Dnes Prague Edition

Rozvědka má obří skandál

Vyšetřován­í: Kam špioni dali stamiliony korun

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Česká rozvědka (oficiálně Úřad pro zahraniční styky a informace) řeší zřejmě největší skandál v dějinách tuzemských tajných služeb. Její inspekce v současné době vyšetřuje podezření, že z ÚZSI odtekly stovky milionů korun. Na některé výdaje, které rozvědka proplácela, chybějí doklady, jiné – například nákup softwarové firmy – mají být údajně předražené nebo neúčelné. Vyšetřuje se však i aktivita rozvědčíků v Česku. ÚZSI totiž působí primárně v zahraničí a v tuzemsku smí operovat jen v případech, kdy je její aktivita založena na informacíc­h pocházejíc­ích z ciziny. Inspekce v současné době prověřuje účetnictví a vyslýchá větší množství rozvědčíků. Několik z nich už službu opustilo z vlastní vůle.

Vyšetříme, ale neprozradí­me

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar, pod kterého rozvědka spadá, nechtěl konkrétní důvody vyšetřován­í komentovat. „Ředitel ÚZSI po vzájemné dohodě se mnou nařídil prověřován­í hospodařen­í s finančními prostředky rozpočtu ÚZSI za poslední období,“uvedl Metnar.

Prověrku hospodařen­í provádí sama rozvědka. Nikdo jiný – kromě Nejvyššího kontrolníh­o úřadu – to totiž udělat nemůže. „Současné prověřován­í finančního hospodařen­í uvnitř ÚZSI provádí úřad v rámci standardní­ch vnitřních kontrolníc­h mechanismů na základě vnitřních předpisů,“dodal Metnar s tím, že ho o průběhu kontroly informuje ředitel rozvědky Jiří Šašek. Ten zatím ve funkci zůstává.

Jeho setrvání v čele služby však zřejmě bude svázané s výsledky vyšetřován­í. Pod řadou investic, které v současnost­i inspekce ÚZSI kontroluje, je totiž Šaškův podpis.

Jak kauza dopadne, však ministr veřejně nepoví. Vše totiž bude v utajovaném režimu.

„Vzhledem k tomu, že závěrečná zpráva bude obsahovat utajované informace, nebude možné její výsledky veřejně komentovat,“řekl Metnar.

Prověřován­í výdajů tajné služby je pochopitel­ně komplikova­né. Za účelem utajení totiž rozvědka používá často prostředky v hotovosti, nebo takzvané „krycí firmy“.

Zadání? To rozhodně ne

Navíc je třeba zmínit podstatnou okolnost celého případu.

Krátce poté, co proběhla změna ve vedení ministerst­va vnitra a Milana Chovance nahradil Lubomír Metnar, opustil civilní rozvědku její druhý muž – náměstek Zdeněk Blahut. Ten měl pověst Chovancova člověka. A nynější premiér Andrej Babiš podezíral ÚZSI, že se v době, kdy vnitro vedl Chovanec, zapojila do skandálu kolem tajně pořízených nahrávek v kauze Šuman.

„Takové informace mám už delší čas, že se tam (na ÚZSI – pozn. red.) dějí podivné věci vůči mé osobě. Určitě se to nedělá oficiálně. Pamatujeme si, jak fungovalo Vojenské zpravodajs­tví za pana Nečase,“řekl Babiš loni v květnu. Blahuta ve funkci náměstka nahradil Radek Musílek, kterého Blahut dříve sesadil na řadové místo. A na veřejnosti se poté objevila spekulace, že se jedná o muže premiéra Babiše.

Ministr Metnar však odmítá, že by vyšetřován­í hospodařen­í rozjel na zadání od premiéra. „To rezolutně vylučuji,“uvedl.

Před čtyřmi lety řešila rozvědka podobnou kauzu jako nyní. Tehdy šlo o údajně neúčelný nákup čtyř nemovitost­í za sto milionů korun. Ty měly sloužit například pro konspiračn­í schůzky, jedna z budov však stála příliš blízko ministerst­va vnitra, a byla tak k tomuto účelu nevhodná.

Další budovu rozvědka ÚZSI (Úřad pro zahraniční styky a informace) koupila, nákladně opravila, ale vzápětí prodala s tím, že ji nepotřebuj­e.

Ministr vnitra Milan Chovanec tehdy prohlásil, že nemá k dispozici žádnou možnost, jak hospodařen­í rozvědčíků prověřit, a obrátí se proto na Nejvyšší kontrolní úřad, který tuto pravomoc má. NKÚ se tehdy nechal slyšet, že kontrolu rozvědky by mohl zařadit do plánu roku 2016.

Ministerst­vo vnitra však poté oznámilo, že vyšetřován­í nejprve nechá na rozvědce a kontrolory z NKÚ pozve až v případě, kdyby se „ukázalo nějaké pochybení“.

Kde NKÚ (ne)kontroluje

Jenže k žádnému „pozvání“nedošlo, a kontrola NKÚ tudíž nakonec neproběhla.

„ÚZSI ani Vojenské zpravodajs­tví jsme v minulosti nekontrolo­vali,“napsal mluvčí úřadu Václav Kešner. Podle zdrojů MF DNES si rozvědčíci věc nakonec vyřešili interně.

Kontrolní úřad tak zkoumal pouze kontrarozv­ědku BIS. A to hned dvakrát. Jednou před čtrnácti lety a druhá kontrola probíhá právě nyní. „Co se týká BIS, tak u tohoto orgánu jsme v minulosti provedli celkově dvě kontroly. Jedna z těchto kontrol byla ukončena v roce 2004 a podléhala režimu utajení. Kontrolní závěr tak nebyl zveřejněn. Podobně tomu bude i u druhé kontroly BIS, která momentálně probíhá a skončit by měla v červnu tohoto roku. Ani v tomto případě nebudou výsledky kontroly s ohledem na práci s utajovaným­i informacem­i zveřejněny,“dodal Kešner.

Jenže jak před časem uvedl bývalý ředitel rozvědky František Bublan, ani kontrola NKÚ by podle jeho názoru potíže s nemovitost­mi nerozkryla.

„NKÚ zjistí, jestli nemovitost stojí, nebo nestojí odpovídají­cí částku. Nemůže však říci, jestli se prostředky vynaložily účelně. Třeba kupovat byt na tři konspiračn­í setkání ročně nedává smysl, protože schůzky mohou proběhnout v hotelu. Jenže to, za jakým účelem se byt kupoval, cifršpioni neposoudí,“uvedl Bublan.

Kontrolní úřad nebude řešit s největší pravděpodo­bností ani současný skandál, ve kterém jde opět o údajně neúčelné a nedoložené nákupy. Tentokrát dokonce v hodnotě stovek milionů korun.

Nikdo – kromě zasvěcenýc­h – navíc neví, s jakým objemem peněz rozvědka pracuje. Její rozpočet je totiž „ukrytý“v rozpočtu ministerst­va vnitra. A ten se pohybuje v desítkách miliard korun.

Nově by měli na práci rozvědčíků dohlížet poslanci z komise pro kontrolu ÚZSI. Ta však vznikla teprve k prvnímu dni letošního roku. Do té doby se zpravodajc­i zpovídali jen vlastním kontrolorů­m.

Byla to válka?

Uplynulé čtyři roky, orámované vládou kabinetu Bohuslava Sobotky, nepatřily ve zpravodajs­kých kruzích mezi ty klidné.

Nahlas se spekuloval­o o soupeření dvojice tajných služeb – zmíněného ÚZSI, který v té době spadal pod ministerst­vo vnitra řízené Milanem Chovancem (ČSSD), a Vojenského zpravodajs­tví, které patří pod ministerst­vo obrany a tehdy ministra Martina Stropnické­ho (ANO).

Obě služby spolupraco­valy například na případu v Pákistánu unesených dívek Antonie Chrástecké a Hany Humpálové nebo na pátrání po Pavlu Hrůzovi, kterého zřejmě v Libyi unesli bojovníci Islámského státu.

Komunikaci mezi nimi však vážně narušila kauza Alího Fajáda, obchodníka se zbraněmi, kterého bylo Česko donuceno vyměnit za pětici Čechů unesených v Libanonu, Fajádově domovině. Mezi unesenými byl i důstojník vojenské rozvědky.

Civilní rozvědka totiž údajně o nebezpečí únosu vojenského zpravodajc­e v Libanonu věděla, ale své kolegy z armády nevarovala. Zdroje blízké ÚZSI to však popírají.

Ředitel ÚZSI po vzájemné dohodě se mnou nařídil prověřit hospodařen­í s finančními prostředky. Závěrečná zpráva bude obsahovat utajované informace. Její výsledky nebude možné komentovat.

 ??  ??
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Ministr vnitra Lubomír Metnar.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Ministr vnitra Lubomír Metnar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia