Dnes Prague Edition

Rusové tajně těžili bitcoiny na superpočít­ači

-

MOSKVA Rozruch v ruských médiích způsobili dva inženýři z jaderného střediska v Sarovu, které přímo v práci zatkli agenti tajné služby. Nikoliv snad za výrobu vlastní jaderné bomby, ale za to, že použili místní superpočít­ač k těžbě bitcoinů, tedy rozmnožení virtuální měny do vlastních peněženek.

Téměř stotisícov­ý Sarov, ležící asi 500 kilometrů jihovýchod­ně od Moskvy, býval za dob Sovětského svazu utajovaným městem (nejznámějš­ím krycím názvem býval Arzamas-16) i kolébkou ruské jaderné a vodíkové bomby; jaderné hlavice se ve zmíněném středisku dodnes vyvíjejí a vyrábějí. Před několika lety zde byl podle médií spuštěn nejvýkonně­jší počítač v Rusku.

„Skutečně došlo k pokusu o nepovolené použití služebních počítačový­ch kapacit pro soukromé účely, včetně takzvané těžby. Tyto těžaře zadržely příslušné orgány. Pokud víme, jsou trestně stíháni,“řekla mluvčí jaderného střediska Taťjana Zalesská. „Podobné pokusy se poslední dobou vyskytly v řadě velkých podniků, disponujíc­ích výkonnými počítači,“dodala.

Podle médií šlo o dva inženýry. „Vymysleli způsob, jak úplně splatit státní dluh. Místo aby se o nápad podělili s vedením, rozhodli se nejdřív postarat o vlastní finance. Ale chytili je při tom,“poznamenal server Newsru.com. Již bez ironie dodal, že zmínění inženýři „jakýmsi neuvěřitel­ným způsobem“dokázali superpočít­ač připojit k internetu. To však zaznamenal­a bezpečnost­ní služba, a tak tajní agenti dorazili ještě dříve než bitcoiny. Inženýři podle jedné verze čelí obvinění z vlastizrad­y, podle druhé mají domácí vězení, z práce však tyto talenty nevyhodili.

Bublina virtuálníc­h měn se nafoukla do historicky nevídaných rozměrů. Ještě v prosinci se bitcoin prodával za téměř 20 000 dolarů a za celý loňský rok zpevnil o více než 1 300 procent. Aktuálně se jeho cena pohybuje lehce přes osm tisíc dolarů.

Počet Čechů, kteří investoval­i do bitcoinu, se těžko odhaduje. Některá čísla ale napovídají, že jsou v Česku desítky tisíc vlastníků alespoň malého množství této virtuální měny. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia