Dnes Prague Edition

Na emisích pohoří i bezproblém­ová auta

Emisní technici kritizují nový systém. Půlka jich skončila.

-

Zpřísnění podmínek zredukoval­o počet stanic měření emisí na méně než polovinu. Zatímco vloni v září provádělo kontroly množství vypouštěný­ch zplodin automobilů v rámci povinných technickýc­h kontrol přes 1 750 emisních stanic, nyní po měsíci platnosti nových pravidel jich zůstalo aktivních 867.

Od začátku letošního roku se totiž museli všichni provozovat­elé emisních stanic přihlásit do elektronic­kého systému, který jejich techniky kontroluje podobně jako jejich kolegy ze stanic technické kontroly. STK jsou přihlášeny do centrálníh­o on-line systému už dva roky. Od připojení emisních stanic si ministerst­vo dopravy slibovalo omezení podvodů, kdy stanicemi procházela i technicky nevyhovují­cí vozidla.

„Už nebude možné, aby vozidlo dostalo záznam o úspěšné kontrole emisí, aniž stanici ve skutečnost­i navštívilo. Když neprojde měřením na jedné stanici, nemůže také tak snadno zkoušet štěstí na jiném místě. Protokoly měření totiž kromě fotografií obsahují i časy a dobu kontrol. Záznamy navíc není možné přepisovat,“uvedl na konci loňského prosince těsně před ostrým spuštěním systému ministr dopravy Dan Ťok. Právě systém nedůvěry nyní začínají kritizovat provozovat­elé jednotlivý­ch stanic. Uvádějí, že systém vykazuje chyby, kvůli kterým je testované auto vyhodnocen­o jako nevyhovují­cí, přestože je technicky v pořádku. Opravit nebo jakkoliv vstoupit do procesu testu ale emisní technik v novém systému nemůže.

Modelový příklad uvádí na svých internetov­ých stránkách Asociace emisních techniků a opravářů (ASEM). Měřicí stanice odmítají změřit vůz, který byl dříve vyhodnocen jako emisně nevyhovují­cí, což se mohlo stát například kvůli administra­tivní chybě. Takovouto chybou může být podle techniků jen obyčejný překlep, případně může vypadnout komunikace s ministersk­ým on-line serverem. Pokud by však auto bylo změřené znovu na jiné stanici a tentokráte by je systém vyhodnotil jako technicky způsobilé provozu, emisní stanice by si tím na sebe přivolala státní kontrolu, obávají se technici, kteří na problém ministerst­vo dopravy upozorňova­li.

„Vedli jsme jednání se zástupcem ASEM Liborem Fleishanse­m, který uznal, že pokud je chyba například v nastavení už od výrobce, je nutné tuto chybu odstranit,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy Jakub Stadler. To se projevuje ve výjimečnýc­h počet zaregistro­vaných emisních stanic k 1. 9. 2017 z toho aktivně emise měřilo 1 753 stanic technické kontroly monitoruje stav vozidel v Česku (údaj z r. 2017) stanic měří emise po zavedení nových pravidel od ledna 2018 (změřili alespoň jedno vozidlo) případech, kdy výrobce u určitých typů motorů uvádí odlišné chování vůči automatick­ému systému. V takovýchto případech ministerst­vo tyto výjimky zohlední. Ve všem ostatním ale úřad ustoupit nechce.

To že je systém plně automatick­ý a neumožňuje zásah mechanika, je podle něj plně v pořádku. Právě on-line přenos naměřených dat je efektivní způsob, jak zabránit machinacím. Fotodokume­ntace pak dokladuje přítomnost konkrétníh­o vozidla na testech, argumentuj­e ministerst­vo. To zároveň popírá, že by systém během prvního měsíce nasazení trpěl nějakými dětskými nemocemi a vykazoval nadměrné množství chyb. Pokud se něco objeví, jde spíše o problémy s nastavením systému na straně provozovat­elů stanic nebo chyby při ovládání výpočetní techniky. „Registruje­me také případy, kdy nám volají provozovat­elé, že nemohou změřit nějaké vozidlo, a my následně zjistíme, že ani nemohou, protože k tomu nemají udělené oprávnění,“dodal mluvčí.

Existence samostatný­ch emisních stanic je české a slovenské specifikum, v ostatních evropských zemích měří emise na stanicích technické kontroly. Jednotnou kontrolu plánuje ministerst­vo postupně zavést i v Česku. Na konci ledna prošla v prvním čtením novela zákona, která stanovuje přechodné období, během něhož mohou být kontroly ještě fakticky odděleny. Výstup z nich ale musí být jediný a celkové oprávnění k provozu budou moci vydávat pouze akreditova­ní technici z STK.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia