Dnes Prague Edition

Burzovní houpačka? Ne, to je horská dráha

-

NEW YORK Sledování burzovních indexů připomíná v těchto dnech hollywoods­ký thriller – výprodej střídá uklidnění a po něm přijde ještě horší výprodej.

Americké akcie zažily ve čtvrtek další propad zhruba o čtyři procenta. Dow Jones index, který sdružuje akcie 30 největších a nejobchodo­vanějších firem, odepsal 4,13 procenta a dostal se pod úroveň 24 tisíc bodů.

Proti dosud rekordní hodnotě z 26. ledna, kdy vyšplhal na 26 616,71 bodu, se při uzavření burzy ve čtvrtek večer našeho času index propadl o 10,3 procenta – to vše za necelé dva týdny.

Analytici zůstávají v klidu, loni se totiž Dow Jonex pohyboval na hodnotě 20 269,37, takže investory může hřát, že jsou jejich sázky pořád o více než 17 procent v plusu. Dow Jones Index (USA) GDAXI (NěGecko) S&P 500 (USA) 8 2 803 2 558 7 378 8 9 7 078 Pozn.: k 9. 1. 2018, 18 hod SEČ

Páteční otevření burz v USA připomínal­o přenos z hokejového utkání. Když se na monitorech objevila první čísla a indexy začaly růst, lidé je povzbuzova­li potleskem. Optimismus zpoza Atlantiku ještě ovlivnil obchodován­í v Evropě a indexy největších burz se přizpůsobi­ly americkému trendu. Pak se to zlomilo...

Propady zatím analytici vysvětlují tím, že se obchodníci připravují na agresivněj­ší zvyšování úroků americké centrální banky. K tomu dojde, pokud v USA porostou ceny rychleji než banka předpoklád­ala – a to se celý svět dozví příští středu. Do té doby budou burzy kolísat a hledat správnou hodnotu.

A pak se ukáže, jak dobře dokázali burziáni odhadnout situaci – pokud je inflace nepříjemně překvapí, začnou psát thrilleru další díl. (ms)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia