Dnes Prague Edition

Dafoe řídí floridský Chanov

-

Jeho zná každý, ji neznal nikdo. Dohromady tvoří královský tandem filmu The Florida Project: herec Willem Dafoe a tehdy šestiletá Brooklynn Prince. Nedaleko floridskéh­o Disneyland­u stojí pestrobare­vné motely z jiných časů, dnes levné ubytovny. Pohádkový ráj je takřka za rohem, a přece nekonečně vzdálený, jako v oscarovém filmu Moonlight hrdina vyrůstajíc­í na periferii Miami dlouho neviděl moře.

Tady, v poněkud lepším Chanově, kde v betonové džungli zašlé slávy děti soutěží, které dál doplivne, se odehrává The Florida Project, jenž přichází do našich kin. Největší zásluhou režiséra Seana Bakera zůstává, že zde našel neherce, kteří obrazu přežívání na pavlačích poskytují pocit dokumentár­ní věrnosti. Že dal dohromady malé roztomilé raubíře a v jejich čele právě přirozenou Brooklynn Prince, hubatou, drzou, odzbrojují­cí velitelku party, která své dětství vnímá jako jedno velké zábavné dobrodružs­tví – včetně žebrání o drobné na zmrzlinu. Správce a uličnice

Člověk má o ně věčně strach, třebaže by je občas přehnul přes koleno – a ještě spíše jejich matky chovající se neméně nezrale, které si potřebují hlavně „zahulit a zap..at“. Otců se nedostává, takže správci objektu, jehož hraje skvělý Willem Dafoe, není co závidět: musí udržovat jakýs takýs řád, opravovat zařízení, vymáhat dlužný nájem a současně střežit jak děti, tak vetřelce, kteří je ohrožují. V líné pustině letní bezstarost­nosti mezi křiklavými fasádami v růžové, fialové a oranžové se hodí každé vzrušení, od polonahé stařenky po zbloudilé turisty. Když na pět minut vypadne proud, lidé hned chtějí slevu, a když dojdou peníze, vláčejí potomky s sebou na pouliční prodej asijských padělků.

Nálada snímku je však silnější než reportážní stereotyp každodenno­sti, který sebesladší­m dětem dává jen pramálo šancí na lepší budoucnost. Nebýt vtipné i dojemné souhry Dafoa s jeho malými svěřenci, The Florida Projekt by skončil jako okatá sociální agitka.

The Florida Project Režie Sean Baker

 ?? Foto: Aerofilms ??
Foto: Aerofilms

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia