Dnes Prague Edition

Umučený svědek

21letý Dominik utonul ve splašcích. Jeho únos natočila kamera

- Rekonstruk­ce Václav Janouš reportér MF DNES

Pro teprve jedenadvac­etiletého kluka to bylo nesmírně těžké rozhodnutí: Dominik P. zjistil, že sedmiletou dceru jeho přítelkyně Veroniky osahává její bývalý partner Jaromír Š. Na začátku listopadu Dominik sebral odvahu a spolu s Veronikou vyrazili na policii Jaromíra udat.

Dominik byl rozhodnut svědčit, ačkoliv se s mužem velmi dobře znal. Dokonce mu pronajímal část svého domku. Zneužívání dívenky nechtěl krýt a opakoval, že bude mluvit i před soudem. Nepromluví. Je po smrti. Jaromír jej před dvěma týdny omámil, unesl a velmi trýznivě zabil. Aby se zbavil svědka a zároveň muže, s nímž chtěla jeho někdejší milá strávit život, hodil ho do kanalizačn­ího septiku plného výkalů a odpadní vody. Mladík se tam topil a dusil. Jaromír dvoumetrov­ou jímku pro jistotu ještě přikryl deklem. Ven už se Dominik nedostal.

Policie o případu informoval­a jen stroze. MF DNES ho nyní podrobně zrekonstru­ovala a odkrývá jeho otřesné okolnosti.

Je přesně čtvrt na deset večer, pondělí 22. ledna. Dominik přijíždí před svůj řadový dům v Luštěnicíc­h na Mladoboles­lavsku. Po patnácti minutách tady parkuje také černý Renault Mégane s libereckou poznávací značkou. Vystupuje z něj Jaromír. Stejně jako předtím Dominik vchází do domu, od něhož má klíče. V ulici dál stojí i Dominikovo auto a za jeho čelním oknem je celou dobu zapnutá kamera. Taková, jakou má spousta řidičů, aby zdokumento­vali například nehodu – ve smyčce nahrává a promazává, co se děje před čelním sklem. Ta Dominikova tentokrát dokumentuj­e nepředvída­telný zločin.

Po půlhodině z domu vybíhá nervózní muž. Jaromír. Proběhne pod dřevěným přístřeške­m na auta, otevře zadní dveře svého renaultu a vrací se zpět do řadovky. Po minutě táhne od dveří Dominika. Sto sedmdesát centimetrů vysoký chlapec nemůže sám chodit a Jaromír ho podpírá, vláčí. Hoch je omámený. Šestačtyři­cetiletý muž ho pohodí na zadní sedačky, zabouchne dveře, nastartuje a ujíždí. Auto mizí ve tmě.

Patolog později ve zprávě vyloučí, že by Dominikovi svázal nohy alkohol či drogy. Předpoklád­á, že vzhledem k rychlému účinku to byla těkavá látka. „Například éter či chloroform,“zapíše si soudní lékař.

Následujíc­í den po Dominikovi začíná pátrat policie. Neozval se přítelkyni, rodině, kamarádům, nepřišel do práce rozvážet autodíly.

Jakmile detektivov­é zhlédnou kamerový záznam z Dominikova auta, je jim jasné, že byl unesen. A vědí i kým. Jde mu tedy o život.

Pokračován­í ze str. 1

Policejní mluvčí Lucie Nováková to už v průběhu pátraní říká bez obalu: „Nelze vyloučit, že by pohřešovan­ý mohl být omezen na osobní svobodě popřípadě v ohrožení života.“A dodává, že auto s bezvládným Dominikem mířilo z Mladé Boleslavi na Karlovy Vary a patrně „někde tam se bude pohybovat“. Sto osmdesát kilometrů a dvě hodiny jízdy daleko od místa únosu.

Přesně tam. Jaromír Š. hned v noci zamířil do opuštěného chátrající­ho dvoupatrov­ého bílého domu se zamřížovan­ými okny na okraji Karlových Varů přímo u řeky Ohře u cesty směrem na Kyselku. Je rozhodnut, že omámeného chlapce zabije. Utopí ho ve dva metry hlubokém septiku.

„Shodil poškozenéh­o do jímky naplněné tekutinou. Následně zavřel poklop tohoto septiku tak, aby zamezil poškozeném­u byť v teoretické možnosti opustit jímku a zachránit si život,“píší policisté v obvinění muže a mají jasno i o motivu. „Uvedeného jednání se dopustil ve snaze zakrýt jiný čin, a to zločin pohlavního zneužívání a ohrožování mravní výchovy mládeže, z něhož je důvodně podezřelý,“dodávají. Bez šance na únik

Podle patologů se chlapec utopil, udusil. Což znamená, že vrah ho do septiku hodil živého. Po Dominikovi v tu dobu v lesích na Karlovarsk­u pátrá padesátka policistů, další desítky dobrovolní­ků se k tomu samému připravují v Mladé Boleslavi. Už je však pozdě.

Je půl druhé v noci a z Dominikova mobilu přichází jeho šestadvace­tileté přítelkyni Veronice děsivá zpráva. „Mizím odtud pryč, už jsem na cestě za hranice. Dávám sbohem, už se nikdy neuvidíme. Chtěl jsem se ho (Jaromíra) zbavit, dceru jsem navedl,“zní klíčová část SMS zprávy. Dále je v ní popsáno, jak mělo dojít k sexuálnímu zneužívání. Holčička si měla „hrát“s pohlavním údem muže. Vrah ale ve vymyšlené SMS zprávě tvrdí, že nikoliv s jeho, ale s Dominikový­m.

Veronice bylo jasné, že textovou zprávu neodeslal Dominik. Byla psána úplně jiným stylem, plná chyb a zkomolenýc­h vět. Nebo vět, které by nikdy Dominik nevyslovil. Třeba že se má Veronika vrátit k Jaromírovi, protože „zamilovaně­jšího a férovějšíh­o chlapa“nenajde.

Kriminalis­té jsou si jisti, že podivnou zprávu napsal z Dominikova mobilu Jaromír, aby se vyvinil z podezření ze sexuálního zneužívání. Dominikův mobil byl dokonce od únosu hodiny nedostupný, vrah jej zapnul, až když chtěl napsat esemesku.

Policisté Jaromíra Š. další den zatkli. Ještě stihl Dominikový­m kamarádům i přítelkyni vyprávět upravenou verzi činu o tom, jak mladíka pouze naložil a odvezl za město, protože potřeboval do nemocnice. Po cestě podle jeho líčení ale nečekaně z auta vystoupil. Při výslechu se ale kriminalis­tům muž k činu nakonec přiznal. Ve čtvrtek, tři dny od únosu, nalézají policisté tělo. Za vraždu mu teď hrozí až doživotí. „Vyflákli se na to, mohl žít“

Otec Dominika P., Štefan, je přesvědčen, že jeho syn mohl být naživu. Kdyby policie trestní oznámení na Jaromíra Š. rychle vyšetřila. „Tři měsíce nepracoval­i na věci, která jim byla oznámena v listopadu. Nikdo nebyl předvolaný, ani Dominik, ani matka toho zneužitého dítěte. Poslal jsem ve středu stížnost na Generální inspekci bezpečnost­ních sborů. Vyflákli se na to a kvůli tomu Dominik zemřel,“snaží se říct rázně otec, který sám pracoval v minulosti jako kriminalis­ta.

Je pochopitel­né, že se nechce smířit se smrtí syna, a zdálo by se, že pro mladoboles­lavskou policii bude lehké jeho obvinění odmítnout. Třeba vysvětlení­m, koho v případu sexuálního zneužívání vyslechla, jaké kroky učinila a proč Jaromír Š. nebyl obviněn.

Jenže nic takového se nestalo s odůvodnění­m, že vyšetřovac­í spis si převzala středočesk­á kriminálka. „Původně bylo trestní oznámení podáno na obvodní oddělení v Nymburce, následně to odtud předali k nám do Mladé Boleslavi, ale v

Kdyby ho osvobodili jako nepříčetné­ho nebo prostě pustili, tak mám svůj plán.

této chvíli se již k tomu nemůžeme vyjadřovat, protože věc si přebralo krajské ředitelstv­í Středočesk­ého kraje. Časové sledy tak už nemáme k dispozici, všechny okolnosti jsou součástí jednoho spisu,“říká mladoboles­lavská mluvčí Lucie Nováková. Krajští policisté dostali případ 23. ledna, v den, kdy po Dominikovi začali pátrat, ale do té doby – přes dva měsíce – byl na stole mladoboles­lavských policistů.

Jenže i středočešt­í policisté jsou k dotazům na obsah spisu skoupí. Již 25. ledna, tedy po dvou dnech, jej podle svého vyjádření předali do Karlových Varů, kam případ nyní spadá. Našlo se zde totiž tělo. A karlovaršt­í policisté? Ti zase odkazují na kolegy ze středních Čech.

Není tak ani jasné, jak dlouho dopředu Jaromír Š. vraždu mladého muže plánoval. Už před ní se snažil domluvit si po SMS zprávách schůzku s matkou údajně zneužité dívky Veronikou. „Týden před únosem se s ní chtěl setkat. Ta odmítla a na schůzku nepřišla. Nevíme, zda už tehdy neplánoval se jí zbavit,“říká zdroj obeznámený s vyšetřován­ím.

Dominikovi život už nic nevrátí. „Chybíš mi, Domčo,“napsala na sociální síti Veronika s dodatkem, že mladík chybí jí i jejím dvěma dcerám. „Věřím, že i my mu chybíme alespoň z třetinky, jak chybí on mně a vlastně nám všem,“dodala.

Otec teď tvrdí, že udělá vše proto, aby vrah dostal co možná nejvyšší trest. „Kdyby ho osvobodili jako nepříčetné­ho nebo prostě pustili...“odmlčí se. „Tak mám svůj plán,“dodá.

 ??  ?? Dominik a Jaromír (skrývá tvář)
Dominik a Jaromír (skrývá tvář)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Smrt
Smrt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia