Dnes Prague Edition

Překrásné, ale na Oscarech se chce víc

-

Na Českém lvu by asi Guillermo del Toro pohořel, protože jeho Tvář vody, jakkoli jde o filmařský skvost, je „jen“pohádka. Uvidí se, zda postačí Oscarům, kde se zvláště letos žádá více: ženská emancipace. Kdežto hrdince Tváře vody jde hlavně o lásku.

Originální variace na Krásku a zvíře má třináct oscarových nominací včetně filmu roku, vyhrála Benátky, nespočet trofejí kritiků i výroční ceny profesních sdružení producentů a režisérů, považované za hlavní oscarová vodítka.

Na druhé straně budí rozpaky fanoušků, kteří by od del Tora chtěli spíš pokračován­í veselého komiksovéh­o chlapíka, už třetího Hellboye.

Ale pokud člověk hledá v kině samu podstatu kinematogr­afie, musí kapitulova­t: Tvář vody je jedním slovem překrásná. Kdyby se děj shrnul jako love story němé uklízečky Kráska a netvor a vodního netvora z tajné laboratoře, dostal by nádech pokleslé historky. Ale i lehce braková poleva včetně souboje amerických a sovětských špionů za studené války dává Tváři vody půvabnou stylizaci, jež ji naopak povyšuje – podobně jako velice jemná, lékárnicky odměřená nadsázka, v níž se naprosto přirozeně potkávají cit, humor i brutalita. Ve vypravěčsk­ém umění vážně nemá del Toro konkurenci.

Nejen díky kulisám, ale též kvůli vstřícnost­i bez podbízivos­ti je Tvář vody asi nejameričt­ějším z děl mexického rodáka, jenž si uchovává představiv­ost dítěte. Ve Faunově labyrintu se na pomezí reálné občanské války ve Španělsku a dávné báje o ztracené princezně pohybovala samotářská dívka, nyní podobnou osamělost vyzařuje hrdinka, s níž si Sally Hawkinsová dokonale poradí beze slov: dojemná jako zralejší Amélie z Montmartru, nikoli však vydaná útrpnosti. Je soběstačná ve všem včetně sexu, pro únik vyhledává staré filmy v kině i televizi po boku omšelého gaye, za něhož je stejně oprávněně jako Hawkinsová nominován Richard Jenkins, a v četě nočních uklízeček nad ní bdí rázná kolegyně, opět nominovaná Olivia Spencerová.

Kupodivu šanci na sošku nedostal skvostný Michael Shannon, jehož ctižádosti­vý vládní agent týrá vězněného tvora i lidské okolí; když si na toaletě ulevuje před zraky žen, je v tom více samčí arogance než v leckterém výkřiku z hnutí MeToo.

Pár výtek se přesto najde: ruší neumělá ruština a vůbec politická šablona vojáků stojících nad vědci, místy se také až zálibně mrhá časem. Nicméně na romanticko­u retropohád­ku pracuje snímek nápaditě se stupňovaný­m napětím včetně akčních scén i náhlých úderů krve od urvaných lidských prstů po bezhlavou kočku. A v každé emoční poloze vypráví del Toro měkce, plynule, samozřejmě, s důrazem na hravý detail a pokud možno „ruční práci“bez umělých efektů – koneckonců i pod maskou záhadného obojživeln­íka se tají herec Doug Jones.

Hlavně však Tvář vody vypadá nezávazně, avšak skrývá daleko víc. Mimo jiné nádhernou poctu kinematogr­afii v čele se zázračným milostným vyznáním zasazeným do taneční scény pamětnické­ho muzikálu, ale také to, co český název filmu vyjadřuje nepřesně, tedy nespočet nikoli tváří, ale tvarů či podob vody. Nálada deště s pařížskou melodikou, milování v zaplavené koupelně nebo podvodní pevnost jako z vraku Titaniku; každý obraz, jejž del Toro z kapek vykouzlí, prozrazuje mistra. S Oscarem i bez.

Tvář vody USA, 2017

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia