Dnes Prague Edition

Z dětské olympiády zamířili sdruženáři na tu pravou

-

Místo medailí občas dostanou diplom. Místo pro plné arény závodí pro dětskou radost a rodinu. „Je třeba dělat postupné krůčky,“říká sdruženář Tomáš Portyk, olympijský šampion – zatím tedy jen z her mládeže. Že jde správným směrem, stvrzuje jeho účast na té pravé olympiádě.

Mezi vrstevníky triumfoval v Innsbrucku 2012. „Předtím byla dětská olympiáda v Česku. Pak mistrovstv­í světa juniorů. A teď tohle,“rozhlédne se 21letý Portyk po mezinárodn­í zóně olympijské vesnice v Jižní Koreji. „Jasně, zlato z her mládeže je tak jedna desetinka z toho odtud. Ale člověk přece někde musí začít.“

Zrovna on je v laufu, v generálce na Světovém poháru v Japonsku dojel čtvrtý. Byť některá esa chyběla, Portyk se dokázal držet nejlepších.

Vida: poslední dobou poměrně upozaděná severská kombinace najednou srší talenty. Vedle Portyka totiž seděl 19letý Ondřej Pažout, čerstvý juniorský mistr světa.

„Bylo to trochu hektické, ale byl jsem i doma za rodinou. Stihl jsem všechno, co jsem potřeboval,“říká. Od triumfu ve Švýcarsku neuběhly ani dva týdny, a už je v Asii. „Je to docela příjemná změna. Doufám, že aklimatiza­ci zvládnu.“

I tihle dva jsou příkladem toho, Tomáš Portyk Ondřej Pažout jak se dá přes turnaje pro nadšené teenagery dostat až mezi sportovní smetánku planety. „Tady to je další krok. A největší,“těší se Portyk, který už si start vyzkoušel minule v Soči. V Pchjongčch­angu má v plánu víc než „zkušební“účast. I díky tomu, že na něj tlačí mladší parťáci.

Sdruženáři teprve vyhlíželi první trénink, proto Portyk formu nechce hodnotit. „V Japonsku jsem udělal hezký výsledek a uklidnil jsem se,“říká. „Uvidíme, jak to půjde teď.“

Do kombinace skoku a běhu na lyžích vyrazí rovněž Pažout, který by přitom jinak možná spíš pročítal učebnice – na konci sezony ho čeká maturita. „Ve škole jsem moc nebyl. Doufám, že učitelé budou ochotní mi pomoct při doplňování známek, abych mohl maturovat už na jaře,“spoléhá na vstřícnost.

Na lyžích pak vyhlíží „maturitu“sportovní; takovou, jakou si Portyk prožil nedávno. Rychlý vlet mezi dospělé vás nutí připravit se na to, že i mládežničt­í šampioni budou jezdit v páté či šesté desítce. „Je to těžký krok, ale chce to jít postupně. Pak se výsledky dostaví,“radí kolegovi.

Portyka skrz úskalí protáhla třeba motivační tetování, na rameni se mu skví filmový hrdina Rocky Balboa. I v tomhle bude vzorem? „Já si dám radši bonbon,“zasměje se Pažout na parťáka.

Jak by se neusmívali. Vždyť z někdejších účastníků akcí pro omladinu jsou najednou olympionic­i skuteční.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia