Dnes Prague Edition

Chladno, déšť nebo sníh. Takové mají být Velikonoce

-

PRAHA Současné chladné počasí zůstane v Česku minimálně do konce března, v polovině dubna má být už tepleji, přesto se teploty dostanou jen k dlouhodobé­mu průměru. Tento týden spadne v porovnání s dalšími třemi týdny i více srážek. Vyplývá to z měsíčního výhledu, který zveřejnil Český hydrometeo­rologický ústav (ČHMÚ).

Podle jeho aktuální předpovědi bude pršet i o nadcházejí­cích velikonočn­ích svátcích, kdy na horách může ještě i sněžit, nejvyšší denní teploty budou kolem deseti stupňů Celsia. Celé období od 26. března do 22. dubna meteorolog­ové očekávají teplotně i srážkově slabě podprůměrn­é nebo průměrné. Srážkově bohatší má být přitom konec března, naopak v dubnu bude pršet méně. Z hlediska teplot mají být podprůměrn­é zejména nadcházejí­cí dva týdny. Nejnižší teploty budou většinou kolem nuly a přes den bude kolem deseti stupňů. V dalších dvou týdnech vystoupají teplotní minima nad nulu a maxima se dostanou až k 15 stupňům. (ČTK)

Za sto šedesát dva milionů korun chtěla obec Dolní Věstonice opravit škody, které před třemi lety po přívalovýc­h deštích napáchal utržený svah. Vehementně ji v tom podporoval někdejší jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek. Geologové ale upozorňova­li, že je to za zajištění svahu a obnovu kusu silnice nesmyslná částka, načež ministerst­vo životního prostředí odmítlo vyplatit dotaci.

Do sporu se vložila i policie, která vyšetřoval­a podezření z dotačního podvodu. Teď případ uzavřela. Práce nakonec vyjdou jen na zlomek původně prosazovan­é sumy.

„Odhad je 25 milionů korun,“řekla včera mluvčí jihomoravs­kého kraje Monika Brindzákov­á.

Vše začalo v září 2014, kdy se po mimořádně intenzivní­ch deštích na Břeclavsku utrhl svah i s okrajem silnice. Cesta se uzavřela. Dolní Věstonice si nechaly udělat projekt, který počítal s řadou terénních úprav, masivních stěn a hlubokých pilotů. Za více než 162 milionů. „Do projektu jsme zahrnuli to, co navrhovala brněnská pobočka České geologické služby,“říká starostka Dolních Věstonic Jaroslava Rajchlová. Jenže Česká geologická služba v Praze následně navrhovala pouze svah zpevnit, vyčistit odvodňovac­í propustě, aby voda netekla na silnici, postavit zídku a zajistit ji štěrkem.

Víc podle geologů nebylo potřeba, protože svah jinak považovali za stabilní. Náklady odhadli nanejvýš na několik desítek milionů. V programu ministerst­va životního prostředí na likvidaci živelních škod v roce 2014 bylo 50 milionů korun.

Obec ale trvala na svém a peníze chtěla po ministerst­vu. To odmítalo, projekt označovalo za předimenzo­vaný, navíc upozorňova­lo, že v něm chybí důležité informace – statické výpočty, specifikac­e toho, za co vlastně obec platí, a místo objemu zemních prací bylo pouze uvedeno, že to bude upřesněno později. Neobvyklé byly i některé položky. Třeba ta, kterou obec chtěla utratit za technický dozor.

Za ten se jinde platí zhruba milion ročně, například ŘSD hradí u komplikova­ných staveb v průměru 5 000 korun za pracovní den, tedy déle než rok a půl vládní program. Kdyby se pražští úředníci ministerst­va životního prostředí rozhoupali o rok dříve, tak jsme možná měli celou situaci vyřešenou,“kritizoval Hašek ministerst­vo, že může za uzavřený úsek, který musí řidiči objíždět po trase dlouhé 14 kilometrů. Dnes Hašek tvrdí, že žádnou variantu neprosazov­al.

„Pouze jsem jako hejtman kraje s podporou rady i zastupitel­stva pomáhal zoufalé obci, kterou postihly nečekané sesuvy a která v řešení narážela

Mezitím policie prověřoval­a trestní oznámení, které podalo ministerst­vo životního prostředí. Podle něj byly v projektové dokumentac­i hrubé chyby a bez schválené dotace se nemělo vůbec začít stavět.

Případ řešila jihomoravs­ká hospodářsk­á kriminálka. „Pro podezření z dotačního podvodu,“upřesnila policejní mluvčí Andrea Cejnková. Minulý týden v úterý policie dospěla k názoru, že podvod spáchán nebyl, a případ odložila.

Projekt se od počátku pětkrát předělával, cena klesala a podle starostky Rajchlové nakonec práce i s tím, co už bylo postaveno, vyjdou na zhruba 65 milionů. Téměř o 100 milionů méně než na počátku.

Po Velikonocí­ch se silnice otevře kyvadlově v jednom pruhu a do konce roku úplně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia