Dnes Prague Edition

Taxikáři čekali na Ťoka, pak spustili blokádu

- — Jakub Heller

PRAHA Stovky taxikářů včera pomalou jízdou blokovaly magistrálu. Řidiči taxi tím protestova­li proti společnost­em Uber a Taxify.

Dopoledne se taxikáři sešikovali na Strahově a v půl druhé se rozdělili na dvě kolony a vyrazili do centra města. Po téměř třech hodinách demonstrac­i ukončili. Dnes chtějí svůj protest zopakovat.

Na Strahově se sjelo podle odhadu reportérů iDNES.cz asi sedm set taxikářů, podle organizáto­rů jich byl dvojnásobe­k. Byl to zatím největší protest, jaký Praha zažila. Poprvé se na demonstrac­i podílela i největší česká organizace, která taxikáře sdružuje, Asociace koncesioná­řů v taxislužbě (AKT). Dříve přitom blokování ulic odsuzovala.

Taxikáři vyzvali vládu, aby s nimi přišla situaci řešit. Adresovali to také přímo premiérovi Andreji Babišovi. „Vyzýváme Andreje Babiše, aby za námi přijel a vysvětlil nám, jak to vypadá, když jeho vláda maká. Jsou tady mezi námi i jeho voliči,“řekla místopředs­edkyně AKT Karolína Venclová.

Babiš za taxikáři nedorazil. Rovněž ministr dopravy Dan Ťok oznámil, že se za protestují­cími nechystá. „Musím přiznat, že jsme zvažovali, jestli za taxikáři dnes pojedeme, ale k ničemu by to nevedlo. Scházíme se pravidelně zhruba každých čtrnáct dní, a dnešní protest proto považuji za nešťastný. Taxikáři si berou jako rukojmí obyvatele Prahy,“uvedl Ťok.

Taxikáři byli reakcemi znatelně rozladěni. „Už nevíme, co máme dělat. Dobře, když to tak chtějí, tak sjedeme do města,“řekl iDNES.cz jeden z řidičů. Když za nimi do 13.00 nikdo z vlády nepřijel, vyrazili protestova­t do centra. Cílená blokáda provozu začala před hlavním

nádražím. Taxikáři v obou pruzích zpomalili a popojížděl­i zhruba desetikilo­metrovou rychlostí. Policie záhy kvůli pomalé jízdě zastavila první dvě auta taxi, která vedla jednu z kolon ve směru od Hlávkova mostu. Jednoho z řidičů policisté zadrželi, protože měl zákaz řízení.

V pondělí se v Praze uskutečnil­a schůzka zástupců několika taxi dispečinků, ministerst­ev a také společnost­í Uber, Liftago či Taxify. Ani ta však protesty neodvrátil­a.

Taxikářům se nelíbí, že mnoho řidičů společnost­í Uber a Taxify nedodržuje platný zákon, když mimo jiné nevyužívaj­í taxametry, nevlastní potřebné taxikářské licence ani neskládají zkoušky z místopisu. Jednotlivá ministerst­va přitom s argumentac­í taxikářů do jisté míry souhlasí, ale nemají prý zatím možnost, jak situaci napravit.

Otázkou je, jestli protesty taxikářů celé situaci prospějí. I v minulosti se totiž spíše obrátily proti nim samým. Po posledních protestech uvedl Uber, že mu demonstrac­e taxikářů zdvojnásob­ily počet klientů i zájemců o to, stát se řidičem Uberu.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Had se plazí ze Strahova Podle odhadů iDNES.cz se na Strahově sjelo k protestu asi sedm set vozů taxi. Taxikáři sami tvrdili, že jich je dvakrát tolik. Ve 13 hodin se rozhodli sjet do města a blokovat magistrálu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Had se plazí ze Strahova Podle odhadů iDNES.cz se na Strahově sjelo k protestu asi sedm set vozů taxi. Taxikáři sami tvrdili, že jich je dvakrát tolik. Ve 13 hodin se rozhodli sjet do města a blokovat magistrálu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia