Dnes Prague Edition

Borneo, ráj v ohrožení

-

Pro milovníky přírody je to vysněná destinace. Deštné pralesy, hory, korálové útesy… To vše se dá na Borneu najít. A také medvědi, sloni, želvy či orangutani. Jenže ostrov v jihovýchod­ní Asii o tenhle přírodní poklad nenávratně přichází.

Ten pohled byl šokující. Na stole ležela uříznutá medvědí hlava, vedle ní pracky, o kus dál se povalovaly naporcovan­é kusy těla již stáhnuté z kůže.

Jeden z medvědů malajských, zástupce ohroženého druhu, ležel na konci prosince rozřezaný na trhu v Lubok Antu v bornejském státě Sarawak.

Když fotografii mrtvého zvířete spatřil Wong Siew Te, šéf ochranářsk­ého centra medvědů malajských, jen zdrceně utrousil: „Jestli to bude takhle pokračovat, půjdou tito medvědi brzo ve stopách nosorožců sumaterský­ch (ti už na Borneu zbyli jen dva).“

Jenže zatímco ochranáře výjev z trhu pobouřil, řada místních jen nezúčastně­ně procházela.

„Když hledáte, dá se tu takové maso sehnat docela snadno,“krčí rameny jeden z nich.

Problém Bornea je hlubší, než je na první pohled patrné. Pod vábničkou přírodního ráje se ukrývají nesnáze s pytláctvím, ilegálním obchodem se zvířaty či dřevorubec­tvím nebo rozšiřován­ím palmových plantáží.

Trable vyplouvají na povrch jen pozvolna, ovšem jejich důsledky mohou být dalekosáhl­é.

Bohatá flóra a fauna Bornea je v ohrožení.

Některé druhy již vyhynuly, dalším to hrozí. Likvidace pralesů ohrožuje ovzduší Bornea i sousedních oblastí.

A protiopatř­ení zatím dostatečně nefungují.

Ochránci přírody sice dělají, co mohou, jenže vyhrát dokážou jen malé bitvy, ale sotva celou válku; na to stojí proti příliš velké přesile.

Především od vlád nemají zastání. Indonéská i malajská správa Bornea ví, že sedí na pytli zlata – na ostrově jsou zásoby přírodního bohatství, především ropy, neobydlené části zase mohou sloužit jako plantáže pro palmu olejnou. Kdo by odolal? Palmový olej je obsažen zhruba v polovině všech výrobků, co dnes najdete v supermarke­tech. Poptávka po něm stále stoupá. A mezi jeho největší světové producenty patří… no ano, Malajsie a Indonésie, které se spolu s mikrostáte­m Brunej o Borneo dělí. Na světové sklizni se podílejí až z pětaosmdes­áti procent. Indonéská vláda vyhlásila, že chce produkci zvýšit z dvaceti milionů tun v roce 2009 na čtyřicet milionů v roce 2020.

I proto se oba státy do ekologie příliš nehrnou, naopak uvolňují další pozemky pro výsadbu palem a těžbu nerostných surovin.

Podle studie, která vyšla předloni v prestižním magazínu Scientific Reports, zmizelo za posledních padesát let kvůli plantážím devatenáct milionů hektarů pralesa – to je rozloha větší než dvě České republiky vedle sebe.

Na Borneu dochází podle vědců Má mnoho nepřátel Na pokraji vyhubení Tragédie

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia