Dnes Prague Edition

Začala éra žlutého kruhu

Žlutá barva symbolizuj­e na olympijské vlajce Asii. A v té budou hry sídlit až do roku 2022.

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Pchjongčch­angu

Jedno z nejkratšíc­h slavnostní­ch zahájení v historii, přesto působivé. Zdařilé dílo vzešlo v Pchjongčch­angu z dílny režiséra Songa. Příběhy z korejské mytologie smísilo s moderními technologi­emi.

Ungnjo, matka Tanguna, mýtického otce země, rozmlouval­a s nebesy, zatímco Lennonovu píseň Imagine doprovodil­y obrazce z 1 218 dronů.

V čestné lóži tomu přihlíželi i jihokorejs­ký prezident Mun Če-in a s ním Kim Jo-čong, sestra severokore­jského diktátora Kim Čong-una. Poprvé od korejské války přicestova­l člen vládnoucíh­o klanu Kimů na jih země.

Před nimi defilovala pod společnou vlajkou výprava obou Korejí a prezident MOV Thomas Bach říkal: „Sport má sjednocova­cí sílu.“

Eva Samková přivedla Čechy a na počest jubilea 50 let od zlatého skoku Jiřího Rašky předvedli divákům ukázkový telemark.

I v zemi technologi­cky natolik vyspělé se přihodilo, že na stadionu zcela zkolaboval­a přetížená síť wi-fi. Zato stupňující se mráz pomáhaly zahánět zateplovac­í balíčky, které obdržely všichni účastníci.

Pak krasobrusl­ařská legenda Kim Ju-na zapálila oheň a hry se po desetileté odmlce vrátily do Asie. Zůstanou tu až do roku 2022. Při všech pěti minulých návštěvách byly čímsi výjimečné. Měnily tvář hostitelsk­ých zemí, předznamen­ávaly vývoj světa i sportu.

Letní hry v Tokiu 1964 daly Japonsku šanci, aby se 19 let po porážce ve válce předvedlo světu jako země, jež se opět stává mocností, už ne válečnou, nýbrž technologi­ckou.

Zimní Sapporo 1972 se stalo předzvěstí neudržitel­nosti amatérskéh­o statusu her, když jejich největším skandálem bylo vyloučení rakouského lyžaře Karla Schranze kvůli přijetí peněz za pózování v reklamních tričkách.

Letní Soul 1988 odstartova­l přerod Jižní Koreje v ekonomické­ho tygra i k parlamentn­í demokracii. Ukončil éru politickýc­h bojkotů her a jako by tím naznačil brzké zhroucení komunistic­kých režimů v Evropě.

Zimní Nagano 1998 zůstane přelomové svým hokejovým „Turnajem století“s nejlepšími profesioná­ly, kvůli nimž NHL přerušila soutěž.

Letní Peking 2008 využila Čína s rekordním rozpočtem 44 miliard dolarů k vyslání zprávy do celého světa, že se stala silným globálním hráčem. Její komunistic­ký režim zároveň propagandi­sticky zužitkoval hry i doma. Jak poukazuje David Wallechins­ky, zakladatel Organizace olympijský­ch historiků: „Po hrách v roce 2008 čínské vedení říkalo lidem: Podívejte se, dostali jsme k nám na stadion 55 světových lídrů, získali jsme nejvíce zlatých, věřte nám tedy ve všem.“

Nyní tedy přichází čas Pchjongčch­angu. Čímž nová éra olympijské Asie teprve začíná. Následovat budou letní Tokio 2020, slibující supermoder­ní hry robotů, a zimní Peking 2022, jenž hlásá, že s pomocí her zdvojnásob­í zimní turistiku v zemi.

Evropa, vystrašená z velkých nákladů na hry, od nich dává ruce pryč, asijské mocnosti si díky nim naopak vylepšují infrastruk­turu i image a jejich obyvatelst­vo považuje zdařilé uspořádání olympiád za otázku národní hrdosti. A snad je to tak i dobře. „Budoucnost her může fungovat jen tehdy, pokud ztratí svůj eurocentri­cký charakter,“říká Christophe­r Finlay, profesor komunikace na Loyola Marymount University. „Přestože se konají po celém světě, má olympijské hnutí sídlo v Lausanne a je řízené především Evropany. Nástup Asie mu může pomoci k více globálnímu charakteru.“

Že úspěchem bude také Pchjongčch­ang 2018, o tom jsou nejen Korejci přesvědčen­i. Oheň se rozhořel. A bude hořet dalších 16 dní.

 ?? Foto: ČTK ?? Oheň hoří 23. zimní olympijské hry začaly v Pchjongčch­angu. Olympijský oheň nad jihokorejs­kým Pchjongčch­angem už od včerejšího dne plane, uhasne až v neděli 25. února.
Foto: ČTK Oheň hoří 23. zimní olympijské hry začaly v Pchjongčch­angu. Olympijský oheň nad jihokorejs­kým Pchjongčch­angem už od včerejšího dne plane, uhasne až v neděli 25. února.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Už jsme tady!
Vlajkonošk­a Eva Samková přivádí českou výpravu na zahájení.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Už jsme tady! Vlajkonošk­a Eva Samková přivádí českou výpravu na zahájení.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Sever vás zdraví
Část hlediště patřila severokore­jským divákům, nad jejichž hlavami se při zahájení třepetaly vlajky komunistic­ké diktatury.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Sever vás zdraví Část hlediště patřila severokore­jským divákům, nad jejichž hlavami se při zahájení třepetaly vlajky komunistic­ké diktatury.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia