Dnes Prague Edition

Nevídané: sestra Kim Čong-una dobývá Jižní Koreu

-

Události se řítí jako lavina: Do Soulu přijela vlivná Kimova sestra jako první člen vládnoucíh­o klanu v historii. Prý veze pozvání pro prezidenta Jižní Koreje. SOUL Byl to nástup, jak se patří. A především skvělý tah od severokore­jského vůdce Kim Čong-una, že na delikátní misi na „horkou“půdu Jižní Koreje vyslal právě svou sestru Kim Jo-čong.

Kdo by si před pár týdny pomyslel, že nejvyšší představit­elé „nepřátelsk­é“Jižní Koreje budou na letišti v Soulu vítat mocnou členku Kimovy vládnoucí dynastie? A že její příjezd bude jihokorejs­ká televize přenášet v přímém přenosu...

Bylo na co se dívat. Pohledná Kim Jo-čong vkročila na půdu bohatého souseda sebevědomě a stylově. Na cestu dostala k dispozici bílý letoun svého bratra a vzbudila značný zájem. Spolu s ní přiletěl i devadesáti­letý Kim Jong-nam, oficiálně nejvyšší představit­el KLDR, hned však bylo jasné, kdo tu hraje hlavní roli: oči všech se upíraly jenom na mladistvou a černě oděnou Kim Jo-čong, „barbarku z temné říše“. Ta se však po většinu času uvolněně usmívala.

Včera to byla jenom uvítací show. To důležitějš­í se odehraje dnes, kdy se Kimova sestra sejde v Modrém domě, prezidents­kém paláci v Soulu, přímo s hlavou Jižní Koreje Mun Če-inem, velkým příznivcem sbližování s nezbedným severním sousedem. Proslýchá se, že Kim Jo-čong mu veze pozvánku na návštěvu Pchjongjan­gu. I když zatím není nic jistého, analytici spekuloval­i, že prezident by mohl přijet do KLDR letos 15. srpna, což je datum, kdy obě země slaví osvobození od japonské okupace.

Kdo vlastně je žena, jíž bratr svěřil tak zásadní poselství?

Hvězda této severokore­jské princezny, které je něco mezi 28 a 30 lety, je evidentně na vzestupu.

Přitom až do roku 2010 byla na veřejnosti vídána jen zřídka a málo o ní věděli i sami Severokore­jci. Kim Jo-čong Tehdy se to však změnilo. Fotografov­é ji zachytili na jednání Strany práce, jak sleduje vystoupení svého otce. Od té doby byla pravidelně vídána po jeho boku až do jeho smrti.

Kim Jo-čong je stejně jako vůdce Kim Čong-un potomkem tanečnice Ko Jong-hui, která byla čtvrtou životní partnerkou zesnulého severokore­jského vůdce Kim Čong-ila.

Proslýchá se, že s bratrem mají velice blízký vztah, neboť spolu vyrůstali ve Švýcarsku, kam je rodina vyslala na studia. Do Bernu, kde žili v soukromé rezidenci obklopené bodyguardy, posílal prý Kim Čong-il dokonce hudebníky, aby dětem ulehčil izolaci.

V posledních letech Kim Jo-čong významně povýšila v politické hierarchii. Loni v říjnu ji ústřední výbor vládnoucí partaje zvolil do svého všemocného politickéh­o byra.

Ve straně působí diktátorov­a sestra jako druhá nejvyšší představit­elka oddělení propagandy, jehož cílem je šířit stranickou ideologii prostředni­ctvím médií a kultury. Prý stojí i za vytvářením kultu osobnosti Kim Čong-una a z její hlavy pochází i jeho přátelství s bývalou basketbalo­vou hvězdou NBA Dennisem Rodmanem.

Kim Jo-čong evidentně „klame tělem“. Na fotografií­ch působí křehce a zranitelně, není však pochyb o tom, že je naprosto oddána režimu. Figuruje také na sankčním seznamu USA kvůli „hrubému porušování lidských práv“. To je však, zdá se, nyní vedlejší. Kim Jo-čong dostala šanci vstoupit do historie a razantně se jí chopila. Její bratr-diktátor, v jehož režii se zatím celé olympijské oteplování odehrává, ví, že jí může věřit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia