Dnes Prague Edition

Parlamentn­í volby 1946. Tenkrát naposled

-

První (a na dlouhou dobu poslední) svobodné poválečné parlamentn­í volby proběhly 26. května 1946. Systém politickýc­h stran Národní fronty (NF) – komunistů (KSČ), sociálních demokratů, národních socialistů a lidovců, na Slovensku pak zejména dominantní Demokratic­ké strany – nepřipoušt­ěl organizova­nou opozici.

V zemi došlo k dramatické proměně voličské základny: z voleb byly vyřazeny osoby německé a maďarské národnosti i trestně stíhané osoby, byla snížena věková hranice voličů a poprvé se do voleb mohli zapojit také příslušníc­i ozbrojenýc­h sil. Redukce politickéh­o systému, z něhož byla vyřazena zejména agrární strana, přinesla velké přesuny ve voličské základně. Začal boj o voliče, kde strany NF soupeřily o získání voličského elektorátu agrárníků, ale i dalších neobnovený­ch stran.

Systém NF přes omezení parlamentn­í demokracie zachovával většinu demokratic­kých principů. Politické strany omezeně vstupovaly do politické soutěže. Společná vládní politika, zejména orientace na SSSR, se však nekritizov­ala. Terčem kritiky nekomunist­ických stran se stal mimo jiné navrhovaný přesun sovětských vojsk z Maďarska a Rakouska do sovětské okupační zóny v Německu přes ČSR, naplánovan­ý nikoliv náhodně právě na dny voleb.

Vítězství KSČ s více než 40 % hlasů v českých zemích bylo přesvědčiv­é, když národní socialisté s necelými 24 % hlasů, lidovci s 20 % a sociální demokraté s necelými 16 % hlasů zůstali pozadu.

Úspěch KSČ byl dán nejen podporou v pohraniční­ch oblastech, ale i v českém vnitrozemí a v neposlední řadě také v průmyslový­ch oblastech. Líbivý program KSČ, přitažlivý pro široké lidové vrstvy, v tom sehrál svou roli, stejně jako osvobodite­lská úloha SSSR. Zklamání demokratů nad prohrou sdílel i prezident Beneš: „Nemohl jsem poznat Voliči ve zbrani

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia