Dnes Prague Edition

10 tisíc bouraček v Česku zavinily srny

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

PRAHA Čtyřikrát více dopravních nehod než před osmi lety nahlásili loni na policii řidiči, kteří se srazili se zvířetem.

V roce 2017 přesáhl počet bouraček se zvířetem 12 tisíc, což je zhruba 12 procent všech silničních havárií. Jeden člověk zemřel, škodu na místě policisté odhadli na zhruba půl miliardy korun. Průměrná škoda na jedno auto je kolem 36 tisíc.

A to jsou jen nehody nahlášené. „Skutečný počet nehod můžeme jen odhadovat, bude zhruba pětkrát až osmkrát vyšší,“říká Michal Bíl z Centra dopravního výzkumu.

Nejčastěji před auto vběhne srnec, srážky s tímto zvířetem tvoří více než 80 procent nehod. Následuje kanec, zajíc a pes.

Četnost bouraček se v jednotlivý­ch krajích výrazně liší. Nejhorší je situace na Ostravsku nebo na Liberecku. Na Vysočině nebo v jižních Čechách zvěř řidiče překvapí spíš výjimečně. Na příčinách se odborníci neshodnou. „Jedním z důvodů bude přemnožení zvěře,“míní Bíl. „Problém jsou divočáci, ostatní zvěř je v normě,“oponuje myslivec Ladislav Raffai z Nového Jičína.

Za rostoucím počtem srážek se zvěří je její přemnožení, alespoň dle odborníků na bezpečnost silničního provozu. To se ale podle Ladislava Raffaie, předsedy Českomorav­ské myslivecké jednoty v severomora­vském Novém Jičíně, dá říct pouze o kancích, kteří se na statistiká­ch podílejí jen z malé části. Nový Jičín patří k okresům, kde je riziko srážky se zvěří největší. Máte u vás a v okolních revírech problémy s přemnoženo­u zvěří? Co se týče drobné zvěře, tam přemnoženo rozhodně není, tam je to spíš naopak. Dostala zabrat chemizací a současným způsobem hospodařen­í. Problém jsou divočáci, ti přemnožení jsou. Ostatní zvěř je ve srovnání s jinými regiony v běžné normě. Severní Morava ale patří k oblastem, kde dochází k největšímu počtu srážek se zvěří na kilometr. Problém je v tom, že narůstá doprava. A další katastrofa je, když se spustí provoz na dálnici, která není oplocená vůbec, nebo jen místy či pouze z jedné strany. Zvěř tam, kudy vede dálnice, chodila po staletí, pak na ni z neoplocené strany vběhne, dostane se do betonového koryta a pak běží kolem svodidel. Následně nastává masakr, od srnčího po divočáky. A pokud zvěř nesrazí auto, dostane se do pasti mezi ploty a uhyne tam. My sami máme revír, který přiléhal k takové neoplocené části dálnice. Poté, co spustili provoz, tam za týden uhynulo 15 kusů. Byla to hrůza. Mluvíte o stále ještě nové dálnici na Ostravu? Přesně tak. Jsou části dálnice dosud bez ochrany proti zvěři? Ploty stále ještě nejsou dodělané například u obce Hladké Životice, přitom je tam obrovské zimní shromaždiš­tě zvěře, která tam migruje přes dálnici. Dá se pro to, aby se zvěř nedostával­a na frekventov­anou silnici, udělat ještě něco jiného? Stavíme pachové ohradníky, snažíme se ji odradit. Pozitivum je, že se přizpůsobi­la plotům a naučila se projít pod mosty. (rh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia