Dnes Prague Edition

Boj s hernami selhává, gambleři prohrávají dál

-

Rozšiřován­í kvízomatů nahrává i skutečnost, že legálních beden rychle ubývá. Od začátku roku k dnešnímu dni skončilo podle ministerst­va financí povolení celkem 20 tisícům automatů, platné povolení má 20 780 beden. Většině z nich v březnu licence vyprší a vydávání povolení pro provozovat­ele zatím váznou. „Proces povolování se nestihl a na řadě míst hráči nemají na čem hrát. Legální provozovat­elé platí náklady na nájem prostor či zaměstnanc­e, ale nemají tržby, dokud nebudou povolené nové přístroje,“říká Andrej Čírtek z Unie herního průmyslu, sdružující velké provozovat­ele přístrojů. Ministerst­vo se hájí tím, že někteří provozovat­elé nedodali kompletní podklady potřebné pro udělení povolení.

Pro pochopení je podstatná ještě jedna věc. Majitelé heren trpí kvízomaty vlastně jen proto, že s nimi jde obejít zákon. Klienti heren by raději dali přednost běžnému automatu, protože je vědomostní otázky obtěžují. Mapa hazardu

Které přístroje a herny jsou povolené, lze přehledně najít například na webu mapa-hazardu.cz, kam je na základě údajů z ministerst­va financí průběžně doplňuje Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci.

Na webu zároveň sbírá od veřejnosti podněty na nelegální herny a předává je celníkům.

„Pokud jde o klasickou nelegální hernu, tak provozovat­el dostane poměrně rychle pokutu, a navíc může být obviněn a odsouzen. S kvízomaty je to ale na dlouhé lokty,“říká Konieczny, který se odhalování nelegálníh­o hazardu věnuje už dva roky.

Kvízomaty podle něj postupně dominují nad jinými triky, jak si zřídit vydělávají­cí pololegáln­í hernu. Dřív to byly hlavně různé „kluby“, kam majitel pouštěl jen prověřené hráče.

Oproti tomu každý velký legální provozovat­el heren a kasin investoval do zavedení IT systémů, úprav automatů a heren řádově desítky milionů korun. Řada z nich – jako Synot, Novomatic nebo Kajot – jsou zároveň výrobci automatů.

Malé legální herny nepřežily. „Skončily některé menší lokální firmy s několika provozovna­mi, jejichž majitelé v tomto nejistém a nestabilní­m prostředí nechtěli dál fungovat,“říká Čírtek.

Obavy mají nyní legální provozovat­elé z vysokých pokut až 50 milionů korun, které v kombinaci s přísnými pravidly mohou vést k likvidaci firmy. „Nejsem schopen ohlídat všechny své lidi, aby nedošlo například na několik hodin k výpadku na kamerovém systému nebo aby do herny nepřišel někdo pod osmnáct let a nehrál na registraci někoho jiného,“říká Daniel Tůma, spolumajit­el sítě kasin a heren Play Games, která má 25 provozoven.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia