Dnes Prague Edition

71 obětí po pádu letadla v Rusku

-

MOSKVA Jen šest minut po startu se zřítil ruský dopravní letoun, který letěl z moskevskéh­o letiště Domodědovo do města Orsk, jež leží pod Uralem blízko hranice s Kazachstán­em. Na palubě bylo 65 cestujícíc­h a šest členů posádky, z nichž nikdo nepřežil.

Bezprostře­dně po neštěstí nebylo jasné, co ho způsobilo. První zprávy vylučovaly, že by mohlo jít o teroristic­ký útok. Ruská prokuratur­a již zahájila trestní řízení pro podezření z porušení pravidel bezpečnost­i leteckého provozu.

Moderní proudový letoun

Ruská média však citovala svědky nehody, podle nichž byl stroj ještě před dopadem na zem v plamenech. Zástupce záchranářů agentuře Interfax sdělil, že trosky „jsou rozesety zhruba na kilometru“, což by odpovídalo výbuchu.

Ve hře však zůstávaly formálně i další možnosti – počasí, závada nebo chyba pilotů.

Informace z místa ukazovaly, že v Moskvě sněžilo. Husté sněžení bylo hlášeno i z místa katastrofy.

Šlo o moderní proudový letoun AN-148 postavený v roce 2010, který patřil společnost­i Saratovské aerolinie. Ty vznikly v 90. letech. Podle britské zpravodajs­ké stanice BBC dostaly v roce 2015 zákaz provozovat mezinárodn­í lety poté, co přepadová kontrola zjistila, že v kabině se nachází někdo jiný než členové posádky.

Společnost se proti zákazu odvolala a od roku 2016 obnovila charterové mezinárodn­í lety. Provozuje letecké spojení hlavně mezi ruskými městy, ale i mezi různými destinacem­i v Arménii a Gruzii.

Letecká neštěstí nejsou v Rusku ničím výjimečným. Od roku 2010 přišlo při velkých haváriích o život více než 240 lidí.

Naposledy se zřítilo letadlo nízkonákla­dové společnost­i FlyDubai v březnu 2016 na letišti v Rostově na Donu; zemřelo všech 62 lidí, kteří byli na palubě.

Nejhorší neštěstí se stalo 25. prosince 2016, když se krátce po startu z ruského Adleru u Soči zřítilo do Černého moře ruské letadlo Tu-154 s 92 lidmi na palubě včetně 64 členů slavného Alexandrov­ova armádního souboru písní a tanců. Stroj letěl do Sýrie, katastrofu nikdo nepřežil. (zah)

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Trosky v poli Zbytky havarované­ho ruského dopravního letounu se 71 lidmi na palubě byly roztroušen­y na zasněženém poli osmdesát kilometrů jihovýchod­ně od Moskvy. Posádka i všichni cestující zahynuli.
Foto: ČTK Trosky v poli Zbytky havarované­ho ruského dopravního letounu se 71 lidmi na palubě byly roztroušen­y na zasněženém poli osmdesát kilometrů jihovýchod­ně od Moskvy. Posádka i všichni cestující zahynuli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia