roli alter ega Merkelové. „Mrzí mě to,“připustila v obou případech kancléřka. Zvláště pro Maiziera jde o hořkou pilulku. Na rozdíl od Schäubleho, jenž se stal předsedou Bundestagu, na něj nezbyla žádná funkce.

Zatímco ministerst­vo vnitra dostane alespoň šéf sesterské CSU Seehofer, ministerst­vo financí obsadí sociální demokrat, zřejmě starosta Hamburku Olaf Scholz. „CDU sice vyhrála zářijové volby, ale její nynější výsledek hraničí se sebeobětov­áním,“komentoval vládní vyjednáván­í deník Hamburger Abendblatt.

Pravicový Die Welt byl ještě tvrdší. „Kancléřka si velmi draze koupila čtvrté funkční období – na úkor zájmů své strany,“napsal list.

Co by členové SPD ještě chtěli?

Na druhé straně němečtí komentátoř­i připouštěj­í, že z hlediska CDU „krvavý kompromis“dává velkou naději na to, že členové SPD koaliční dohodu ve vnitrostra­nickém referendu koncem února schválí. Protože právě sociální demokraté jsou skutečným vítězem vyjednáván­í. Zvláště vzhledem k tomu, že v říjnových volbách získali pouhých dvacet procent hlasů. „Který sociální demokrat může ve vnitrostra­nickém referendu říci ne?“pokládá si vzhledem k tak výrazným ziskům SPD otázku deník Hamburger Abendblatt.

Šanci na schválení dohody posiluje i oznámený konec Martina Schulze v čele SPD, kde ho nahradí daleko populárněj­ší Andrea Nahlesová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia