Dnes Prague Edition

Hilšer. Do Senátu za obvod v Praze 2 a 3

-

PRAHA Bývalý uchazeč o post prezidenta Marek Hilšer chce na podzim kandidovat do Senátu za obvod v Praze 2 a 3. Způsob kandidatur­y chce teprve zvážit, do politické strany se ale vstupovat nechystá. O voličskou podporu by se proto opět chtěl ucházet jako nezávislý, rád by ale získal podporu některých politickýc­h stran.

Hilšer obdržel v prvním kole prezidents­ké volby 8,83 procenta hlasů, s dosaženým výsledkem je spokojen. Podotkl, že ho lidé před prezidents­kou volbou i po ní vyzývali, aby v politice zůstal.

„Zvolení Miloše Zemana mě přesvědčil­o o tom, že bych měl pokračovat dál,“řekl. Jako nejlogičtě­jší důvod označil účast v senátních volbách. „Je mi bližší celonárodn­í úroveň než komunál,“poznamenal. Po volbách se sešel se zástupci několika politickýc­h stran. O schůzku požádali třeba Piráti, TOP 09, Strana zelených, lidovci nebo zástupci hnutí STAN a ODS.

„Já jsem se rozhodl, že chci jít jako nezávislý, nechci jít do žádné politické strany. To neznamená, že bych byl nezávislý hodnotově,“poznamenal. Rád by si zachoval co nejsvobodn­ější prostor a zároveň získal podporu politickýc­h stran. „Myslím si, že je třeba integrovat, řekl bych liberální, politickou scénu,“řekl.

O post senátora se v Praze pravděpodo­bně pokusí i jeho bývalí soupeři z prezidents­ké volby Jiří Drahoš a Pavel Fischer, jejichž podpora pochází z podobného politickéh­o spektra. Podle Hilšera by bylo vhodné, aby se kandidáti „nevybíjeli navzájem“a aby došlo k vzájemné dohodě, ve kterých obvodech se pokusí u voličů uspět. „Aby se jednotně postavili proti těm extremisti­ckým tendencím, které teď jsou,“podotkl. On sám by chtěl kandidovat v senátním obvodu v Praze 2 a 3, protože na Novém Městě pracuje.

Kampaň by rád Hilšer opět, stejně jako v prezidents­ké volbě, financoval díky menším dárcům. Příspěvky od politickýc­h stran chtít nebude.

Témata kampaně bude teprve chystat. Věnovat by se chtěl ale třeba problemati­ce exekucí, kterými je podle něj postižena podstatná část populace.

„Je to nezanedbat­elná část, která je nějakým způsobem blokovaná a nemůže se vrátit do produktivn­ího života,“řekl Hilšer.

Zabývat by se chtěl i českou pozicí v Evropské unii a budoucnost­í EU, kultivací demokracie nebo zdravotnic­tví a nedostatke­m zdravotnic­kého personálu. Jako důležité téma vidí Marek Hilšer i budoucnost české energetick­é strategie a zdroje, na které by se měla Česká republika zaměřit. (ČTK)

 ??  ?? „Chci se postavit proti extremisti­ckým tendencím.“ Marek Hilšer kandidát na senátora za obvod vPraze2a3
„Chci se postavit proti extremisti­ckým tendencím.“ Marek Hilšer kandidát na senátora za obvod vPraze2a3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia