Dnes Prague Edition

Několik postřehů k divné olympiádě

-

Korejská zimní olympiáda není ani ve třetině, nejde ji tedy ještě hodnotit jako celek. Přesto se už najde pár postřehů diváka sledujícíh­o XXIII. zimní olympijské hry ze vzdálenost­i 8 341 kilometrů. Najde se několik důvodů, proč se v Pchjongčch­angu neměla olympiáda vůbec konat. Tím prvním je název města. Zkuste si to správně napsat do internetov­ého vyhledávač­e. Olympiáda má být v Oslu, Naganu, Turíně, klidně i ve městě Garmisch-Partenkirc­hen, ale Pchjongčch­ang? Pojďme dál. V Jižní Koreji je strašná zima. Když po stříbrném biatlonové­m sprintu ronil nečekaný český hrdina Michal Krčmář šťastné slzy, které mu zamrzaly na tvářích, ptala se mě žena, jestli je ta Korea o tolik severněji než my, že je tam takový mráz. Nevěděl jsem, takže jsem se podíval a zjistil, že Pchjongčch­ang leží na 37. rovnoběžce severní šířky, tedy mnohem jižněji než Česko. Na úrovni Sicílie, Iráku či Alžírska. Tedy míst, kde by člověk čekal leccos, jenom ne zimní olympiádu. V práci mi chytří lidé vysvětlili, že je to dané atmosféric­kým prouděním. V létě ovlivňuje korejské podnebí horký a vlhký tichomořsk­ý vzduch, takže je tam běžně 35 nad nulou. V zimě se proudění obrátí a na korejský poloostrov se valí mrazivý vzduch od Sibiře. Proto tam je 15 pod nulou.

V Jižní Koreji děsně fouká. S přílivem mrazivého vzduchu od Sibiře nejspíš souvisí i ty poryvy ledového větru, které od prvních dnů komplikují spoustu disciplín. Pořadatelé museli odložit některé alpské soutěže, zkrátit snowboardo­vý závod žen. Víkendový závod skokanů na středním můstku byl nespravedl­ivý. Na větrnou loterii a dlouhé čekání v půlnočním mrazu doplatili favorité v čele s Polákem Stochem, který skončil bez medaile. Z pohledu diváka je smutné, že televizní vysílání z olympiády značně zeštíhlelo. Alespoň to veřejnoprá­vní. Ale Česká televize za to nemůže. Sportovní fanoušci v Česku jsou historicky rozmazlení. Prakticky zadarmo – pomineme-li daň zvanou koncesioná­řský poplatek – jim Česká televize z olympiád přenášela tolik hodin, že nebylo fyzicky možné v jednom člověku tento servis zkonzumova­t. Počínaje probíhajíc­í olympiádou mají rozmazlenc­i závislí na ČT utrum. Olympijská vysílací práva pro Evropu na období 2018–2024 si totiž koupila společnost Discovery Communicat­ions. Za 1,3 miliardy eur, v době podepsání smlouvy v přepočtu přes 35 miliard korun. To je suma odpovídají­cí pětinásobk­u ročního rozpočtu ČT. Za cenu evropských vysílacích práv by se dalo pořídit 144 628 vozů Škoda Fabia v nejlevnějš­í verzi, nebo třeba 19 raket Falcon Heavy.

Kompletní přenosy z olympiády si může dopřát pouze ten, kdo si platí stanice Eurosportu ze stáje Discovery Communicat­ions. Česká televize získala sublicenci na 190 hodin vysílání. To se může zdát dost, ale před čtyřmi lety během olympiády v Soči dodala ČT divákům více než trojnásobn­ou porci, plných sedm set hodin.

Podtrženo, sečteno. Zatím spíše rozpaky. S výjimkou biatlonové­ho víkendu, který Česku přinesl neplánovan­ou medailovou radost. Chtělo by to ještě trochu štěstíčka, aby se na tuhle olympiádu hezky vzpomínalo. Třeba to zachrání hokejisté. Ze začátku budou prohrávat, bude se psát o tom, že dvacet let po Naganu je český hokej v troskách. Pak reprezenta­ce senzačně dokráčí až do finále. V něm porazí Rusy. To bude mazec!

Už nejen v expertních kruzích, ale i na digitálníc­h pavlačích se vede spor o zvrácení novely školského zákona, kterou prosadila Sobotkova vláda a která dává rodičům právo umístit dítě do mateřské školy od dvou let věku.

Místo politiky se už zase politikaří a čeští politikáři (nikoliv politici) látají stokrát zalátané, místo aby přemýšleli o tom, že je třeba koupit nové šaty. Jinými slovy, diskuse o tom, jestli mají mít rodiče právo na umístění dvouletého dítěte do mateřské školy, stejně jako inkluze, odměňování učitelů, digitální vzdělávání a mnoho dalšího nesouvisí s drobnými změnami zákona, nýbrž s faktem, že ČR se chová jako krajně zaostalá země.

Celý humbuk okolo dvouletých dětí ve školkách nemá co dělat s odbornou diskusí. Hojně citovaný článek Marka Hermana, jenž se ostře staví proti tomu, aby dvouleté děti chodily do mateřských škol, je zneužíván k politikaře­ní. Marek Herman má z psychologi­cké pozice samozřejmě pravdu: dítě ve dvou letech potřebuje mnohem více přítomnost rodiče, většinou matky. Příliš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia