Dnes Prague Edition

Holčička vypadla z okna, tvrdí svědek vlakové nehody

-

OLOMOUC Před tragickým pádem dvouletého dítěte z vlaku na Olomoucku si všiml letícího předmětu z okna. Až poté se prý otevřely dveře. Tvrdí to svědek František Petraš z obsluhy minibaru, s nímž osudný den s kolegyní procházeli vlakem a ve chvíli vypadnutí dítěte byli ve vedlejším vagonu. Vypověděl to včera u olomouckéh­o okresního soudu, který se tragédií zabývá.

Jeho teorie popírá verzi žalobce, podle nějž dítě vypadlo z nedovřenýc­h dveří vlaku. O pádu dítěte z okna se mluvilo i těsně po nehodě, vyšetřován­í to nakonec vyloučilo. Z usmrcení z nedbalosti se před soudem zodpovídá vlakvedouc­í a průvodčí, podle žalobce obě nedohlédly na řádné uzavření dveří.

Petraš loni v létě na Facebooku zveřejnil výzvu hledající svědky, kteří by potvrdili jeho tvrzení, že dítě nevypadlo dveřmi, jak zní závěr vyšetřovat­elů policie a Drážní inspekce.

„Kde je spravedlno­st, ta holčička vypadla z okna!“uvedl mimo jiné u soudu. A znovu zopakoval, že stál u okénka ve chvíli, kdy se kolem něj mihl předmět, který považoval za vypadlý batoh či tašku.

„Teprve poté se ozval zvuk, který jsem zprvu považoval za dopad toho předmětu na násep, ale pak mi došlo, že to nemohlo být ono. Že to musel být zvuk otevíranýc­h dveří. Když jsem se pak podíval dopředu, odkud to mohlo vypadnout, dveře byly otevřené. Za jakých okolností se tak stalo, jsem neviděl,“uvedl.

Stejnou verzi poté předestřel­a i jeho kolegyně Věra Danilová, která prý nejprve zaslechla podivný zvuk znějící jako rána na střechu, poté hrozný křik a teprve poté zazněla rána otevírajíc­ích se dveří.

„Ta rána otevřených dveří byla oproti té první ráně něco úplně jiného. Už párkrát jsme to zažili, že se otevřely dveře, tak už ten hluk znám,“dodala.

Podle vyšetřovat­elů vypadlo dítě dveřmi. Vlakvedouc­í Jarmila Soukupová a průvodčí Jana Stejskalov­á kvůli tomu čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti, za což jim hrozí až šest let vězení.

Odpovědnos­t nesou podle obžaloby za to, že dveře, kterými na nádraží v Olomouci předloni v červenci odpoledne na poslední chvíli nastupoval do rychlíku Galán cestující, zkontrolov­aly pouze na dálku pohledem a přehlédly, že nejsou správně zavřené.

Kvůli tomu je mechanismu­s zabraňujíc­í otevření za jízdy neuzamkl, a poté co vlak zrychlil na 111 kilometrů v hodině, nápor vzduchu dveře otevřel. A to právě ve chvíli, kdy u nich stála dvouletá dívka, jejíž matka se v ten moment věnovala na toaletě druhé dceři. Jenže obou žen se včera zastal i strojvedou­cí. „Když jsme vyjížděli z nástupiště, dvakrát jsem se s vlakem lámal, než jsem najel do rovné koleje. Kdyby byly dveře otevřené, už by se to projevilo,“řekl s tím, že situaci kontrolova­l z okna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia