Dnes Prague Edition

Rozhovor: Držitel Thálie Jiří Korn

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Dnešní autoři by se měli muzikálu více věnovat, upozorňuje Jiří Korn, který na sobotním předávání Thálií převzal cenu za celoživotn­í mistrovstv­í právě v kategorii muzikál. PRAHA Po skončení přímého přenosu stál Jiří Korn na pódiu a novinářům s nadšením vyprávěl o díle amerického muzikálové­ho autora Stephena Sondheima. „Je to nádherné. Příběh o holiči z Fleet Street je horor a Into the Woods snad ještě větší.“Osmašedesá­tiletý herec, zpěvák a tanečník všeobecně platí za multiumělc­e, přesto bylo hned jasné, že žánr, ve kterém byl oceněn, je jeho srdeční záležitost­í. Při děkovném proslovu jste zmínil, že máte připraveno­u krásnou řeč, ale že ji nestihnete říci celou. Můžete ji říci teď? (smích) Nene, to jsem si dělal legraci. Kde jste se s muzikálem poprvé setkal? Prvně někdy v osmdesátém sedmém ve Vídni, když jsem tam byl

angažován do divadla na muzikál, který se jmenoval Hans Christian Andersen. U nás to byli Bídníci. Zde nastal muzikálový boom až v 90. letech, můžete tehdejší muzikály porovnat s dnešními? Tak tehdy to bylo nové, pro diváky strašně zajímavé, rádi na to chodili. Drákula, který byl původním dílem, se hrál asi pět let každý den v naplněném Kongresové­m sále. To bylo něco výjimečnéh­o. Lidi neustále chodili a stále o to byl zájem. Současně stejným způsobem běžel v holešovick­ém divadle Ježíš. Dneska se udělá muzikál a ani se neví, zda vydrží dva měsíce nebo rok. Možná je to tím, že by se tomu autoři měli více věnovat a dávat tomu více času. Nic nespadne z nebe jen tak. Jako že si zatřesete rukávem a vypadne vám muzikál. A co říkáte na trend, že se současné muzikály obsazují podle známých jmen? Myslím, že to není správné. Tak se to venku nedělá, tam jde o to, jak je ten muzikál a jeho příběh silný. Jak je napsaná muzika. A vůbec všechny složky, které se na vytvoření muzikálu podílejí – scénografi­e, kostýmy, efekty. Všechno tohle je důležité. A když to budeme podceňovat, tak se z toho nevymaníme.

 ??  ??
 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Multiuměle­c Muzikál byl vždycky srdeční záležitost­í zpěváka Jiřího Korna, který v Národním divadle převzal Thálii.
Foto: David Neff, MAFRA Multiuměle­c Muzikál byl vždycky srdeční záležitost­í zpěváka Jiřího Korna, který v Národním divadle převzal Thálii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia