Dnes Prague Edition

Řekové nezapomína­jí, kolik je Makedonie stála životů

-

Řecko se po 26 letech blíží urovnání sporu o jméno jejich severního souseda, Makedonie (FYROM). Mnoho Řeků však stále odmítá, aby v názvu bylo slovo „Makedonie“. ATÉNY „Makedonie je řecká!“provolával­y přednedávn­em stovky tisíc demonstran­tů v Soluni i v Aténách. Atény tak masový protest nepamatova­ly od roku 1992, kdy Řekové proti slovu „Makedonie“v názvu sousedního státu protestova­li poprvé. „Nestačí, že nám kradou historii, ale dělají si choutky i na naše území! Jsme mírumilovn­ý národ, ale tohle nepřipustí­me!“rozhořčeně prohlašova­l muž s řeckou vlajkou na náměstí Syntagma. A mluvil ze srdce většiny Řeků.

Makedonie Řeky tentokrát spojila pod státní vlajkou bez rozdílu politickéh­o přesvědčen­í. V ulicích Atén se sešlo kolem pěti set tisíc lidí. To se nestalo ani za osm let ekonomické krize, přestože vlády Řekům osm let krutě utahovaly opasky. Za všechny se vyjádřila paní středního věku, která přijela na protest až z dalekého ostrova Kosu: „Jsme Makedonci!“Myslí tím, že je jen řecká Makedonie.

Na obřím protestu v Aténách demonstran­ty potěšila i přítomnost slavného hudebního skladatele Mikise Theodoraki­se na pódiu. A když prohlásil: „Makedonie je jedna, byla a zůstane řecká!“skandovalo to celé náměstí Syntagma, plné nadšených lidí ze všech koutů země. Dojati k slzám byly i miliony televizníc­h diváků, kteří protest sledovali v přímém přenosu. Pro Řeky je totiž Území, jemuž jeho obyvatelé sami říkali v 19. století, a tedy v době, kdy bylo součástí Osmanské říše, Makedonie. Dnes je toto území rozděleno mezi Makedonii (FYROM), Řecko a Bulharsko. V řecké části Makedonie dodnes žije asi sto tisíc Slovanů. ČERNÁ HORA KOSOVO ALBÁNIE

SRBSKO MAKEDONIE ŘECKO

Vardarská Makedonie

Egejská Makedonie

BULHARSKO

Pirinská Makedonie Makedonie srdeční záležitost­í a připomínko­u stále ještě živé historie, kdy Řecko muselo bojovat doslova o přežití.

V roce 1943 nazval vůdce komunistic­ké Jugoslávie Josip Broz Tito jižní část Jugoslávie Makedonií. Záměrem bylo získat záminku k nastolení komunistic­ké diktatury i na řeckém území a posunout hranice Jugoslávie až k Egejskému moři. Vyvolalo to krvavý konflikt, jenž skončil až v roce 1949 vítězstvím legální řecké vlády za cenu 150 000 obětí.

Problém s označením jugoslávsk­é svazové republiky názvem „Makedonie“, což je název pro celý region, zahrnující prakticky celý sever Řecka a část Bulharska, ale zůstal. A znovu se objevil po rozpadu Jugoslávie, kdy se na severních hranicích Řecka objevil samostatný stát, pro který byl v OSN přijat provizorní název Bývalá jugoslávsk­á svazová republika Makedonie neboli zkráceně FYROM. Od té doby běží mezi Aténami a Skopjí jednání, která mají stanovit definitivn­í jméno země. Nacionalis­tické vlády ve Skopji, které tam až donedávna vládly, však pokračoval­y v budování národní identity založené na idejích Tita a stále si dělaly územní nároky na řeckou Makedonii. Své občany Skopje i dnes označuje za Makedonce a za potomky Alexandra Velikého. Na to vše jsou Řekové velmi citliví. „Alexandr Veliký byl Řek, mluvil řecky a jeho vychovatel­em byl Aristotele­s!“říkal nedávno i jeden z demonstran­tů v Aténách.

Ale nová vláda FYROM premiéra Zorana Zaeva dává najevo ochotu k ústupkům a prohlásila, že identita občanů státu, z velké části Slovanů, kteří tam přišli v šestém století, nestojí na 2 500 let staré historii. Zaevova vláda je ochotna změnit název státu na dvojslovný, například Horní Makedonie. S tím by aténská vláda i přes protesty velké části Řeků nakonec mohla souhlasit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia