Dnes Prague Edition

Prokleté Peruti 312 bránil režim i vítr

-

Okolnosti dlouho bránily tomu, aby kniha fotografií Ladislava Sitenského Peruť 312 spatřila světlo světa. Nyní se to jeho dědicům konečně povedlo.

Skoro to působí, jako by Sitenského knihu někdo proklel. Od původního záměru ji vydat uteklo už sedmdesát let. Nejprve její vydání oddaloval autorův perfekcion­ismus, později to byl komunistic­ký režim a následně, o desítky let později, zase technické problémy, dlouhá léta pátrání a velký vichr na podzim roku 2017, který odnesl střechu tiskárně. Sitenského vnučka Adéla Kándlová, odpovědný redaktor David Pazdera ani další členové tvůrčího týmu se však nenechali odradit a kniha loni na konci roku vyšla. Tak to na úterním křtu popsala sama Kándlová.

Ladislav Sitenský, který zemřel v roce 2009, za druhé světové války fotografov­al českoslove­nský odboj na západní frontě. Největší slávu Svět letců i strojů mu přinesly fotky z prostředí letectva. Dva roky strávil jako příslušník pozemního personálu 312. českoslove­nské stíhací perutě. Původně také mířil k nebesům. Bylo mu ovšem řečeno, že pilotů je dost a fotograf žádný. Nakonec mu to zachránilo život. Z pilotní školy, do které se hlásil, totiž nikdo nepřežil.

Úplně nejblíže byla kniha vydání roku 1948. Všechny fotografie zaznamenáv­ající piloty v akci, o Vánocích, při návštěvě prezidenta Edvarda Beneše, technickýc­h kontrolách i návratu do Prahy už roztáčely rotačky v tiskárně V. Neubert a synové v Praze na Smíchově. Jenže se psal únor 1948, knih bylo vytištěno jen několik a veškerá sazba musela velmi rychle ustat, vytištěné bylo posláno do stoupy.

„Našli se však tiskaři, kterým to nedalo, listy vynesli a doma si je na koleni vázali z toho, co měli k dispozici,“vysvětlila Kándlová na křtu. Také díky nim se Peruť 312 nakonec mohla dočkat vydání. Zásadní moment pak přišel na konci osmdesátýc­h let, kdy se autorovi dostala do rukou maketa knihy. Nalezli ji v Českých Budějovicí­ch u popelnice. Postupem let se začali ozývat i další, kteří knihu měli ve své knihovně.

Nakonec tak Peruť 312 díky odhodlání dědiců Ladislava Sitenského vyšla. On sám už se jí bohužel nedočkal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia