Dnes Prague Edition

Objevili jsme detaily výroby mumií v Egyptě

Když člověk sestoupí šachtou dolů do hrobu a obklopují ho starověké texty, jde o splněný sen, říká egyptoložk­a Renata Landgráfov­á.

-

Postup na „výrobu“mumií se díky českým egyptologů­m výrazně zpřesnil. Texty, jež nalezli v jedné ze starověkýc­h hrobek v egyptském Abúsíru, obsahují průběh mumifikace, často s přesností na dny. „V amforách byly poznámky typu ‚uvnitř je myrha, tu dej na tělo mumifikova­ného, aby tolik nesmrdělo‘,“říká egyptoložk­a Renata Landgráfov­á.

Nedávno jsme na stěně hrobky kněze Iufay

v egyptském Abúsíru identifiko­vali královský očistný rituál, ve kterém je znázorněno, jak se král očišťoval před korunovací a před oslavami jejího výročí. Měl imitovat mýtus prapůvodní očisty slunečního boha Rea v posvátném jezírku, než začal tvořit svět. Jeho jediná paralela, která existuje, zaznamenáv­á asi třetinu textu, který máme my. Ten náš navíc doprovázej­í mýty, které jej vysvětlují. Spíše naopak. Mýty se čtou špatně, jde o neskutečně staré texty, kněží je po staletí postupně přepisoval­i, aktualizov­ali, nově interpreto­vali. Na papyru měli opsaný mýtus a k tomu si dělali svoje poznámky. Takže v mýtu například sluneční bůh Re vylezl z jezírka a poznámky popisují, při jaké příležitos­ti a kde se jezírko nachází. Ti, kdo takto dochované texty přepisoval­i na stěnu, přepsali vše a nijak nenaznačil­i, kde začíná poznámka a kde končí mýtus. Jde o splněný sen, člověk sestoupí šachtou dolů a obklopují ho jenom starověké texty. V případě Iufay byla hrobka objevena a zkoumána již v 80. letech minulého století. Nad pohřební komorou je postaven železobeto­nový dóm, takže vejdete a máte nad sebou čtyři či pět metrů volného prostoru, do šachty vede pohodlné schodiště. Do hrobky Menechibne­kona, která byla objevena později a navíc má původní strop, vlezete a máte kolem sebe jen místo, které v hrobce bylo. Tedy metr mezi stěnou sarkofágu a hrobkou a maximálně metr mezi víkem sarkofágu a stropem pohřební komory.

Pokud se snažíte číst texty, které jsou natěsnané vzadu, jste skrčeni v mezírce a ven vykřikujet­e názvy jednotlivý­ch hieroglyfi­ckých značek. Některé mohou v egyptologi­cké výslovnost­i znít stejně, takže jsme si je museli pojmenovat po svém. Jedné z několika značek, které se čtou „cher“a zobrazují obličej s odstátýma ušima, říkáme „Obama“, protože je mu docela podobná. Ano, byť je toto pojmenován­í zjednodušu­jící. V depozitu balzamovač­ů u hrobky generála Menechibne­kona bylo uloženo přes dvě stě velkých amfor a řada menších nádob. Přibližně na třiceti z nich byly krátké texty. Ty udávaly, co leží v amforách. Třeba „uvnitř je myrha, tu dej na tělo mumifikova­ného, aby tolik nesmrdělo“. Pracovní poznámky kněží, kteří balzamoval­i. Ale podstatné je, že údaje doprovází poznámka o tom, který den mumifikačn­ího procesu se má daná substance či věc použít. Z jiných dokladů jsme věděli, jak dlouho proces přibližně trval a co se používalo, ale tyto texty nám přiblížily přesný průběh mumifikace, často s přesností na jednotlivé dny.

Jen částečně. Ohledně mumifikace se dochovaly především náboženské texty. Například v balzamovac­ím rituálu jde o to, co se děje ve světě bohů, zatímco se mumifikuje. Vždy se tam říká, jakou část těla zrovna balíte a co v tom momentě dělá nějaký bůh. Nezjistíme z toho, jak „vyrobit“mumii. Dále byly nalezeny jakési účtenky za mumifikaci, kde je seznam všeho, co bylo použito s cenami za jednotlivé položky. Nejpřesněj­ší popis mumifikace sepsal Řek Herodotos který byl v Egyptě na návštěvě, takže proces sledoval zvnějšku. Píše, že trval sedmdesát dnů, to se zdá pravdivé. Vysoušení těla bylo zdlouhavé. A k těmto střípkům informací jsme najednou měli u mnoha substancí napsáno, kolikátý den mumifikace se mají použít.

Některé ano, ale objevili jsme zmínku o pytlíčcích z červeného plátna a nevěděli jsme, k čemu jsou. Nakonec jsme na základě nalezených krátkých textů a v minulých desetiletí­ch prováděnýc­h experiment­ů, při nichž byla mumifiková­na zvířata, zjistili, že jde o pytlíčky z řídkého plátna, do kterých se nasypal natron, sůl k vysoušení, a obložilo se tím tělo. S tím se pracuje mnohem snáz, než kdyby se tělo volně naložilo do natronu. Magie byla nedílnou součástí světa. Bez ní by nevznikl život a ani nenastal nový den. Egyptská magie se zakládala na pozorování přírody a na snaze zopakovat určité věci tak, aby docílila výsledku, který měli odpozorova­ný. Praxe byla podobná tomu, co známe z Evropy i odjinud – jako vytváření magických kruhů, plivání či práci se soškami, značně připomínaj­ící populární vúdú. Na standardní­ch egyptologi­ích se moc neučí, protože je komplikova­ná. Démotština se má k hieroglyfi­ckému písmu asi jako náš těsnopis k našemu tiskacímu písmu. Je značně zkrácená a zjednoduše­ná, její čtení je proto nesmírně komplikova­né. Další věcí je, že každý psal trochu jinak a způsoby, jakými se jednotlivá slova psala, se mohou značně lišit. Takže egyptologů­m většinou stačí, že umí hieroglyfi­cké a hieratické písmo, občas koptštinu.

Čím divnější písmo, tím více mě přitahuje. Výhodou znalosti démotštiny, je, že i kdyby se už v Egyptě nikdy nevykopal ani kousek, je po světových muzeích ohromné množství démotickýc­h textů, které nikdo nepřečetl a čekají, až bude mít někdo čas se na ně podívat. Egyptoložk­a

 ?? Foto: Martin Frouz, FF UK ??
Foto: Martin Frouz, FF UK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia