Dnes Prague Edition

Podzemím z centra až na letiště

Praha oprášila myšlenku metra na letiště. Cena 27 miliard a stavělo by se jedenáct let

- — Ondřej Hanko

Metro z centra na letiště si postavíme sami. To prohlašuje vedení hlavního města, pokud neuspěje na zítřejším jednání na ministerst­vu dopravy nad plány chystané železnice z Prahy do Kladna vedoucí právě okolo letištního areálu. Podle předběžnýc­h propočtů pražského dopravního podniku by nová trasa metra stála dvacet sedm miliard a hotovo by bylo za jedenáct let.

„Žádáme, aby vláda deklaroval­a, že je železnice na letiště a do Kladna národním zájmem a že ji stát zaplatí i bez evropských dotací,“říká náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který se jednání v úterý zúčastní. „Stát je dost bohatý na to, aby to mohl zaplatit ze svého. Bojíme se, že za pět let z plánů zase nebude nic,“dodává náměstek.

Ministerst­vo změny v projektu nepřipravu­je, nemělo by tedy dojít k dalším průtahům. „Stále trváme na plánované modernizac­i trati v současné stopě,“říká mluvčí ministerst­va dopravy Zdeněk Neusar.

Ministerst­vo s městem jedná o změnách v územním plánu. Nedávno se například podařilo vyřešit úsek mezi nádražím Praha-Bubny a plánovanou zastávkou Praha-Výstaviště.

Metro je hloupost, říká expert

Nápad vést metro na letiště se ale příliš nezamlouvá Vladimíru Pušmanovi z Fakulty dopravní ČVUT. „Výsledná trať by byla výrazně delší než současná cesta s přestupem na autobus. Díky tomu bychom znevýhodni­li rychlost metra. Negativní efekt by se v budoucnu prohloubil při zprovozněn­í železnice, které by metro nemohlo časově konkurovat. Draze vybudované spojení by se tak stalo neatraktiv­ní,“myslí si Pušman.

Místo metra navrhuje levnější variantu, tramvaj. I tak by ale šlo o dočasné řešení, hlavní je podle Pušmana vlak. „Železnice zajišťuje rychlé a nepřetržit­é spojení letiště i s dalšími místy v Česku. Ne každý, kdo přiletí na letiště, míří do Prahy,“zdůrazňuje.

Podle pražského náměstka Dolínka by i přes tyto argumenty letištní metro plnilo svůj účel. „Nikdo neočekává, že z letiště pojede do centra čtvrt hodiny,“myslí si náměstek a dodává, že délka „nebude na škodu“. Na trati by byly přestupy na další spoje, což by dle něho ulevilo pozemní dopravě. Praha nemá ani strach o výkupy pozemků, které komplikují výstavbu trasy metra D. U terminálů jsou vlastněny přímo letištěm a třeba na Bílé Hoře patří městu. Klíčovou otázkou je ale čas.

Nejnovější odhady mluví o tom, že první vlaky na letiště vyjedou na přelomu let 2028 a 2029. Když však ministerst­vo Prahu nepřesvědč­í, že tento termín dodrží, město se pustí do budování metra. V krajním případě tak hrozí, že by časem na letiště jezdil jak vlak, tak podzemní dráha.

 ??  ?? Na letiště Takto mohla vypadat rychlodráh­a z Prahy do Kladna.
Na letiště Takto mohla vypadat rychlodráh­a z Prahy do Kladna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia