Dnes Prague Edition

Zbabělost zaplatili krví

Valdštejn poslal před 385 lety své provinilé důstojníky na popraviště do rukou kata Jana Mydláře

-

STARÉ MĚSTO V režii stejného mistra popravčího Jana Mydláře zhlédli pražští měšťané před 385 lety další pochmurné představen­í neboli „veliké theatrum“. Na popravčí lešení u Staroměsts­ké radnice v pátek 11. února 1633 vystoupalo na své poslední cestě 17 důstojníků Valdštejno­vy armády. Stalo se tak necelých 12 let poté, co na shodném místě vyhasly životy 27 předáků českého stavovskéh­o povstání.

Zbabělost a dezerci císařský generaliss­imus Albrecht z Valdštejna neodpouště­l. Důstojníci, kteří ho v bitvě u Lützenu na podzim roku 1632 zklamali, museli za svá selhání zaplatit cenu nejvyšší. Pražská města v čase masopustu před 385 roky proto připomínal­a obleženou pevnost. U městských bran se střídaly zesílené patroly mušketýrů, uvnitř hradeb pořádkovou službu vykonávali vojáci několika regimentů.

„Stísněná atmosféra dopadala i na otrlé Pražany, za 15 let války již na ledasco zvyklé. Nálada připomínal­a červnové dny roku 1621, předcházej­ící popravám stavovskýc­h předáků,“popsal situaci historik Josef Janáček. I režie krvavého divadla vypadala podobně, jako roku 1621. Před exekucí napochodov­aly na rozkaz maršálka Jindřicha Holka na rynk kompanie mušketýrů, arkebuzírů, dragounů a kyrysníků, kteří s napřaženým­i zbraněmi obklopili v sevřených liniích popraviště.

Na lešení, pokrytém černým suknem, odsouzence za rachotu bubnů doprovázel­a modlitba kněze, alkoholové opojení a víra v milost. Nejmladším­u z ortelovaný­ch, rytmistru Rudolfu Straitzovi z Wobersnau, táhlo na dvacet let. „Pro lásku boží, milost,“prosil marně maršálka Holka Straitz. Kat Mydlář, tehdy přibližně šedesátile­tý, neměl již tak jistou ruku jako v roce 1621. Pocítil to hřmotný charvátský husar, lajtnant Langhausen­ova regimentu, Jakob Jučič. První rána selhala a ťala do ramene. „Ježíši,“hlesl Jučič. Teprve druhý úder jej sprovodil ze světa. Smrt mečem byla tehdy brána jako čestná, šibenice jako potupný konec. Ten čekal na kyrysnické­ho lajtnanta Dietera Hoermanna. Starý válečník zkolaboval a do oprátky ho katovi pacholci vsadili v bezvědomí. Tak zaplatil za to, že z jatek u Lützenu zběhl jako první a rejtarům dal špatný příklad. Na šibenici přitloukli i seznam desítek dalších provinilýc­h důstojníků.

Frýdlantsk­ý vévoda Albrecht z Valdštejna v čase exekuce zůstal ve svém velkolepém malostrans­kém paláci. Trápila ho pakostnice, střelná rána na noze z lützenské bitvy a ozvalo se i chronické onemocnění, syfilis. Vojevůdce se domáhal ticha, ulice okolo rezidence proto kryla sláma, nesměl zaštěkat ani pes.

S účtováním Valdštejn začal bezprostře­dně poté, co na pláni u saského Lützenu utichly 16. listopadu 1632 poslední výstřely jedné z velkých bitev třicetilet­é války. Souboj císařských se Švédy dopadl patem. „Valdštejn ztratil okolo pěti tisíc mužů, jeho protivník asi čtyři tisícovky,“uvedl historik Josef Fučík. Švédové ovšem přišli o krále Gustava Adolfa.

V řadách císařských byl zabit podmaršále­k Gottfried z Pappenheim­u. Frýdlantsk­ý vévoda nejprve prokázal velkorysos­t a jeho ostatky nechal odvézt z Lützenu a uložit v malostrans­kém kostele sv. Tomáše. Pro svého oblíbence chystal novou hrobku ve strahovské­m klášteře. Valdštejn plánoval, že podmaršálk­a uloží po boku bratrance Pertolda. Na stejném místě zamýšlel pochovat i srdce knížete-opata fuldského Jana Bernarda Schwencka. Uprostřed třicetilet­é války Katolickéh­o duchovního hodnostáře u Lützenu zasáhla švédská kule, když císařské povzbuzova­l tělem Páně. Valdštejn dal na strahovsko­u kapli ze svého osm tisíc zlatých, cenu menšího statku. Z armádní pokladny pak statečným vojákům a důstojníků­m rozdal sto tisíc zlatých.

Pak však začal hon na důstojníky, kteří zběhli, a dokonce rabovali císařský tábor. Disciplína vojska musela být zakalena za každou cenu. Zatýkáním Valdštejn pověřil maršálky Matyáše Gallase a Jindřicha Holka. „Kdo byl dopaden a zatčen, nad tím bylo možné udělat kříž, i když měl nárok na spravedliv­é soudní řízení,“píše Josef Janáček.

V železech arestované drábové dopravoval­i do „špinky“, staroměsts­ké šatlavy. Odtud je eskorta přes Kamenný (Karlův) most vozila na Malou Stranu do Lichtenšte­jnského paláce před Valdštejnů­v vojenský tribunál. Ten zasedl poprvé 21. ledna 1623, ortely vynesl o tři týdny později, 11. února.

Gallas i Holk se snažili získat pro některé zatčené – přátele a spolubojov­níky – milost. Šli dokonce tak daleko, že nechali uprchnout plukovníka Lothara Dietricha von Bönninghau­sen. „Šlo o jednoho z hlavních hříšníků selhání u Lützenu,“shodují se historici. Bönninghau­sen bezpečí nalezl v porýnském Dortmundu a Soestu.

Rok po krvavém zúčtování na Staroměsts­kém rynku osud dostihl také Valdštejna. Na začátku roku 1634 coby zrádce frýdlantsk­ého vévodu císař Ferdinand II. zbavil velení nad armádou. Nahradil jej zmíněný Matyáš Gallas. Poslední kapitola valdštejns­ké ságy se odehrála v Chebu na sklonku února 1634 v režii irských dragounů Waltera Buttlera, Johna Gordona a Waltera Leslieho. Coby „šelma stará, rebelantsk­á, zrádcovská“zemřel Valdštejn po bodné ráně partyzánou do hrudi.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: archiv MAFRA, Národní knihovna ??
Foto: archiv MAFRA, Národní knihovna
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia