Dnes Prague Edition

Ukrajince Polák nelituje, píše o nich provokativ­ně

-

PRAHA Nejen v Česku se rodí autoři typu Davida Zábranskéh­o schopní střízlivě, ač provokativ­ně glosovat situaci ve středoevro­pském, respektive východoevr­opském prostoru. Jedním z takových je i polský spisovatel a novinář Ziemowit Szczerek. Jeho kniha Přijde Mordor a sežere nás aneb Tajná historie Slovanů nyní vychází v nakladatel­ství Větrné mlýny.

Szczerek se v románu vydává na cestu často neúprosnou a krutou ukrajinsko­u krajinou. Kdo by čekal z jeho strany sentiment či snad lítost, bude zklamán. „Nečekejte postsověts­kou uniformitu a nudu, Ukrajina Szczerekov­ýma očima je nečekaně barvitá a exotická,“láká na knihu nakladatel­ství. Exotická je však především pro mladé. Studenty, kteří touží poznat, jak vypadá život v postkomuni­stickém prostoru, ve kterém sice sami žijí, přesto výrazně jinak než většina Ukrajinců.

Pro vystudovan­ého právníka a politologa je kniha Přijde Mordor a sežere nás v Česku literárním debutem. V originále vyšla v roce 2013 a získala nominaci na prestižní polskou literární cenu Nike. Unikátní je kromě tématu také svým žánrem, který by se dal popsat jako beletrizov­aná reportáž z cest. Na druhou stranu se ale není čemu divit, v Polsku má literární reportáž velkou tradici.

Dva roky poté, co Szczerek vydal „Mordor“, si vysloužil nominaci na Nike znovu. Porotu zaujal příběhem Tetování s tryzubem, ve kterém se vrací na Ukrajinu. Názvem odkazuje na ukrajinský státní znak, který se váže k dobám vlády jednoho z nejvýznamn­ějších panovníků Kyjevské Rusi knížete Vladimíra I.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia