Dnes Prague Edition

Ať děti odpočívají, radí lékař

-

NOVÉ MĚSTO Pediatr Michal Zítek, který ordinuje na Senovážném náměstí, doporučuje rodičům, aby svým dětem dopřáli více odpočinku. Jedině tak se vyvarují například chřipky.

Setkáváte se v poslední době s chřipkou častěji?

Epidemie jde ve vlnách. Po dlouhé době se setkávám s klasickou chřipkou s náhlou změnou zdraví, únavou a bolestmi kloubů.

Jak byste popsal letošní epidemii?

Je dvojí. Skutečnost je taková, že jedna parta je nemocná skutečně, druhá to jen předstírá. Loni epidemie nebyla tak silná. Inkubační doba je u některých případů delší. Typická chřipka začíná rychle, náhlou prudkou změnou do jedné, maximálně dvou hodin.

Poradil byste, jak chřipce úspěšně čelit?

Největší problém je uložit některé lidi do postele. Pracují, pak sportují, je těžké je udržet čtyři pět dnů doma. Lidé navíc hodně cestují a například na horách je epidemie střevní chřipky. Nejlepší prevencí je konzumace ovoce, vitaminu C. Chápu, že kvůli práci není čas na to být doma, ale dospělí by měli využít takzvané sick days. Bohužel nepomáhá ani klima, kdy už několik let nebyla tuhá zima, kdy by tři týdny za sebou mrzlo a byl sníh. Různě se to střídá, což pak oslabí organismus. Řada maminek navíc nenechá děti odpočinout.

Mají rodiče vysoké nároky?

Dítě by po týdnu ve škole mělo aspoň jeden den zůstat doma. Ale jeden den se jede na hory, pak jinam, děti jsou kvůli tomu přetížené. Řada z nich se kvůli epidemiím vrátila z prázdnin předčasně. Mohou to zanést do školy. Je těžké přesvědčit rodiče, aby děti týden nechodily do školy. (han)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia