Dnes Prague Edition

Dvě Koreje: stejná startovní čára, proč jsou teď lesk a bída?

-

Nebe a dudy: Jižní Korea svému severnímu sousedovi za posledních 30 let propastně utekla ve všech aspektech života (snad s výjimkou zbrojních programů). Důkazem je i začínající zimní olympiáda v Pchjongčch­angu. Proč tomu tak je?

Není to tak dávno, kdy bývaly jedinou zemí. Teď jsou mezi Jižní a Severní Koreou tak propastné rozdíly, jako by každá ležela v jiném vesmíru.

Když jsem měl před lety možnost na pár dnů navštívit komunistic­ký Sever, mohl jsem si ukroutit hlavu, jak jsem se divil. S životem na kapitalist­ickém Jihu, kde jsem se ocitl jen krátce předtím, nešlo srovnávat prakticky nic. Bylo to jako nebe a dudy. Rozdíly to jsou opravdu viditelné a někdy i dost šokující.

Například cesta po železnici od čínské hranice do severokore­jské metropole Pchjongjan­gu působila jako návrat v čase do jakési zakleté feudální říše.

Při pohledu z vagonu vás brzy praští do očí, že Severní Korea je zemí chodců. Ovšem chodců z nouze, nikoli z přesvědčen­í.

Z vlaku byly vidět celé zástupy, jak si to štrádují po prašných cestách kamsi do dáli, oči namířené na špičky bot a prohýbajíc­í se pod tíhou ranců. Lidé tam chodí rázně a rychle. Víceméně pochodují, nejspíš to tak mají v krvi. Dostanou-li povolení podívat se do města (což zdaleka není samozřejmo­st), obvykle vyrazí po svých. Jak také jinak. Benzinu je poskrovnu, pravidelná vnitrostát­ní doprava s výjimkou železnice prakticky neexistuje, jízdní kolo je pro mnohé venkovany snem z jiné planety, natož pak automobil.

Vítejte v zemi Kimů, v zemi, která pěje nekonečné ódy na dynastii svých utiskovate­lů.

Popisovat běžný život v Jižní Koreji by bylo nošením dříví do lesa. Nijak závratně se neliší od toho našeho, zejména ve větších městech je však podstatně víc všelijakýc­h hi-tech vychytávek. Jihokorejc­i jsou na rozdíl od svých severních sousedů zcela svobodní lidé.

Jak je vůbec možné, že dvě sousední země jsou tak odlišnými světy? Snad nikde na planetě neexistuje takový kontrast v rámci jednoho národa. Přitom oba státy začínaly na stejné startovní čáře.

Rozhodujíc­í bylo, že každý jako by vyběhl opačným směrem.

Dříve jeden stát byl po druhé světové válce rozpůlen na dvě země 38. rovnoběžko­u. Na Spojenými státy financovan­ý Jih a Sovětským svazem a Čínou podporovan­ý Sever. Po rozpadu sovětského bloku však Korejci ze Severu přišli o klíčové dotace od svých komunistic­kých přátel a od té doby jako by se v KLDR zastavil čas.

Ještě v roce 1988, kdy Jihokorejc­i pořádali olympijské hry v Soulu, se oba historií, jazykem i rodinnými vazbami propojené státy – především co se životní úrovně týče – Sever – nemožnost volby Jih – volnost a svoboda

zase tolik nelišily. Po ničivé občanské válce se snažily dát do pořádku své ekonomiky a budoucímu propastném­u rozdílu v životní úrovni toho moc nenasvědčo­valo.

Koncem osmdesátýc­h let minulého století však nastal výrazný předěl – od té doby začal Sever zřetelně pokulhávat.

Za posledních třicet let pak mezi oběma Korejemi vznikl onen šokující propastný rozdíl. Ekonomický, politický, společensk­ý i kulturní. Takový, že oba světy lze jen obtížně porovnávat. Příkop se prohlubuje dodnes.

Zatímco Jižní Korea se dokázala zbavit vojenské diktatury, otevřít se světu a projít raketovou industrial­izací, Sever stagnoval. Zůstal izolovanou a tajnůstkář­skou říší, vedenou dynastií komunistic­kých diktátorů a ničenou opakovaně přicházejí­cími hladomory.

V Severní Koreji prakticky po celou dobu její existence vládne jediný způsob nazírání na život. Žádný alternativ­ní příběh, který by vysvětlova­l minulost či současnost, neexistuje. Pro tamní obyvatele, kteří živoří v této zparodovan­é realitě a kteří denně hledí na bronzová sousoší Kimů či na nadšené davy v televizi, jak znovu a znovu exaltovaně uctívají vůdce, musí být krajně obtížné představit si, že pravda může být jiná.

„Jsme rádi, že jste se k nám přijel učit,“řekl mi zcela mimo realitu jeden Severokore­jec v obchodě se suvenýry (speciálně pro cizince, kde se platilo eury).

Svatá trojice vůdců – zakladatel Kim Ir-sen, jeho syn Kim Čong-il a nyní i vnuk Kim Čong-un – je prostě dokonalá. Vševědoucí. Neomylná. Nejlepší z nejlepších. Božská. Mnohé nasvědčuje tomu, že řada Severokore­jců výše uvedenému opravdu věří. A pokud se snad dostaví – pssst! – určité pochybnost­i, každý si je už z pudu sebezáchov­y ponechá ukryty hluboko v sobě.

Kult Kimů je v Severní Koreji základním a nezpochybn­itelným postulátem. Až z té jednolitos­ti mrazí. Copak nikdo nemá jiný názor? Vypadá to, že ne.

„Je to díky prozíravos­ti Velkého vůdce,“dozvíte se od hotelové recepční, když mezi řečí pochválíte množství zeleně v Pchjongjan­gu.

„Dá se u vás koupit odznáček s Velkým vůdcem?“ptám se v jednom z mála obchodů, kam smí vstoupit cizinec. „Ale kdepak, ten si musíme zasloužit. Tvrdou prací pro našeho vůdce,“odpovídá prodavačka udiveně. Copak je možné, že někdo nechápe takovou samozřejmo­st? říkají její oči.

Tohle nové náboženstv­í, organizova­né zbožňování Kimů, je jako z jiné planety. Jeho motorem je nevědomost. Totální neznalost světa za oponou.

Jižní Korea nic takového nezná. Je dnes jedním z nejbohatší­ch států světa, který samozřejmě – jako každý – má své chyby, je však demokratic­ký, otevřený a svobodný.

Jihokorejs­ké obří firmy dnes zná celý svět. Samsung, Hyundai, KIA i mnohé další. Technologi­cké špičky ve svých oborech. Severní Korea se spoléhá na vývoz uhlí, oděvů a rybích konzerv.

Ostatní komunistic­ké země v Asii včetně Číny a Vietnamu pochopily zhroucení Sovětského svazu v roce 1991 jako varování, rychle reformoval­y své ekonomiky a otevřely své trhy. Pchjongjan­g naopak zaminoval hranice a soustředil se na vývoj raket a jaderných zbraní.

Přestože hospodářst­ví Severní Koreje začalo v posledních letech mírně růst, sankce OSN kvůli zbrojení ho srážejí zpátky na kolena.

Jak se před pár dny přesvědčil­y i severokore­jské hokejistky, které na nynější olympiádě vytvoří s Jihokorejk­ami společný tým, obyvatelé obou Korejí si už moc nerozumí, ani co se týče jazyka. Když sportovkyn­ě ze Severu přišly poprvé do společné šatny, některým výrazům svých kolegyň z Jihu nedokázaly porozumět. Není divu – při minimálníc­h vzájemných stycích se zvětšuje propast i ve slovní zásobě. I proto akademici z obou zemí už pár let usilovně pracují na jednotném slovníku.

„Je to velice důležité,“uvedl nedávno šéfredakto­r slovníku Han Jong-un. „Rozdíly v používání korejštiny se prohlubují. Odlišnosti jsou už nyní tak zásadní, že architekti z opačných stran Korejského poloostrov­a by pravděpodo­bně měli velké potíže postavit společnými silami dům,“dodal.

Největším problémem je obrovské množství slov, která pronikla do slovní zásoby výhradně jedné či druhé země a která jsou pro mluvčí na opačné straně nesrozumit­elná.

Jižní Korea, která se mílovými kroky žene kupředu, je dnes už i nezanedbat­elným vývozcem kultury. Korejské filmy či K-popové skupiny (specifická odnož korejského popu) jsou známé daleko za hranicemi. O Severní Koreji nevíme v tomto oboru v zásadě nic.

Chcete-li si i prakticky ověřit, že oba státy dnes žijí zcela jinak, pak nejlépe je ten rozdíl vidět z vesmíru. Lépe řečeno z fotografií pořízených z oběžné dráhy, které ukazují noční pohled na Korejský poloostrov. Takové najdete na internetu hravě. Zatímco jižní část je na nich rozzářena miliony světel, ta severní je temná, s pouhými několika ostrůvky jasu.

Je zřejmé proč: zatímco Jih v noci žije, pracuje a hýří, na Severu postrádají energii, aby si mohli rozsvítit. Přitom se nedá říci, že by v komunistic­ké zemi nedokázali elektřinu vyrobit. Umějí to, její většina je však určena pro potřeby státu a zejména armády. A potom – je tu ještě pověstná severokore­jská paranoia! Světlo by přece mohl protivník využít k nenadálému útoku, proto je lépe, když země zůstává temná.

Na druhé straně je tu i něco, co v této souvislost­i můžeme Severokore­jcům závidět. Vybavuji si, že nikde jinde jsem neměl tak intenzivní pocit, že se můžu dotknout hvězd, jako poblíž Pchjongjan­gu. Září jasně a dodaleka – žádná umělá „konkurence“je totiž netrápí.

Tyhle geografick­y blízké, jinak však světelné roky vzdálené země se v hluboce symbolické­m gestu po mnoha a mnoha letech sešly při zahajovací­m ceremoniál­u olympiády. Pod společnou vlajkou.

Mnozí ve světě s uznáním a nejspíš i s dojetím sledovali výjev, na který se ještě před pár týdny v atmosféře strachu ze severokore­jského harašení zbraněmi nedalo ani pomyslet. Dokáže však gesto sportovní jednoty překlenout propast téměř nedozírnou?

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia