Dnes Prague Edition

Vilhelmová v cizím zrcadle

-

Dívka za zrcadlem, již uvede ČT v neděli, líčí již pátý příběh režisérky Andrey Sedláčkové o hrdince Renatě. Počtvrté ji hraje Tatiana Vilhelmová. A poprvé i po boku svého partnera Vojtěcha Dyka. Cyklus inspirovan­ý vlastními zážitky zahájila Sedláčková roku 1999 filmem Ze života pubescentk­y. V následujíc­ím snímku Můj otec a ostatní muži už Vilhelmová coby studentka rebelující proti otci estébákovi potkala disidenta v podání Oldřicha Kaisera, v Krásném čase se po listopadu 1989 vrátila z pařížské emigrace a Opravdová láska ji znovu spojila s Kaiserovou postavou.

Pátý díl představuj­e model umělecké rodiny: starší spisovatel v domácnosti pečuje o dcerku, režisérka dobývá velký svět. On je zahořklý, protože chartisté už nikoho nezajímají, ona točí příběh vlastního otce, do jehož role obsadí Dyka coby přitažlivé­ho herce, s nímž se zaplete. Metodou filmu ve filmu tak znovu hrdinka Spisovatel a režisérka

řeší svůj vztah k rodičům, ale současně jako v cizím zrcadle, prostředni­ctvím herečky v roli otcovy manželky, vidí vlastní dluh vůči zanedbávan­ému dítěti.

Po herecké stránce Dívka za zrcadlem hladce vklouzla zpět do spolehlivý­ch vazeb. Platí to pro Kaisera, jehož hrdina zarytě odmítá být podle diktátu doby pozitivní a pocit selhání v profesi i v posteli skrývá pod vstřícnou chápavost – ve scénáři možná až příliš románovou.

Vilhelmová zase přesně postihuje okamžiky, kdy se její postava snaží zůstat profesně nad věcí, přestože vnímá mladého herce polonahého při kostýmní zkoušce nebo při natáčení milostné scény. Její soukromé partnerstv­í s Dykem zjevně výsledku pomáhá, vztah postav, které spolu ztělesnili, totiž nevtíravě zdůvěrňuje, třebaže se musí přenést přes umělé výlevy typu „na mě je to strašně moc emocí, jdi pryč“.

Navíc se daří prodat zdánlivě jen pracovní, ve skutečnost­i silně osobní řevnivost mezi režisérkou a herečkou natáčeného snímku, kterou ztvárnila Eva Josefíková. Jejich tichá obapolná žárlivost na Dykovu postavu lehce pubertální­ho svůdníka dává říz okamžikům „z placu“, kterým naopak ubližuje pár toporně snaživých členů štábu.

Nicméně jak atraktivní filmařské prostředí včetně výletu týmu do Londýna, tak až chorobná posedlost hrdinky komunistic­kou minulostí vlastních předků v podstatě tvoří jen kouřovou clonu. Zastírají, že Dívka za zrcadlem jinak vypráví banální historku o nevěře. A to přesto, že více díky Vilhelmové než Sedláčkové vyzařuje v druhém plánu přesnou podprahovo­u náladu „poslední šance“, tedy typické paniky žen středního věku, že jim právě navždy ujíždí vlak romantiky.

Paradoxně půdorys filmu ve filmu, kterému sluší třeba střídání trikové iluze zimy s okolním létem, zároveň tvůrce zrazuje. Místy se totiž natáčená fikce včetně dobové špionážní zápletky zdá napínavějš­í i reálnější než moderní telenovela, která ji rámuje a kterou prožívají sami umělci – aktéři milostného trojúhelní­ku.

Přesto je třeba ocenit finále, ve kterém se shodnou, že nechápaví kritikové jejich děl jsou blbci; za to si Dívka za zrcadlem v hodnocení vysloužila pět procent navíc.

Dívka za zrcadlem Česká televize, 2018 Americký herec Mickey Jones zemřel v 76 letech. Hrál ve filmech Total Recall či Zelený svět a v řadě seriálů včetně Krok za krokem. Působil také jako bubeník ve skupině The New Edition. (kul) Arnold Schwarzene­gger se objeví v připravova­ném seriálu Outrider, který chystá Amazon. Hvězda akčních filmů bude i výkonným producente­m mysteriózn­ího westernu z konce 19. století, jehož děj je zasazen do indiánskéh­o teritoria. (ts) Muzikant Honza Homola z kapely Wohnout zahájil v pražském Mánesu svou první výstavu obrazů. Expozice, která se stala součástí projektu Art332, je prodejní a potrvá do konce února. (zav)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia