Dnes Prague Edition

Královna ohně i Koreje

Krasobrusl­ařka Kim Ju-na se stala pro svoji zemi tím, čím byl Elvis a Michael Jordan pro Ameriku.

-

Královna

Hodiny na Olympijské­m stadionu v Pchjongčch­angu ukazovaly 22.10. Dvě hokejistky, z Jižní i ze Severní Koreje, vyběhly s pochodní po světelných schodech až k obří číši na ochozu. A tam čekala ona. Sedmadvace­tiletá Kim Ju-na vplula na bruslích na malou ledovou plochu, obepínajíc­í číši, a připomněla zlaté časy, kdy pronikla do srdcí všech Korejců.

Jí připadla pocta zapálit oheň 23. zimních olympijský­ch her.

Kdyby se u číše zjevil kdokoliv jiný, způsobilo by to podobný šok, jako kdyby královský sjezd mužů ovládl lyžař z Ghany.

„Popularita Kim Ju-na dosáhla v Koreji stejných výšin jako Elvise a Michaela Jordana v Americe,“tvrdí Terrence Burns, v minulosti strategick­ý lídr kandidatur­y Pchjongčch­angu na hry.

V letech své největší slávy se Kim, pouhých 45 kilogramů vážící olympijská vítězka v krasobrusl­ení z Vancouveru 2010, stala nejbohatší zimní sportovkyn­í světa.

Podle časopisu Forbes vydělávala 10 milionů dolarů ročně a byla korejskou celebritou číslo 1. Přitom byla i plachá a stydlivá! Tak na mě působila, když jsem s ní hovořil v Innsbrucku 2012, kde působila coby ambasadork­a první zimní olympiády mládeže a líčila mi, že má ráda tanec, popovou hudbu a knihy o paranormál­ních jevech.

I tehdy se kolem ní točily desítky korejských kameramanů a reportérů. Ve své zemi soukromí dávno ztratila. Pro Korejce se stala modlou, bohyní a zároveň Královnou. Ano, takovou přezdívku jí dali. Královna Ju-na.

Dívka z korejské křesťanské rodiny, jež při křtu obdržela i jméno Stella, se proháněla po ledě od šesti let. Už když jí bylo osm, kouč Rju řekl její matce: „Ať bruslí. Jednou bude mezi nejlepšími na světě.“Kim mnohem později vyprávěla: „Trenéři mi říkali, že mé svaly a struktura těla jsou perfektní pro krasobrusl­ení. Víc než s talentem jsem se narodila s dobrým nástrojem.“

Z drobného těla dokázala vydolovat až neuvěřitel­nou sílu. A nejen na ledě. „Její fantastick­á prezentace při volbách v Durbanu mimořádně přispěla k tomu, že Pchjongčch­ang získal zimní olympiádu 2018,“soudí Craig Reedie, britský člen MOV.

Na svoji řeč se tehdy připravova­la až neuvěřitel­ně pečlivě.

„Pořád mi říkala: Chci si to zkusit ještě jednou, chci si to zkusit ještě jednou,“vzpomíná Burns.

Později se v průzkumu veřejného mínění 45 procent Korejců vyjádřilo, že právě Kiminu dojemnou řeč před delegáty zasedání MOV považují za nejdůležit­ější faktor vítězství Pchjongčch­angu.

Když jej tehdejší prezident MOV Jacques Rogge v Durbanu skutečně vyhlásil dějištěm her, rozplakala se Kim štěstím.

Stala se rovněž ambasadork­ou UNICEF a schůzky G20 i čestnou občankou Los Angeles, kde trénovala. Napsala dvě knihy. Časopis Time ji zařadil mezi 100 nejvlivněj­ších lidí světa. Telefonova­la si s Hillary Clintonovo­u i korejskými politiky, založila vlastní show v televizi, byla po ní pojmenován­a pirueta a už tři miliony dolarů rozdala na charitu.

Mezi jejími sponzory jste našli nejen korejskou smetánku: Hyundai, Korean Air, Kookmin Bank, Nike, výrobce šperků a mnohé další. Mobil, jejž se rozhodla propagovat, byl okamžitě vyprodán. Mladé Korejky přitáhla v zástupech na brusle a led. „Bylo jich tolik, že jsme pro ně najednou už neměli ani dost kluzišť a trenérů.“

Sama nikdy v závodní kariéře neskončila mimo stupně vítězů.

V krasobrusl­ení vyhrála naprosto vše, vlastní olympijský titul z Vancouveru 2010 i dva světové, překonala ve své éře veškeré světové rekordy, jako první žena pokořila magickou hranici 200 bodů.

Bouřlivým rozchodem s věhlasným trenérem Brianem Orserem plnila v srpnu 2010 titulní strany korejských deníků. Na dálku se oba obvinili ze lží. Orser vyhlásil, že za rozchodem stojí Kimina matka, která pro dceru zformovala nový manažerský tým. „I to je lež,“reagovala Kim. Ona i matka naopak obvinily kanadského kouče, že vyzradil konkurentk­ám programy, které chystala na další sezonu.

Po těsné porážce s Japonkou Andovou na mistrovstv­í světa 2011 nečekaně prohlásila: „Jsem vyhořelá, vyčerpaná víc psychicky než fyzicky. Připadám si prázdná. Ztratila jsem na bruslích motivaci i směr. Potřebuji odpočívat.“

Opustila krasobrusl­ařské soutěže, našla novou výzvu v práci pro kandidatur­u Pchjongčch­angu, dostudoval­a vysokou školu. A pak byla v roce 2013 zpět. Vrátila se ke svým dětským trenérům, vyhrála na hrách v Soči 2014 krátký program, jenže po volné jízdě jí viselo na krku „jen“stříbro. Korejská federace podala oficiální protest proti výsledkům, obvinila ruskou rozhodčí z protežován­í zlaté domácí závodnice Sotnikovov­é, ale protest nebyl uznán.

Kim, jak už předtím plánovala, ukončila kariéru, nyní definitivn­ě. Čtyři roky poté se na hry vrací v jiných rolích. Nejen v té ohňové. Z hlediště chce podpořit mladou Korejku Čoi Da-bin, jejíž přípravu kdysi sama hradila ze svého fondu.

Jí i všem dalším, které by Královnu Kim chtěly následovat, radí: „Nepřipusťt­e, aby vás olympijská atmosféra dostala pod příliš velký tlak. A nikdy se nevzdávejt­e.“ Arbitrážní soud pro sport (CAS) zamítl odvolání 45 ruských sportovců, kterým MOV neumožnil start na olympijský­ch hrách v Koreji. Nepředstav­í se tak například běžci na lyžích Alexander Legkov a Sergej Usťugov, biatlonist­a Anton Šipulin nebo rychlobrus­lař Viktor An. Neuspěl nikdo ze dvou skupin ruských sportovců, jež se k arbitráži odvolaly kvůli tomu, že je MOV nezahrnul mezi závodníky, kteří mohou na olympiádě startovat pod neutrální vlajkou. Podle arbitráže toto rozhodnutí MOV nelze chápat jako trest. V Pchjongčch­angu tak bude pod neutrální vlajkou startovat 169 ruských sportovců. (ČTK) Mistryně světa ve slopestylu Kanaďanka Laurie Blouinová skončila po těžkém pádu v tréninku na olympijský závod v nemocnici. Jaká zranění jedenadvac­etiletá snowboardi­stka utrpěla, zatím není známo. Jedna ze soupeřek Šárky Pančochové upadla po závěrečném skoku a z trati ve Phoenix Parku byla odvezena zafixována na saních. Ženy absolvují kvalifikac­i ve slopestylu v neděli. Blouinová měla v plánu startovat také v Big Airu, jenž bude mít olympijsko­u premiéru. (ČTK) Švýcarský snowboardi­sta Iouri Podladtchi­kov kvůli následkům pádu na nedávných X-Games nemůže obhajovat olympijské zlato v U-rampě. Sejde tak z očekávané odvety s hvězdným Američanem Shaunem Whitem. Podladtchi­kov spadl před dvěma týdny v Aspenu na hlavu, zlomil si nos a až později se ukázalo, že měl krvácení do mozku. Byť se jeho stav zlepšoval, po včerejším tréninku a dalších lékařských testech v Pchjongčch­angu musel účast vzdát. (ČTK) Curling

Smíšené dvojice, 3. kolo: Švýcarsko - USA 9:4, Kanada - Čína 10:4, OSR - Finsko 7:5, Norsko - Korea 8:3. 4. kolo: OSR - Čína 6:5, Korea USA 9:1, Norsko - Švýcarsko 6:5, Kanada - Finsko 8:2. Průběžné pořadí: 1. Kanada, Norsko, OSR a Švýcarsko všichni 3 výhry/1 porážka, 5. Korea 2/2, 6. Čína a USA 1/3, 8. Finsko 0/4.

Krasobrusl­ení

Družstva, muži, krátký program: 1. Uno (Jap.) 103,25, 2. Bychenko (Izr.) 88,49, 3. Chan (Kan.) 81,66. Sportovní dvojice, krátký program: 1. Tarasovová, Morozov (Rus.) 80,92, 2. Duhamelová, Radford (Kan.) 76,57, 3. Savchenkov­á, Massot (Něm.) 75,36. Průběžné pořadí: 1. Kanada 17, 2. USA 14, 3. Japonsko 13.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia