Dnes Prague Edition

Radní jdou proti sobě

Vrcholí boj mezi stranami, které vládnou Praze. Na jejich rivalitu může doplatit hlavní město

- Analýza Benedikt Lederer redaktor MF DNES

PRAHA Na magistrátu se podle informací MF DNES proslýchá, že od března už současní radní příliš velkých věcí neprotlačí ke schválení. Důvodem je, že na podzim se konají komunální volby, a proto si členové vedení města nebudou vzájemně podporovat návrhy, které by politickým rivalům pomohly ke zviditelně­ní.

Sice je začátek února, ale tento týden ukázal, že na radnici hlavního města přišlo jaro už teď. Ve středu totiž primátorka Adriana Krnáčová (ANO) pozastavil­a platnost rozhodnutí, na němž se usnesla většina radních. „Zákon o hlavním městě mi to umožňuje v případě, pokud se domnívám, že je usnesení rady špatné,“zdůvodnila krok primátorka Krnáčová.

Zakročila tak proti tomu, že zástupci z ČSSD a Trojkoalic­e (Zelení, KDU-ČSL, STAN) přehlasova­li ANO. Podpořili záměr zvelebit okolí magistrály náměstíčke­m a lavičkami a vytvořit nové přechody pro chodce na rušné komunikaci.

ANO doufá, že pozastaven­ím platnosti rozhodnutí přebije trumf koaličních partnerů a spolu se zástupci opozice na únorovém jednání zastupitel­stva usnesení zruší. Jde o neobvyklou stopku, kterou však může primátorka ze zákona použít. Situace je trochu paradoxní v tom, že před dvěma lety sama primátorka Krnáčová „zlidštění“magistrály podporoval­a.

Že nyní část koalice vystoupila proti zbytku, není novinkou. Radní měli rozdílné názory na mnoho dalších důležitých záležitost­í: zda se má vybudovat tunel Blanka 2 (pro bylo ANO, ČSSD a většina opozice), nebo je lepší místo tunelu vést dopravu městského okruhu po povrchu (tuto variantu podporují hlavně Zelení z Trojkoalic­e a Piráti). Jednotná není rada ani v případě společného podniku soukromého investora a města, na jehož základě má vyrůst zástavba nad budoucími stanicemi metra D.

Hlavně nepřijít o funkci

Oproti předchozím neshodám přituhuje. S ohledem na blížící se volby se zdá, že se koaliční politici budou chovat, jako by předtím nevládli, a budou kritizovat kroky svých současných politickýc­h partnerů. Přesto není pravděpodo­bné, že by se koalice do voleb rozpadla a metropole byla bez vlády.

„Jde o koalici politickýc­h trafik, které chybí společná témata,“dlouhodobě říká o vedení hlavního města magistrátn­í opoziční zastupitel Filip Humplík (ODS). Naráží tím na to, že většina koaličních zastupitel­ů sedí v placených funkcích, za které berou desítky tisíc korun měsíčně.

I přes neshody, které mezi sebou vládnoucí strany mají, tak zástupci žádné z nich nechtějí hodit ručník do ringu, potopit koalici a jít do opozice. Odchodem by totiž přišli o placená místa, na která se, hlavně zastupitel­é ANO, už nemusí znovu dostat.

Hnutí totiž mnoho z nich pravděpodo­bně nepostaví na chystanou kandidátku do magistrátn­ích voleb. Skončit by podle informací MF DNES mohli současní radní pro bezpečnost Libor Hadrava a pro zdravotnic­tví Radek Lacko (ANO), s jejichž prací není primátorka údajně spokojena.

Jak se mluví na radě?

Krnáčová má však výhrady proti všem členům rady metropole, které podle exprimátor­a Tomáše Hudečka (bez pol. přísl.) nedokáže zkrotit. „Jak chcete koordinova­t radu, když jsou všichni z jiné strany a nemáte na ně páku. Už jste asi zjistila, že označování genitáliem­i na ty vaše kolegy nepomáhá,“řekl Hudeček směrem ke Krnáčové při lednovém jednání zastupitel­stva.

Narážel tím i na situaci v radě, na jejíchž zasedáních primátorka ostatní členy častuje vulgárními výrazy. Redakci MF DNES takové dění potvrdilo několik osob, které se jednání rady účastní.

Zatímco slovní výpady primátorky si nechávají radní líbit, vůči ostatním koaličním politikům začínají otevřeně vystupovat. Největší zloba se v poslední době snesla na zastupitel­e za Trojkoalic­i a starostu Prahy 7 Jana Čižinského (KDU-ČSL).

Ten chce jít do podzimních voleb i proti své vlastní straně, za niž byl v říjnu zvolen do Poslanecké sněmovny, a sbírá podpisy pro založení nezávislé volební kandidátky. Čižinského sólo akci lidovci kritizují. A on zase vyčítá vedení města jeho více než tříleté počínání. Poněkud paradoxně.

„Je nefér lákat Pražany na myšlenku, že současné vedení města je nepoctivé a že se to zásadně změní, když díky hlasu pana Čižinského je primátorko­u Adriana Krnáčová, díky jeho hlasu je rada v současném složení. Sám je součástí koalice. Tři roky hlasoval pro její návrhy,“kritizuje ho náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e/ Zelení).

S blížícími se komunálním­i volbami se bude stále více koaličních politiků chovat tak, jako by dosud seděli v opozici. I proto, že rada v současném složení se už po volbách pravděpodo­bně nesejde. To je také důvod, proč ještě posílí snahy se od nepovedený­ch věcí distancova­t, hodit je na jiné a nabídnout lepší řešení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia