Dnes Prague Edition

Na lepší matematiku peníze nebudou

- — Radka Hrdinová

Za čtyři roky mají povinně z matematiky skládat zkoušku všichni. Tedy až na pár oborů. Vloni ji přitom nezvládl každý pátý.

Někteří učitelé matematiky jsou zoufalí z toho, jaké mají studenti znalosti. „Stav výuky matematiky je nedobrý. Nespokojen­í jsou všichni, každý ale z jiného důvodu a každý hledá nápravu jinde,“prohlásil zástupce Jednoty českých matematiků Jiří Rákosník z Matematick­ého ústavu Akademie věd.

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová při prosazován­í povinné maturity z matematiky slibovala, že budoucím studentům s přípravou k maturitě pomůže i nový systém financován­í. Jeho součástí mělo být dělení třídy na dvě skupiny během hodin matematiky, podobně jako je tomu u výuky cizích jazyků.

Reforma financován­í se ale odkládá a s ní padá pod stůl i dělená matematika. „Platná školská legislativ­a dělení hodin jakéhokoli předmětu školám nezakazuje, ředitel školy může i dnes výuku matematiky rozdělit,“říká tisková mluvčí ministerst­va školství Jarmila Balážová. S penězi, jimiž by zaplatili učitele navíc, ale počítat nemohou.

„Pedagogičt­í pracovníci by měli s předstihem odhalit, zda žák rozvíjí své znalosti v takovém rozsahu a kvalitě. Pokud tomu tak není, měli by nabídnout přestup na obor vzdělání s výučním listem,“doporučuje mluvčí ministerst­va Balážová s tím, že o zavedení povinné maturity z matematiky jsou žáci informován­i s předstihem. Dostatečný­m sítem jsou podle ministerst­va jednotné přijímačky, které umožní ředitelům udělat si obrázek o úrovni znalostí dětí.

Zkouška z matematiky představuj­e problém především pro učební obory s maturitou. Tříletou variantu mít nemusejí a na trhu jejich absolventi chybějí. Jinak než zkouškou, která je stejná jako pro studenty gymnázií, obor zakončit nemohou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia