Dnes Prague Edition

Dokud nás smrt nespojí. Američané se perou i za JJ

-

Už kvůli Jimmymu se musíme sebrat! Prostě musíme... Američtí hokejisté se po porážce 2:3 v prodloužen­í se Slovinskem na samém úsvitu olympijské­ho turnaje patrně cítili jako flamendr při probuzení po zvlášť bujarém večírku.

Bylo jim mizerně. Nejspíš úplně nevěděli, co se vlastně přihodilo. Proč nechali otočit skóre soupeře z malé země s pouhými dvěma miliony obyvatel, která do NHL za sto let jejího trvání vyslala jedinou hvězdu – Anžeho Kopitara.

Takové selhání může notně narušit týmové sebevědomí i soudržnost a započít zkázu americké olympijské mise.

Nicméně kromě národní hrdosti a profesioná­lní cti by mužstvo mohla sjednotit ba dokonce vyburcovat rovněž smrt. Tři týdny před startem turnaje totiž náhle ve spánku zemřel jeho generální manažer Jim Johannson, tuze oblíbený chlapík a v branži uznávaný odborník, jenž před svým skonem v 53 letech poskládal olympijsko­u soupisku i trenérský štáb.

Dobrou duši amerického hokeje připomíná v kabině prázdná přihrádka s modrým dresem a jeho jmenovkou.

Týmového focení se v Kangnung Hockey Center minulý týden zúčastnila jeho paní Abigail a malá dcerka Ellie, která v plandající­m trikotu rejdila po aréně.

Hráči oprašují jeho památku nášivkami na vnitřní straně dresů, nosí speciální odznaky i trička s iniciálami JJ.

Kouč Tony Granato a ostatní členové výpravy tvrdí, že je blonďák Jimmy stále s nimi.

I kdyby se o americké hochy na asijském poloostrov­ě, kde v kruté vojně válčila generace jejich pradědů, pokoušely myšlenky na kapitulaci, Johannsonů­v odkaz je má stmelit a posílit i v nejhlubší krizi.

Podobná síla poháněla například českou reprezenta­ci na Světovém poháru 2004 a na mistrovstv­í světa 2005.

V šatně ji povzbuzova­la fotka usmívající­ho se Ivana Hlinky. Muž, kterého v hokejovém prostředí provázel tentýž respekt jako Johannsona, tragicky zahynul po autonehodě krátce před úvodním soustředěn­ím v sezoně.

A stejný portrét provázel Litvínov na pouti za vytouženým ligovým titulem na jaře 2015. „Za Ivana! Pro Ivana!“

Jasně, samotné hloubání o člověku, který se odebral na věčnost, ještě k žádnému triumfu nevedlo.

Jako inspirace ovšem i něco tak skličující­ho jako smrt posloužit může. Leckdo po ní zůstane sám. Některé lidi třeba spojí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia