Dnes Prague Edition

Topka a lidovci zvažují společnou kandidátku

-

PRAHA Lidovci a TOP 09 jednají o společném postupu pro podzimní senátní a komunální volby. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila by mohla být někde úspěšná i spolupráce s hnutím STAN.

Místopředs­eda KDU-ČSL Jan Bartošek po schůzce stran uvedl, že tam, kde jsou silné osobnosti, budou křesťanští demokraté o spolupráci jednat. Podle Pospíšila se již vyjednává o možné společné kandidátce v hlavním městě a ohledně výsledku je optimistic­ký. Odmítl ale potvrdit svou kandidatur­u, jasno by podle jeho odhadu mělo být na přelomu března a dubna.

Kandidáti: herec či kadeřník

Komunální volby se letos budou konat nejpozději 5. a 6. října. Senátní volby by mohly být o týden či dva později, tedy ve stejných dnech, v jakých se uskutečnil­y před šesti lety. Tehdy si lidé vybírali senátory ve stejných 27 obvodech, ve kterých je budou volit nyní. Termín voleb vyhlašuje prezident nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Miloš Zeman má na tento úkon čas do počátku července.

Kandidatur­u do Senátu už oznámilo několik známých osobností. Mezi nimi třeba neúspěšný prezidents­ký kandidát Marek Hilšer, který se o hlasy voličů bude ucházet v Praze. Nyní ještě jedná s politickým­i stranami o případné podpoře.

Do voleb půjde i bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek, kterého podpořili Starostové a nezávislí. Jedním z jeho soupeřů v souboji o křeslo po senátorce Elišce Wagnerové bude brněnský kadeřník Jan Špilar, kterého nominovala KDU-ČSL.

Do Senátu bude chtít vstoupit také předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který se rozhodl kandidovat na Náchodsku. Na Třebíčsku má za TOP 09 kandidovat herec Oldřich Navrátil. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia