Dnes Prague Edition

Nové Ládví brzdí spory

-

ĎÁBLICE Před třemi lety začala radnice Prahy 8 mluvit o tom, že by ráda změnila okolí stanice metra C Ládví. V současnost­i je zde popraskaný asfalt, rozbitá dlažba, mnoho reklamy, malé dětské hřiště a pár přerostlýc­h stromů. Oslovila proto studenty ČVUT, kteří připravili několik návrhů. Ty probrala s veřejností, zapracoval­a připomínky občanů a v soutěži vybrala nejlepší projekt nového náměstí.

Podle slibů politiků se mělo začít už loni v létě. Objevil se problém, o kterém vedení osmé městské části údajně nevědělo. O dotčené pozemky se prý vede restituční spor, kvůli kterému není možné vydat stavební povolení.

„Musíme mít souhlas řádu křižovníků, ale vypadá to tak, že bychom s nimi mohli podepsat dohodu,“říká starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD). „Díky tomu doufám, že bychom letos mohli začít pracovat,“dodává. Kromě nutné dohody s křižovníky zmiňuje starosta i ochranné pásmo pražského metra, kterému se projekt musel také přizpůsobi­t.

Kdyby jednání s řádem nedopadla dobře, radnice je připravena náměstí alespoň opravit. „Můžeme udělat část i bez povolení stavebního úřadu. Například předláždit prostranst­ví nebo dosadit zeleň. V tuto chvíli to je plán B,“vysvětluje Petrus. Starosta věří, že jednání dopadnou úspěšně.

Dominantou bude památník Viktora Tučka, autora zdejšího odborníky oceňovanéh­o sídliště Ďáblice. Ten bude obklopen čtyřmi lípami a fontánou. V levé části mezi vestibulem metra Ládví a obchodním domem chce radnice vybudovat zázemí pro trhy, vedle nichž bude nové dětské hřiště. Na tržišti bude mlatový povrch, jenž umožní lepší vsakování dešťové vody. Přibudou i lavičky a nové osvětlení. Na místě, kde dříve stávala socha houpacího Fakta Nové centrum Ďáblic náměstí. centrálním galerie.

padesáti milionů

koně, vznikne dílo, které ho bude připomínat.

Vysází se také několik desítek stromů, jež mimo jiné odcloní dopravu z rušné Střelničné ulice, kterou by měly přetnout nové přechody pro chodce. Doplní tak podchody, jimiž se chodí dnes. Nově vzniklé náměstí zůstane nezastavěn­é a celý prostor bude bezbariéro­vý.

Zatímco náměstí se dočká nové tváře, okolní budovy se jen tak nezmění. Praha 8 vlastní pouze Kulturní dům Ládví. „Budova se v současnost­i opravuje uvnitř, poté se začne pracovat na fasádě,“říká starosta. Radnice chtěla zakoupit budovu kina, ale předběhla ji soukromá společnost. I další domy jsou v soukromých rukou.

Vestibul metra z roku 2004, který Petrus kritizuje, vlastní hlavní město, respektive dopravní podnik. Budovu navrhla firma Metroproje­kt, jež stojí i za další, podle Petruse megalomans­kou, stanicí Střížkov nebo za prodloužen­ím metra A do Motola. „Je jenom málo stanic, které jsou ošklivé stejně jako Ládví,“myslí si starosta Prahy 8.

I kvůli podnětu osmého obvodu přišel před rokem a půl Institut plánování a rozvoje (IPR) se seznamem stanic metra, jež nutně potřebují opravit nebo přestavět. Mezi jedenácti stanicemi je i Ládví. Pracovníci IPR navrhují, aby se výlohy obchodů vestibulu obrátily směrem do ulice, a stejně jako vedení osmé městské části chtějí Střelnično­u ulici přetnout přechody.

Podle urbanistů si lepší vzhled zaslouží i tramvajová zastávka Ládví. Tramvaje tu navíc jezdí po obnažených kolejnicíc­h se štěrkem, který „neodpovídá významu místa v okolí stanice metra, a navíc přispívá k výraznému bariérovém­u efektu“. Jedním z řešení je nechat koleje zarůst trávou.

„Opatření navržená IPR jsou nyní v rukou Prahy 8,“vysvětluje mluvčí IPR Marek Vácha. Radnice si ale myslí, že je míč na straně městských plánovačů, a tvrdí, že konkrétní opatření z dílny IPR „usnula“. Než se však začne pracovat na přestavbě, chce vedení radnice Prahy 8, aby se graficky sjednotila reklama na fasádě vestibulu metra. Na ní je prý dokonce umístěna černá reklama.

„Aktuálně řešíme odstranění nelegálně vylepené reklamy,“potvrzuje mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Grafické sjednocení poutačů požaduje městská část i po sousedním obchodním domě.

Letos jsou v osmé městské části dělníci i v Zenklově ulici, kde se opravuje tramvajová trať. V rámci rekonstruk­ce se změní také přilehlé Elsnicovo náměstí. V celé Zenklově se upraví trávníky a vysadí nové stromy. Na sousední Palmovce se pak vymění například lavičky. Na bohnickém sídlišti se letos dokončí obnova prostranst­ví u obchodního a kulturního domu Krakov. Vznikne zde nové náměstí a dva parky. Nové centrum sídliště

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia